Hlavní obsah

Topení dřevem šetří naši peněženku

Právo, Sylva Svobodová

Topení dřevem je ekologické a ve srovnání s ostatními způsoby vytápění šetří naši peněženku. Může být jediným zdrojem nebo naopak využívaným doplňkem k topení plynem nebo elektřinou.

Foto: Viadrus (2x)

Automatická peletová kamna Aguro, účinnost přes 85 %, možnost výběru dekoračních skel a obložení v dekoru pískovec a šedý kámen. Peletová kamna nabízejí vysokou kapacitu zásobníku, volitelné dálkové ovládání přes mobil nebo internet.

Článek

Dřevo zlevňuje provoz domu a je jedno, zda praská v krbových kamnech s efektem živého ohně nebo v kotli na ústřední topení. Má snad jedinou nevýhodu: potřebuje vyčlenit prostor pro uskladnění a několik let vysychat.

Krbová kamna

Nejdříve vnímáme vzhled, preferujeme zejména velké prosklení, protože nabízí pohled do ohně. I když je design důležitý, zajímáme se především o požadovaný výkon a účel kamen.

Je totiž rozdíl, zda budou sloužit k vytápění celé otopné soustavy (s teplovodním výměníkem) či nikoliv (bez teplovodního výměníku) a jsou spíše pro vytvoření atmosféry v obývacím pokoji.

Foto: KPP

Krbová kamna patří na nehořlavou podložku. Podlaha je nenáročná na úklid, nestudí, je odolná.

Při výběru krbových kamen nás rovněž limituje i požadovaný objem na vyhřívání v m3 a tepelná ztrátovost domu. Určitě si pořídíme jiná kamna do nového nízkoenergetického domu a jiná na chalupu na horách, kde potřebujeme vyšší výkon.

Foto: HS Flamingo

Krbová kamna Flamingo Deluxe, výkon 3–11 kW, s vysokou výhřevností 60–200 m3, lze vybírat ze sedmi designových řad i barevného provedení. Unikátní je systém spalování, protože spalovací proces je ovládán dvěma táhly.

Koupit a nenaletět

Krbová kamna si lze vybírat podle katalogu nebo internetu, ale raději zavítáme do prověřeného showroomu, kde si můžeme kamna osobně prohlédnout a kde je naživo k vidění až přes 100 druhů krbových kamen.

Všímáme si kvality zpracování detailů, zda je konstrukce kamen pevná a stabilní, zda jsou kamna kolem skel dobře utěsněná.

Foto: Mountfield

Kamna Lacsar pojmou i 50 cm dlouhá polena, provedení bílá lesklá kachle, vhodná na kusové dřevo, brikety, hnědouhelné brikety. Cena 17 800 Kč.

Vyzkoušíme mechanismy kamen: zavírání, otvírání, klapky, regulace. Zajímáme se rovněž o velikost topeniště (alespoň pro polena 33 cm dlouhá), zda je nad ním clona. Důležitá je rovněž popelníková zásuvka.

Rozhodně si zjistíme, jak funguje záruční a pozáruční servis, zda je možné si objednat náhradní díly. I za deset let můžeme něco potřebovat.

Foto: Mountfield

Krbová kamna Azul drží jednoduchý styl, obložená jsou dekorativním pískovcem. Ovládání přívodu vzduchu v zadním rohu, nabízí prostorné hořeniště. Palivo: kusové dřevo, brikety. Cena 14 950 Kč.

Vyhneme se kamnům, která potřebují stát ode zdi 50 cm, protože to znamená, že jejich povrch se neúměrně rozpálí. Značková kamna je možná postavit na 20 cm ode zdi, protože jsou vyrobena z kvalitnějších materiálů.

Kotle na tuhá paliva

Patří mezi tradiční řešení topení. Vhodné jsou pro ty, kteří požadují nižší pořizovací i provozní náklady. Umí spalovat kusové dřevo, dřevěné pelety, koks, hnědé a černé uhlí.

Přikládání paliva je ruční, ale preferujme automatické, je pro nás rozhodně pohodlnější.

Foto: Viadrus

Automatický kotel na tuhá paliva A3W na hnědé uhlí a dřevní pelety je zařazen do kotlíkových dotací (SVT 21060), účinnost až 91 %. Možnost dálkového ovládání přes internet nebo chytrý telefon.

Nejmodernější kotle na tuhá paliva mají výkon a další funkce hořáku řízeny elektronickou regulací, která umožňuje přizpůsobit jeho chod konkrétním podmínkám celého systému.

Některé kotle je možné vybavit i automatickým odpopelňovacím systémem. Navíc lze s výhodou v mnoha případech využít státní, tzv. kotlíkové dotace a při nákupu nového kotle výrazně ušetřit.

Kotle na uhlí: předností je snadná dostupnost a nízká cena paliva. Automatické kotle jsou komfortní v provozu, nemusíme být přítomni. Náklady na pořízení moderního kotle na uhlí se vrátí za 2–4 topné sezóny.

Nevýhodou může být větší prostorová náročnost automatického kotle díky zásobníku na palivo. Před volbou tohoto typu kotle si ověřte, že máte v kotelně dostatek místa.

Foto: Dakon

Ocelový kotel s automatickým doplňováním paliva je určen na dřevěné pelety i uhlí. Vhodný pro domy s nízkými tepelnými ztrátami, prodává se ve třech výkonech – 15, 20 a 25 kW.

Kotle na dřevo: levný a ekologický způsob vytápění, zvláště máme-li možnost levně získat dřevo a uskladnit ho v domě. Nevýhodou je nutnost nechat dřevo několik let dřevo vyschnout.

Foto: Atmos

Zplynovací kotel na dřevo DC25S má vysokou účinnost, dlouhou dobu hoření, lze v něm spalovat velké kusy dřeva. Pro uživatele je příjemný odtahový ventilátor (bezprašné vybírání popela) i automatické vypnutí kotle po dohoření paliva.

Kotle na koks: jde o derivát černého uhlí, při topení nevznikají téměř žádné zplodiny, výhodou je i velká výhřevnost. Koks je lehký, snadno se s ním manipuluje, ale jeho cena je ve srovnání s uhlím vysoká.

Kotle na pelety: dřevěné pelety patří mezi obnovitelné zdroje energie, tzv. biomasu, jsou šetrné k životnímu prostředí. Výhodou je dostupnost a skladování paliva, minimum popela, nenáročná údržba kotle, možnost kombinace se solárními systémy, vysoká účinnost spalování kotle.

Foto: Mountfield

Automatický kotel na pelety Biopack 12 ES za cenu 42 450 Kč umožňuje dokonalé spalování pelet, hořák funguje automaticky na základě elektronické regulace. Kotel je určen k použití v teplovodních otopných soustavách, má kompaktní rozměry.

Nevýhoda je obdobná jako u automatických kotlů na uhlí – nutnost dostatečného prostoru pro kotel se zásobníkem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Kontrola komína

Revize spalinové cesty se provádí 1x za rok u trvale obývaného domu, u přechodně 2x za rok.

Kominík musí být zkušený, prohlídka se provádí kamerou. Jeho práce trvá cca 2 hodiny (nikoliv 10 minut), protokol o revizi je opatřen kulatým razítkem. Pozor na podvodníky, kteří se za kominíky pouze vydávají!

Zprovoznění kamen před sezónou

Zkontrolujeme těsnost dvířek a těsnost centrálního přívodu vzduchu, všechny funkce automatické regulace.

Pokud je přítomna krbová vložka s teplovodním výměníkem, pak je nutná kontrola oběhového čerpadla, protočení (v době nečinnosti má tendenci reznout).

Provedeme rovněž demontáž kouřovodu a kompletní vyčištění. Vlhkost připraveného dřeva musí být max. 20 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám