Hlavní obsah

Jak se vypořádat s rekonstrukcí řadového domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výměna původních podlah, zateplení dosud neobytných prostor či rekonstrukce podkroví pro získání dalšího pokoje jsou časté důvody k rekonstrukci řadového domu.

Foto: WWW.ABPARKET.CZ (2x)

Schodiště z polyuretanového povrchu je vysoce odolné vůči mechanickému zatížení, pružné a houževnaté. Má jednolitý povrch a skvěle se udržuje v čistotě, nemá spáry a lze ho použít do prostorů s podlahovým vytápěním.

Článek

Máte uvolněnou, prošlapanou či dokonce prasklou dlažbu? Potřebujete repasovat podlahu v garáži či v koupelně a hledáte vhodné materiály?

Při rekonstrukcích se projeví vady, které vyžadují odstranění i nosných podlahových vrstev.

Foto: WWW.HORMANN.CZ

Původní garážová vrata nevyhovují z hlediska bezpečnosti. Investujeme do sekčních garážových vrat tl. 42 mm, která izolují. Ocení to kutilové, kteří garáž používají jako dílnu. Vhodná je betonová podlaha, má vysokou odolnost proti mechanickému poškození.

Vhodné jsou tenkovrstvé lité potěry. Jejich výhodou je rychlost a čistota realizace. Na litou podlahu lze znovu položit dlažbu, ale změna je život a volba originální jednobarevné stěrky vzhled domu osvěží.

Foto: WWW.CIUR.CZ

Foukaná izolace Climastyren z grafitového polystyrenu se využívá pro rekonstrukci stěn, podlah a obezdívek, u kterých hrozí nebezpečí poruchy hydroizolace nebo zatékání vody.

Možná rovněž přemýšlíte o zateplení stěn, stropů, šikmých střech a půdních prostor. Započatá rekonstrukce vás přivede i na myšlenku rozšíření obytných prostor a díky sádrokartonu se nevyužívané podkroví promění v hostinský pokoj, pracovnu nebo startovací bydlení pro mladé.

Začínáme litým potěrem

Kdo chce pevnou, rychle zrealizovanou, dokonale rovnou a spolehlivou podlahu, volí jako základ lité potěry (informace na portálu www.podlaha.cz). Materiálů k použití je více, záleží, kam ho dáme a jaký typ domu máme.

Foto: WWW.CEMEX.CZ

Litá podlaha, zde anhydrit, vytvoří dokonalou rovinu, takže následně lze použít stěrku, položit dlažbu i koberec. Anhydritový potěr má vysokou tepelnou vodivost a je vhodný ve spojení s podlahovým vytápěním. Vhodnější je pro cihlové domy.

Obecně platí, že do lehkých montovaných objektů se hodí spíše cementové potěry, zatímco do cihelných anhydritové. Cementový základ také patří do prostor se zvýšenou vlhkostí vzduchu, vhodný je pro neprodyšné podlahové krytiny, jako je dlažba.

Foto: WWW.CEMEX.CZ

Do trvale vlhkého prostředí je vhodnější cementový potěr Cemlevel, který je hutný, má vysokou pevnost a používá se jako litá podlaha do lehkých montovaných staveb.

Anhydritové materiály zase rychleji přijímají a vydávají teplo, proto šetří náklady u podlahového vytápění a jsou vhodnější do prostředí s rychlými změnami teplot (např. vlivem velkého proslunění interiéru). Také se provádí v menších tloušťkách.

Foto: WWW.CIUR.CZ

Zvukově izolační desky Wolf dokážou s minimální tloušťkou od 10 do 15 mm dokonale utlumit jakýkoliv hluk. Využívají se pro izolaci podlah, stěn i stropů. Zpracování je snadné a provádí se suchou cestou.

Jednoduše řečeno univerzální materiál, který vyhovuje všude, neexistuje (pevnost obou materiálů je srovnatelná): výběr je třeba přizpůsobit tomu, z čeho je dům postaven, konstrukci podlahy, následně zvolené podlahové krytině.

Na chování samotných potěrů mají samozřejmě vliv i klimatické podmínky, možnosti větrání stavby, ošetřování hotové podlahy apod.

Tip na originální podlahu

V koupelně, na chodbě, v blízkosti kuchyňské linky, ale i na schodech, v garáži, domácím fitku je na místě použít podlahy z epoxidových (jsou tvrdší) a polyuretanových (jsou pružné a houževnaté) povrchů.

Mají příjemné bonusy: jsou velmi odolné vůči mechanickému zatížení, houževnaté, bezespáré, skvěle se udržují v čistotě, nevadí jim vlhké prostředí.

Foto: WWW.ABPARKET.CZ

Podlahové stěrky Betonoptik jsou bezespáré, monolitické, velmi tvrdé a odolné. Podlaha má hladký povrch, nešpiní, jako je tomu v případě spár u dlažby a obkladu. Uzavřený povrch je nenasákavý, vybírat lze až z 50 odstínů.

Zajímavá je i stěrka s názvem Betonoptik, která má sametově matný vzhled, uzavřený povrch a je vodoodpudivá, má nenasákavý povrch, je odolná vůči zašpinění a hospodyňky ji budou milovat v kuchyni i v koupelně.

Volit lze až 50 odstínů, finální stěrku je možné aplikovat na beton nebo anhydrit.

Sádrokarton změní prostor

Při rekonstrukci půdních prostor sáhneme velmi často po sádrokartonu. Postavit příčky, vytvořit podhled, uzavřít zateplení mezi krovy jde s těmito deskami snadno a rychle.

Foto: WWW.RIGIPS.CZ

Základní sádrokartonová deska do obytného podkroví má tloušťku 12,5 mm. Do vlhkých prostor použijeme zelenou, jestlliže si přejeme větší zvukovou izolaci, volíme modré provedení.

Materiál je to hladký, lehký, nezatíží prostor staticky, dá se tvarovat, ohýbat, řezat na požadované velikosti. Základem je stavební sádrokartonová deska Rigips RB (A) v tloušťce 12,5 mm, s níž lze pracovat v běžném obytném prostoru bez speciálních nároků.

Foto: WWW.RIGIPS.CZ

Sádrokartonové desky se používají nejčastěji na příčky a podhledy v interiéru. Jsou lehké, hladké, lze je tvarovat, ohýbat, řezat.

Do místností se zvýšenou vlhkostí vzduchu se používají desky zelené barvy (vhodné k následnému použití keramického obkladu).

Pokud je v projektu předepsaná zvýšená požární odolnost, máme k dispozici červené sádrokartonové desky tloušťky 15 mm. V řadovém domě, kde jsme nároční i na hluk, určitě využijeme speciální akustické desky (poznáme podle barvy - jsou modré).

Izolace přinese úsporu

Klasikou je vláknitá izolace ze skelných či čedičových vláken (skelná či kamenná). Důležitá je u ní tloušťka, ale i měrná tepelná vodivost (tzv. lambda): je-li vodivost vyšší, je třeba větší tloušťky izolace, je-li lambda nižší, lze redukovat tloušťku a dosáhnout stejného tepelného odporu.

Foto: WWW.RIGIPS.CZ

Pro správný výběr vláknité izolace (skelné či kamenné) je důležitá její tloušťka a také měrná tepelná vodivost.

Další možností zateplení je použití celulózové izolace, která se buď fouká do dutin (po montáži sádrokartonu) nebo stříká (před montáží sádrokartonu). Účinně zateplí stěny, stropy, šikmé střechy a půdní prostory.

Lehce se aplikuje i do nejmenších skulin, tudíž nikde nezůstávají tepelné mosty, má vysokou akumulaci (v zimě udrží déle teplo v domě a v létě naopak trvá, než se dům prohřeje).

Foto: WWW.CIUR.CZ

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus je ideálním řešením pro rekonstrukci a tepelnou izolaci půdních prostor. Snadno se aplikuje do nejmenších skulin, nikde nejsou tepelné mosty.

Majitelé řadovky uvítají i to, že před „zateplovací akcí“ je nečekají žádné složité přípravné práce. Vyřízne se jen kruhový otvor v konstrukci pro přístup do dutiny a pak už se nafouká správný objem izolantu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Celulózová izolace je přírodní materiál ve výrobě doupravený potravinářskou chemií, takže se dobře vypořádá s vlhkostí, plísněmi a škůdcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám