Hlavní obsah

Námahu s jarním úklidem přenechte profesionálkám

Novinky, nes

Zima se chýlí ke konci, a tak je nejvyšší čas začít pomýšlet na tradiční jarní úklid. Jednou z možností, jak se nepříjemné a zdlouhavé práci vyhnout, je přenechat ji někomu jinému. Čím dál více lidí se proto vrací k trendu mít svou „paní na úklid“. Jak potvrzují odborníci, tyto služby nejsou zdaleka tak nákladné, jak se většina lidí obává, tím spíš v poměru k tomu, čemu všemu se žena může se svou rodinou místo uklízení věnovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úklidové služby nabízí například na internetu spousta specializovaných firem i tzv. startupové servery zajišťující propojení zákazníka s odborníkem. Ty mohou běžnému zájemci posloužit jako první kontrola, zda inzerované úklidové služby budou kvalitní.

„Spolehlivost je pro nás klíčová, chceme mít spokojené paní, které odvedou perfektní práci a zajistí nám tím spokojené klienty. Proto naše paní procházejí školeními a jsme s nimi v neustálém kontaktu. Jsme samozřejmě pojištěni a naší výsadou je garance spokojenosti,“ říká Tomáš Lopašovský, spoluzakladatel firmy Vykonam.cz.

Na otázku, zda je hodně nespokojených klientů, odpovídá: „Je to minimum, ale samozřejmě, že se najdou. Snažíme se vyslechnout obě strany, najít řešení, které vyhovuje všem, a zatím se to daří!“

Tři pravidla výběru

„Najít pravou dámu na úklid respektive spolehlivou úklidovou službu, není zas tak složité. Prvním krokem k úspěchu je položit si otázku, co je pro vaši domácnost to hlavní. Potrpíte si na perfektně vyžehlené košile? Očekáváte široký přehled a zkušenosti s čisticími prostředky? Požadujete velmi důsledné čištění, nebo spíše super úklid za přiměřenou cenu a čas? Hledáte osobu snadno vycházející s dětmi a velkým psem? Pokud hledáte dámu na úklid podle hledisek skutečně důležitých pro vaši domácnost, najdete ji,“ ujišťuje Michaela Somolová, spoluzakladatelka a provozní ředitelka LidskáSíla.cz.

Ta také doporučuje tři základní pravidla, podle čeho si paní na úklid vybrat. Tím prvním je stanovit si pět hlavních priorit, co by paní na úklid měla umět či splňovat na sto procent. Nemusí to být zdaleka jen úklidové činnosti. Podstatné jsou totiž i takové „drobnosti“ jako dochvilnost, dobrá komunikace, přesnost v dodržování požadavků, možnost pravidelné docházky v dlouhodobém časovém horizontu, a to i v zimním období.

Druhým pravidlem, jež lze uplatnit při osobním setkání s paní na úklid, je nestydět se zeptat na všechno, i na zdánlivé banality, které by člověk předpokládal a pak byl zbytečně rozčarovaný, že je realita jiná. Kromě dotazů na styl a způsob vlastního úklidu (není vůbec nic špatného si paní prostě „vyzkoušet“) je opět důležité ptát se i na věci týkající se osobnosti a charakteru adeptky. Konec konců, je to cizí člověk, kterého si zveme do bytu. Dobré otázky jsou rovněž ty, které se dotýkají vztahu dámy na úklid k její práci. Co ji na ní baví, co jí jde nejlépe a co ji naopak třeba příliš netěší. Svou domácnost každý určitě mnohem raději svěří ženě, která úklid považuje za formu odpočinku, nebo která si ráda stojí za dobře vykonanou prací.

Třetím pravidlem je nepodléhat zaběhlému mýtu, že věk a praxe jsou automatickou zárukou nejlepších výsledků. „Ty nejlepší dámy jsou takové, které skutečně baví, co dělají. Věk ani délka praxe nejsou hlavní zárukou spokojenosti. V každé naší nové dámě hledám znaky jako cit pro důslednost, svědomí. Dáma nehledí na počet stanovených hodin, protože prostě nedokáže odejít od nedokončené práce. Výsledek práce pro ni znamená představení jejího charakteru. Na úklid se dívá očima zákazníka a snaží se o maximální spokojenost. Neřídí se také jen manuálem, ale přemýšlí o potřebách klienta. Nejlépe ráda věci urovnává a aranžuje, pro chválu a uznání dokáže i propotit triko a nikdy nezapomene dát včas vědět, pokud nemůže přijít,“ prozrazuje Michaela Somolová.

Co nelze očekávat

Mnohé agentury přikládají bezpečnosti svých dam na úklid stejnou důležitost, jako spokojenosti zákazníka. V praxi to ze seznamu nabízených služeb eliminuje vše, co by dotyčnou ženu ohrožovalo na jejím zdraví, například práce v nedostatečně vytápěných prostorách, manipulace s těžkým nábytkem, případně úklid na obtížně přístupných místech.

Může to být třeba i čištění holubího trusu na balkóně nebo úklid místností, kde panuje nedůstojný nepořádek.

Alergie může být zádrhelem
Velice důležitým bodem, v němž je třeba si s paní na úklid udělat hned na počátku jasno, jsou její různá omezení, například alergie. Zájemce o úklidové služby ve vlastním zájmu nesmí zapomenout upozornit na to, že má doma nějakého mazlíčka, například psa nebo kočku. Agentura pak totiž může doporučit takovou dámu, které nebude jejich přítomnost ze zdravotních či jiných důvodů vadit. V některých agenturách nenahlášený domácí mazlíček může být i důvodem k tomu, aby paní práci odmítla.

Kolik to stojí

Cena úklidu závisí na několika faktorech, tím prvním je doba jedné návštěvy. V některých agenturách mohou mít pevně stanovenou minimální dobu úklidu, například tři hodiny.

Jinde může zase cena záviset na tom, zda jde o pravidelně se opakující návštěvy. Tam může být cena nižší, než při jednorázové návštěvě. Obecně lze počítat s částkou okolo 155 korun na hodinu.

Anketa

Už jste někdy využili služeb paní na úklid?
Ano, máme "svou" paní na úklid a chodí k nám pravidelně
10 %
Jednou nebo dvakrát
5,2 %
Zatím ne, ale uvažujeme o tom
16,5 %
Ne a ani o tom neuvažujeme
68,3 %
Celkem hlasovalo 650 čtenářů.

Nejenom výpomoc pracujícím ženám

S tím, jak se zapisují úklidové služby více a více do povědomí klientů, nejsou to už zdaleka jen ženy, které jejich pomoci využívají. Překvapivě to jsou i studenti společně bydlící v jedné domácnosti.

„Bydlíme v bytě ve třech, každý ve svém pokoji, ale úklid je jedním z kamenů úrazu. Nikdo nemáme čas, nikomu se nechce, neustále přicházely konflikty na stejné téma. Jedinou efektivní cestou byla externí pomoc, když se částka rozpočítá mezi tři lidi. Vychází to na pakatel, jediné, čeho litujeme, je, že nás to nenapadlo dřív. Nemusel jsem si tolik let žehlit košile!“ říká zaměstnaný student Honza.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si správně vybrat realitní kancelář

Prodej nebo koupě nemovitosti je finančně náročná transakce, jejíž náležitosti zná dopodrobna málokterý laik. Pokud tedy člověk nechce skočit do neznámé vody...

Výběr článků

Načítám