Hlavní obsah

Zakrslý králík není náhrada za plyšovou hračku

Novinky, Roman Mašín

Jako několik dalších původně hospodářských zvířat, tak i králíci se dnes chovají nejen na maso, ale také jako domácí mazlíčci. Určitě k tomu nemalou měrou přispěly i příběhy Boba a Bobka, králíků z klobouku. Mnoho dětí tak zatoužilo mít králíčka doma.

Foto: Markéta Kalvová

Zakrslá plemena králíčků se těší veliké oblibě. Hlavně mezi dětmi.

Článek

Pro chov v domácnosti jsou nejvhodnější a nejpraktičtější zakrslá (nebo nesprávně trpasličí) plemena králíků. Je jich několik druhů, chov všech je poměrně nenáročný a zvládne ho i úplný začátečník. Pořád je to ale živý tvor, a tak by měl každý, kdo si ho plánuje pořídit, mít alespoň základní znalosti o jeho potřebách a zvycích.

Protože králíci jsou oblíbeným domácím mazlíčkem hlavně u dětí, je třeba je o péči o ně dobře poučit. V žádném případě není zakrslý králík náhradou za plyšové hračky.

Nadměrná pozornost, tahání králíka malými dětmi nebo neodborné zacházení vede často k jeho plachosti.

Foto: Markéta Kalvová

Na světě je spousta plemen králíčků, každý chovatel si proto může vybrat takového, který mu připadá nejroztomilejší.

Kde si ho pořídit

Nejlepší je vybrat si a kontaktovat chovatele, který se chovem zakrslých plemen zabývá. „Nákup králíka bych doporučovala u seriózního chovatele, protože jinak to často vede ke zklamání,“ upozorňuje Markéta Kalvová, majitelka chovatelské stanice Agátek. „V mnoha případech si lidé zaplatí za zakrslého králíčka a on jim z nich vyroste králík normální velikosti.“

Při koupi králíčka v obchodě nemá kupující nikdy jistotu, z jakých rodičů pochází a především, zda bylo mládě přeléčeno preventivně na kokcidiózu. Ta je u mláďat smrtelná, proto chovatelé běžně mláďata přeléčují speciálními přípravky. V obchodech jsou většinou také zvířata, která nejsou odmala zvyklá na kontakt s člověkem, což může být problémem.

Existují i chovatelské kluby, z nichž nejznámější je asi Klub chovatelů zakrslých králíků v ČR, kde lze získat informace a kontakty na registrované chovatele.

Foto: Markéta Kalvová

Péče o roztomilého králíčka není náročná. Přesto je třeba jeho potřeby respektovat a umět se jim přizpůsobit.

Proč si ho pořídit
Před konečným rozhodnutím by si každý měl položit několik základních otázek:
1. Mám dostatek času?
Stejně jako další domácí zvířata, i králík potřebuje pravidelný pohyb, alespoň hodinu denně. Také denní péče o jeho ubikaci nějaký čas zabere.
2. Mám dostatek financí?
Peníze jsou potřeba nejen na zakoupení králíka, to je jen zlomek částky, kterou vás bude jeho chov stát. Něco stojí také nezbytné potřeby, jako je podestýlka, seno, kvalitní krmná směs, zelenina a ovoce apod. Nemalou částku zaplatíte také za veterinární péči.
3. Jsem ochoten kvůli novému mazlíčkovi upravit svůj byt?
Místo pro králičí klec není tím největším problémem. Pokud se bude králík volně pohybovat po bytě, je třeba zajistit, aby nerozkousal elektrické kabely nebo neochutnal jedovaté rostliny, které se v bytě mohou nacházet. Králík rád okusuje i dřevo, nábytek mu proto bude chutnat. Buď se k nábytku nesmí dostat, nebo ho můžete pouštět ven pouze pod dozorem.
4. Co s králíkem udělám, až budu na dovolené nebo na služební cestě?
Králík jako domácí mazlíček si na člověka zvykne a nesnese být více jak 24 hodin o samotě. Samozřejmě je možné s ním i cestovat, ale musíte být na to řádně vybaveni. „Většina majitelů si králíka třeba na zahraniční dovolenou nebere,“ říká Markéta Kalvová. „Existují ale chovatelé, kteří nabízejí takzvané králičí hotely, kde svého mazlíka můžete po dobu dovolené svěřit do odborné péče.“
5. Nemá někdo z rodiny alergii?
Alergie na králičí srst je poměrně vzácná, ale nezapomeňte, že králík potřebuje kvalitní seno jako potravu. A pylová alergie nebo tzv. senná rýma je naopak jednou z nejrozšířenějších alergií u nás.

Jakého králíka si pořídit

Zakrslých králíků existuje mnoho plemen, která se od sebe někdy výrazně liší vzhledem.

„Výběr plemene je čistě na osobních sympatiích,“ říká Jaromír Kováč, který chová zakrslá plemena králíků už mnoho let. „Velice častí jsou různí kříženci jednotlivých plemen, což variabilitu ještě zvyšuje.“

Foto: Markéta Kalvová

Klec na králíčka musí mít nejen dostatečnou plochu, ale také výšku. Králíčci jsou zvyklí panáčkovat.

Další otázkou je, zda si pořídit samce nebo samici, více jedinců jednoho pohlaví nebo pár? „Kluci bývají obecně mazlivější, holky někdy dominantnější a je tam i problém s teritoriálním chováním,“ radí Markéta Kalvová.

„Dominantní samice si může bránit třeba misku v kleci. Ale i tady záleží na výchově od útlého mládí.“

U samců se dominance projevuje nikoliv agresivitou, ale pokud nejsou vykastrovaní, mohou značkovat své teritorium nepříjemně páchnoucí močí. Samozřejmě nic neplatí obecně, každý králík je individualita.

Mít dva jedince jednoho pohlaví se moc nedoporučuje. Pár je vhodný pro zkušenějšího majitele, který chce odchovávat vrhy. Určitě ne pro začátečníka.

Co si připravit

Každý králíček potřebuje především klec. Důležitá není jen její plocha, ale také výška.

„Králíkům je přirozené takzvaně panáčkovat, proto by klec měla být dostatečně vysoká, aby to králíkovi umožňovala,“ říká Jaromír Kováč. Klec by měla být na klidném místě, kde není průvan, měla by mít i dostatek denního světla.

Specializované obchody nabízejí vhodné klece, kde už je i základní vybavení. Tedy králičí záchůdek, jesličky na seno, napaječka a nejlépe kameninová miska na krmivo.

Foto: Markéta Kalvová

Základní pomůcky pro péči o králíčka

Jako podestýlka se pro chov králíka v bytě osvědčil nejlépe kus koberečku. Hobliny se dají použít také, ale práší se od nich a králík je často vyhodí i mimo klec.

Pokud máte zahradu, je možné přes léto umístit králíčka ven. Potřebuje bezpečný kotec s pevnou podlahou. Z jednoduché ohrádky se velice rychle a snadno podhrabe ven, přeskočí ji nebo přešplhá. V kotci by měl mít boudu, kde tráví noci.

Venkovní celoroční chov zakrslého králíka je také možný, pak je ale pouto a vztah mezi ním a majitelem menší, než u chovu doma.

Foto: Markéta Kalvová

Králíčci, stejně jako ostatní domácí mazlíčci si dovedou snadno najít mezi ostatními zvířaty v domácnosti kamarády.

Veterinární péče

I když je králík nenáročné zvíře, přece jen alespoň minimální základní veterinární péči vyžaduje. V ČR není povinné žádné očkování králíků. Přesto se doporučuje očkovat jednou nebo dvakrát ročně proti králičímu moru a myxomatóze.

Dalším zákrokem, který by začátečník měl nechat veterináři, je zastřihávání drápků. To je nutné podstoupit tak jednou za tři měsíce. Neméně důležitá je také péče o srst, obzvlášť u plemen, která ji mají dlouhou a jemnou. Pravidelné vyčesávání zabrání jejímu zplstnatění.

Výběr veterináře je také velice důležitý. Ne všichni mají se zakrslými králíky zkušenost. Nejlépe je poradit se s chovatelem nebo s chovatelským klubem, kde vhodného veterináře najít.

Foto: Markéta Kalvová

Jako podestýlku je možné použít pěkné, čisté hobliny, nikde na ovšem piliny, které lezou zvířatů do očí a čumáčků.

Tipy a triky zkušené chovatelky
Markéta Kalvová chová ve své chovatelské stanici Agátek úspěšně plemeno zakrslý beránek. Její rady by měly pomoci všem začínajícím chovatelům:
Pravidelný každodenní pohyb minimálně 1 hodinu je důležitý, prospěšný dobrému zdravotnímu stavu králíčka.
Králíčka necháme naočkovat ještě před tím, než s ním poprvé jdeme ven, ideálně okolo třetího měsíce věku.
Prudká kolísání teploty může způsobit, že se králíček nastydne. Z tepla bytu na procházku do mrazu by tedy chodit neměl.
I pod dozorem v bytě mějte kabely a jedovaté rostliny zabezpečeny. Králíčci umí být neuvěřitelně rychlí.
Na vycházce by měl být králíček na speciálním postroji. Nečekejte, že bude poslouchat jako pes. Spíše mu uvolněte vodítko a následujte ho. Pozor na psy!
Venkovní výběh je super, ale králíček by v něm měl být jen pod dozorem. Nezapomeňte, že králíci umějí skákat dost vysoko, a tak je jediným vhodným řešením výběh zastřešený pletivem.
Pokud na procházce zmoknete, králíka hned vysušte ručníkem a dejte do tepla. Pozor na průvan!
Králík je schopen se naučit základním věcem, jako je přijít na zavolání, zalézt si do klece, když se podává krmení a samozřejmě chodit se vyprazdňovat na záchod.
Odmala je potřeba učit králíčka akceptovat různé manipulace, jako je braní do rukou, zvedání, nošení, kontrola uší, kontrola drápků apod.
Před nákupem se vždy přijeďte k chovateli osobně podívat, ať nekoupíte „králíka v pytli“.

Reklama

Související články

Fretka je domácí šelmička

Mít doma skutečnou šelmu je asi snem každého milovníka zvířat. Šelmy jsou v principu i psi a kočky, jsou však náročné na prostor, psovi také musí jeho pán...

Plazi provázejí člověka od nepaměti

Hadi, ještěři a plazi vůbec člověka vždy fascinovali a budili v něm nejrůznější emoce. Od strachu a fóbií po naprosté uctívání. A tak není divu, že i dnes...

Výběr článků

Načítám