Hlavní obsah

Zatočte s vodním kamenem

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní kámen dost často trápí naše domácnosti, hlavně v kuchyni a koupelně. Je nevzhledný a vytváří usazeniny nejen na spotřebičích a nádobí, ale současně zanáší vodovodní potrubí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vznik vodního kamene ovlivňuje zejména tvrdost vody. Vzniká při postupném uvolňování minerálů z vody, hlavně solí vápníku a hořčíku. Minerály se do vody dostávají ze spodních vrstev cestou na povrch. Tedy protéká-li voda např. vápencovým podložím, je tvrdá, na rozdíl od měkké povrchové vody.

Nakonec se vodní kámen usazuje v bojleru či v pračce tak dlouho, až se spotřebiče zadřou a přestanou fungovat. Vodní kámen také dlouhodobě snižuje účinnost pracích a čisticích prostředků. Čím více je používáme, tím více vzrůstá samotná spotřeba vody.

A nakonec se to neblaze projeví na vyšších platbách. Vzniku vodního kamene lze předejít změkčením vody.

Způsoby odstranění kamene

Každý způsob se používá pro jinou situaci a každý je jinak účinný.

Mechanicky – vodní kámen odstraňujeme nějakým nástrojem.

Foto: HENKEL

Inovovaný WC čistič Bref Power Aktiv (doporučená cena 49,90 Kč/750 ml) je určený k čištění toalet. Zničí bakterie a špínu, zároveň odstraňuje rez a vodní kámen.

Chemicky – vodní kámen rozpouštíme chlorovodíkovou či citronovou kyselinou.

Fyzikálně – řízená destrukce krystalů minerálních solí na nanokrystaly, magnetická úprava či galvanická úprava zinkovou anodou.

Čím se dá narušit vodní kámen podomácku

V počátečním boji proti vodnímu kameni pomůže ocet, soda či kyselina citronová, ale je nutné dávat pozor na pochromované povrchy, jaké mají např. vodovodní baterie, které můžeme sodou nebo kyselinou citronovou naopak poškodit.

Foto: UNILEVER

Revoluční novinku, Cif na vodní kámen (doporučená cena 84,90 Kč), ocení všichni, kteří preferují rychlý a snadný úklid koupelny.

Vany, sprchy, baterie, obklady

Vyčistíme roztokem vody a octa, do kterého přidáme citronovou šťávu, která neutralizuje nepříjemný zápach. Roztok aplikujeme na zasažená místa, necháme působit 10 až 15 minut, poté setřeme a vyleštíme.

Foto: WWW.RAKOSYSTEM.CZ

Odstranit rez, vodní kámen a minerální usazeniny pomůže přípravek RAKO CL 801 (doporučená cena 169 Kč/0,75 l), speciální čisticí prostředek na lehce i silně znečištěné slinuté neglazované a glazované dlaždice.

Toalety

Vlivem častého splachování se zanášejí vodním kamenem. Jeho usazování předejdeme pravidelným používáním čisticích prostředků – nejméně dvakrát týdně.

Jednou z možností je vydrhnout mísu kartáčem. Ale každý týden lze preventivně např. použít i tabletu na zubní protézu, kterou necháme působit přes noc.

Foto: UNILEVER

Také nové SAVO zamířilo do WC bloků (doporučená cena 24,90 Kč), které jsou zárukou dokonalé čistoty. Pořídíme je hned ve třech příjemných vůních – borovice, oceán a citron. Všechny tři voňavé varianty pořídíme i jako náhradní náplně.

Vodního kamene na toaletě se zbavíme i octem nebo citronovou šťávou. Nalijeme do mísy dva šálky octa anebo šťávy a necháme působit přes noc, pak už jen mísu omyjeme.

Foto: HENKEL

Originální tuhý WC blok Bref Power Aktiv (54,90 Kč), v atraktivním tvaru čtyř kuliček, v sobě skrývá čtyři funkce, které toaletě dodají hygienickou čistotu, dokonalou čisticí pěnu, ochrání ji před vodním kamenem, a navíc poskytnou dlouhotrvající svěžest.

Chceme-li účinek zesílit, přidáme do mísy ještě několik lžiček jedlé sody. Jedlá soda zbaví toaletu zápachu. Opakujeme jednou týdně. Hodně zanesenou mísu vyčistíme roztokem kyseliny solné. Po krátkém působení mísu pořádně vydrhneme.

Pračky a myčky

Chráníme je tak, že při každém praní či mytí použijeme změkčovač vody a dávkujeme podle tvrdosti vody. Vodní kámen se usazuje v potrubí, omezuje jeho průchodnost, čímž se snižuje výkon i životnost spotřebičů a zvyšuje se spotřeba elektrické energie.

Do pračky hodně zanesené vodním kamenem nalijeme 1 l octa přímo do bubnu a pračku zapneme na program 90 °C. Podle potřeby lze postup zopakovat.

Foto: DERANAX

Odstraňovač vodního kamene (změkčovač vody) Kalk-Turbo slouží nejen k postupnému odstranění vodního kamene, který se léta usazoval v potrubí a spotřebičích, ale i jako preventivní opatření proti usazování vodního (kotelního) kamene.

Nádobí

Pokud na něm ulpívá vodní kámen a usazeniny se nedaří odstranit houbičkou a saponátem, zkusíme obyčejnou sodu. Tu nasypeme do starého hrnce s vodou a zahřejeme na 60 °C. Roztok necháme působit 20 minut a poté nádobí opláchneme čistou vodou.

Usazeniny v rychlovarné konvici

Odstraníme je roztokem octa a vody v poměru 1:1, který necháme projít varem. Poté konvici několikrát vypláchneme čistou vodou, dokud nezmizí zápach. Konvici lze naplnit také z 1 octem a nechat působit 1 hodinu. Pak dolijeme do nádoby vodu a svaříme. Vodu z konvice vylijeme dřív, než vychladne, a ještě několikrát konvici propláchneme studenou vodou.

V kávovaru

Kávovar spustíme bez kávy pouze s citronovou anebo octovou vodou a následně i bez ní. S čistou vodou postup opakujeme 3x a nádobu několikrát propláchneme studenou vodou.

Fyzikální úpravna vody ANTICALC® PLUS 2010

Funguje účinně na základě řízené destrukce krystalů minerálních solí na nanokrystaly bez použití chemie či osmózy apod.

Foto: GEOCENTRUM

Základní verze úpravny vody Anticalc® Plus 2010 má kapacitu 3000 l/hod. U objektů s větší spotřebou umožňují paralelní montáže optimálně dimenzovat úpravnu (6000, 9000 l/hod.) tak, aby náklady na její pořízení byly co nejnižší.

Spolehlivě zabrání tvorbě a usazování nového vodního kamene, postupně vyčistí i zanesené potrubí do tří až šesti měsíců a udržuje v čistotě celé potrubní systémy, takže bakterie se nemají kde držet a množit.

Foto: WWW.GEOCENTRUMTEPLICE.CZ

Násobná montáž úpravny vody Anticalc® Plus 2010 v panelovém domě v Roudnici n/L, doplněná odkalovacím filtrem.

Foto: GEOCENTRUM

Fyzikální úpravna vody Anticalc® Plus 2010 spolehlivě zabrání tvorbě a usazování nového vodního kamene a odstraní staré usazeniny bez použití chemie či osmózy.

Výhodou této metody je absolutní bezúdržbovost, nevznikají žádné náklady na provoz, a vysoká účinnost úpravy při zachování kvality pitné vody.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že…

Destilovaná voda je zbavena naprosto všech minerálů, i těch důležitých pro lidský organismus. Je to tedy voda superměkká, ale není vhodná k pití.

Úpravny tvrdé vody vždy upraví vodu jen na požadovanou tvrdost. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám