Hlavní obsah

Češi neumějí kupovat světla na stromeček, ani s nimi správně nakládat

Novinky, nes

Odborníci z Elektrotechnického zkušebního ústavu (EZÚ) bijí na poplach. Z výsledků veřejného průzkumu, který si v prosinci nechali udělat, totiž vyplývá, že čeští spotřebitelé čím dál raději kupují světelné dekorace na vánoční stromky na tržnicích nebo přes internet. Spíše než o technickou kvalitu a původ těchto elektrických zařízení se ovšem zajímají o jejich vzhled a cenu.

Foto: Obi

Vánoční osvětlení je elektrické zařízení jako kterékoli jiné. Vybírejme proto pečlivě a čtěme pozorně návod k použití. Předejdeme tím požárům a jiným nehodám.

Článek

Elektrická světla se letos podle stejného výzkumu rozsvítí na stromcích v 94 procentech českých domácností, přitom každoročně dochází ke zkratu ve stovkách případů. Příčinou bývá nejen nesprávné zacházení se světly, ale mnohdy už jejich nedbalý výběr při nákupu.

Zodpovědnějšími nakupujícími jsou v případě elektrických světelných ozdob ženy. Výrobce řetězů a zemi jejich původu si při nákupu ověřují dvakrát častěji než muži. Z hlediska věku jsou pak nejméně zodpovědnými nákupčími mladí lidé ve věku do 26 let. Ti se podle výrobce rozhodují pětkrát méně než generace jejich rodičů.

Foto: IKEA

Solární osvětlovací řetěz využívá žárovky LED. Mají tvar plováku a různé barvy. Cena 499 Kč

Smutné jsou rovněž výsledky části průzkumu zaměřené na způsob zacházení se světelnými ozdobami. „Průzkum potvrdil naše obavy, že si Češi manipulací s elektrickým zařízením příliš nelámou hlavu. U vánočního osvětlení se čtvrtina Čechů vůbec nezajímá o bezpečnostní pokyny, polovina pak návod pročte jen v rychlosti. Když k tomu přidáme skutečnost, že celá desetina populace neřeší vzdálenost žárovek od okolního nábytku a neuvědomuje si přitom nebezpečí vznikající z důvodu porušení izolace nebo přehřátí, musí náš ústav opravdu bít na poplach,“ upozorňuje Jarmil Mikulík z Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Odborníky nepotěšilo ani zjištění, že ve třetině českých domácností jsou světelné řetězy starší čtyř a více let, senioři pak v pětině případů používají světla na vánoční stromek, která pamatují dokonce více než 15 let. EZÚ proto v této souvislosti varuje, že poruchovost elektrických zařízení je přímo úměrná jejich stáří. S tím pak samozřejmě souvisí i jejich bezpečnost.

Průzkum o bezpečnosti vánočního osvětlení pro Elektrotechnický zkušební ústav provedla letos v prosinci společnost Ipsos na reprezentativním vzorku české populace čítající více než osm set domácností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám