Hlavní obsah

Pohodlný dům přinesl majitelce komfort i soukromí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada, větší obytný prostor, soukromí a příroda kolem, to jsou hlavní důvody, proč toužíme po novém bydlení. Tyto priority měla i majitelka novostavby, kterou jsme navštívili. Moderní a prakticky zařízený dům se nám líbil. Ctí totiž zásadu, že v jednoduchosti je krása.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem, jídelnou a obývacím pokojem. Dostatek světla v místnosti je díky velkým francouzským oknům, které nás zavedou na venkovní terasu.

Článek

Spokojenost s domem začíná výběrem správného architekta. Pomůže nám vypracovat projekt, zamyslí se nad stylem každodenního života, navrhne použití vhodného materiálu. Když se to podaří, máme dům, který je šitý na míru a má v sobě i něco navíc: jedinečnost naší individuality.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dřevěná terasa je z modřínu, mořená na tmavě hnědou barvu. Do stejného tónu jsou sladěná okna i barva na fasádě.

Poloha pozemku je zásadní

Majitelka novostavby žije v domě se dvěma dcerami, které jsou ještě školou povinné. Přála si bydlet v klidu na venkově, ale zároveň jí bylo jasné, že dům musí být v dojezdové vzdálenosti do města. Zajímala se tedy o blízké lokality, až se jí naskytla příležitost koupit pozemek, který se nabízel i se stavebním projektem.

„Na stavbu jsem celkem spěchala a také jsem byla ráda, že je vyřízené veškeré stavební povolení. Původní projekt se mi ale nelíbil, proto jsem oslovila zkušeného architekta, na něhož jsem dostala dobré reference. Předložil mi dva návrhy, které se mi líbily. Dohodli jsme se opravdu rychle,“ vysvětluje s úsměvem hostitelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednoduchá a praktická kuchyňská linka do tvaru písmene U. Při vaření je vše hned při ruce, hospodyňka si navíc okny užije i výhled do zeleně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ložnice s dominantní fototapetou. Z lůžka je možné se potěšit pohledem na svěží květinový motiv.

Paní domu kdysi žila na venkově, pak několik let v bytovém domě, ale to nebylo nic pro ni. Chyběla jí volnost, příroda, odpočinek na terase a letní posezení s přáteli pod pergolou.

Žije velmi společensky a není žádný samotář. Několik let strávila i ve slunné Itálii, a tak umí ocenit dobré přátele. V době naší návštěvy plánovala stavbu bazénu a garážového stání, osetí a výsadbu zahrady, která má 950 m2.

Pozemek je snadno dostupný na hlavní komunikaci, ale přitom má z druhé strany domu nádherný výhled na krajinu s dominantní Kunětickou horou v pozadí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pokoj starší dcerky, která studuje na gymnáziu, je sladěn do kontrastních barev: černé, bílé a černé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hravé a veselé království mladší dcerky, ve kterém má svoje naprosté soukromí. Podlaha je laminátová s podlahovým vytápěním.

Jednoduše a prakticky

V rodinném domě bydlí tři osoby a dům perfektně splňuje jejich požadavky a potřeby na bydlení. Má cca 111 m2, což je právě tak akorát. Každý člen domácnosti si užívá své soukromí.

V přízemí domu se nachází obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou, ze které lze vstoupit přímo na venkovní terasu, dále vstupní hala, toaleta a prakticky zařízená pracovna.

V horním podlaží je pak prostorná koupelna, šatna paní domu, ložnice a dva dětské pokoje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V horním patře se nachází prostorná koupelna s rohovou vanou, umyvadlem a toaletou. Majitelka volila na dlažbu a obklady kombinaci decentní bílé barvy s klasickou tmavě čokoládovou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Malá pracovna v přízemí domu, kterou má naše hostitelka v plánu oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi.

Otázky pro architekta
ING. ARCH. MIROSLAV GEBAS, GEBASATELIER
Měla klientka na dům specifické požadavky?Klientka si koupila pozemek včetně projektu rodinného domu pod stavebním povolením. Dům jí však nevyhovoval vzhledově ani dispozičně. Společně jsme došli k řešení: zvolili jsme jednoduchou moderní stavbu s tradičními prvky. Dům je funkční, s nízkými provozními náklady a s důrazem na jistou bezúdržbovost.Jaké jsou technické parametry domu?Dům má užitnou plochu 111 m2, je to dřevostavba fošnového konstrukčního systému s klasickým řešením krovu. Objekt je vytápěn elektrickým podlahovým topením topnými fóliemi umístěnými pod plovoucí podlahou. Tento systém umožňuje jednoduchou regulaci teploty v každé místnosti zvlášť. Jako střešní krytina je použit asfaltový šindel, zateplení - minerální vata. Základové konstrukce jsou klasické betonové základové pásy a deska.Jaký je tvar domu a orientace na světové strany?Osazení domu a jeho orientaci na pozemku ovlivnil tvar parcely a rušná komunikace u příjezdu. Snažili jsme se proto umístit obytné části domu jihozápadním směrem s výhledem do volné krajiny. Tvar domu je jednoduchý a kompaktní tak, aby tepelné ztráty objektu byly co nejmenší. Dům je v nízkoenergetickém standardu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám