Hlavní obsah

Rekonstrukce chalupy s důrazem na izolace

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že dnešní doba přeje rekonstrukcím a i ze staršího domu se dá získat kvalitní bydlení, dokazuje chata v Krušných horách.

Foto: Ulkras

Interiér hlavní obytné místnosti chaty v přízemí po rekonstrukci

Článek

Toto tvrzení neplatí jen o rodinných domech. Naši hostitelé se rozhodli pro rekonstrukci starší rekreační chaty. S materiály fermacell si vytvořili maximálně příjemné, komfortní a zubu času odolávající bydlení. Loni v létě si chatu ještě užili a s příchodem podzimu nastal čas pro plánovanou rekonstrukci.

V polovině září nastoupila stavební firma a v průběhu šesti týdnů provedla celkovou rekonstrukci chaty. Stavební firma se zaměřila především na výměnu izolace, parotěsné fólie, povrchů stěn, rozvodů elektro, vody, kanalizace, podlah a nábytku.

Foto: Ulkras

Interiér hlavní obytné místnosti chaty v přízemí před rekonstrukcí.

Výběr kvalitní izolace

Podle hostitele je i dnes nejtěžší najít pro přestavbu skutečné odborníky.

„Rozhodl jsem se totiž pro suchou výstavbu se sádrovláknitými deskami. Tomuto materiálu jsem dal přednost z mnoha důvodů – hlavně kvůli jeho mechanické pevnosti a odolnosti při zachování nízké hmotnosti konstrukcí. Navíc má výborné protipožární a akustické vlastnosti a uplatnění i ve vlhkém prostředí,“ obhajuje své rozhodnutí majitel. Proto ho vyhodnotil jako ideální právě pro kompletní přestavbu rekreační chaty.

Foto: Ulkras

Původní stěny chaty byly tvořeny 5cm skelnou izolací, asfaltovou lepenkou, prkny a sololitem.

Odborníci se našli

Na samém začátku ovšem musel pozorně hledat mezi stavebními firmami. Vybíral z takových, které jsou nejen proškolené pro práce s materiálem, ale mají i technickou podporu výrobce.

„Rozhodující pro mě, a jak se později ukázalo i pro dodavatele, byla kvalita, individuální přístup a také důkladná příprava stavby, nikoli jen cena.“

Foto: Ulkras

Nyní stěnu chaty tvoří 8cm minerální izolace, parotěsná zábrana s reflexní hliníkovou vrstvou, dřevěným roštem z latí 60x40 mm a deskami fermacell 10 mm.

Není náhodou, že se stavební společnost, která chatu zrekonstruovala, již 17 let specializuje na rekonstrukce interiérů.

„Začínali jsme koupelnami a postupně jsme rozšířili svou činnost na všechny práce v interiéru včetně truhlářské výroby,“ vzpomíná majitel společnosti ULKRAS Pavel Žák, který zaměstnává 23 lidí, z nichž každý je specialistou ve svém oboru.

Ať už je to zedník, obkladač, sádrokartonář, elektrikář, instalatér, topenář, malíř, podlahář či truhlář.

Foto: Ulkras

Zásadní změnou prošly i podlahy.

Komfort i na horské chatě

Rekreační chata stojí v náročných klimatických podmínkách Krušných hor, navíc se neužívá celoročně a v průběhu roku se tu proto výrazně střídají tepelné a vlhkostní podmínky.

„Očekával jsem od rekonstrukce kvalitní a dlouhodobé řešení, které odolá změnám teplot a vlhkosti a zároveň zajistí komfortní bydlení. Právě proto jsem si vybral fermacell na vnitřní obklad stěn chaty i jako podklad pod vinylovou podlahovou krytinu.“

Foto: Ulkras

Nová podlaha se plně osvědčila.

Původní stěny chaty tvořily 5cm skelná izolace, asfaltová lepenka, prkna a sololit. Všechny tyto materiály se v průběhu rekonstrukce odstranily a nahradily 8cm minerální izolací, parotěsnou zábranou s reflexní hliníkovou vrstvou, dřevěným roštem z latí 60x40 mm a 10mm deskami.

Foto: Ulkras

Chata stojí v náročných klimatických podmínkách Krušných hor, neužívá se celoročně a v průběhu roku se tu výrazně střídají tepelné a vlhkostní poměry.

Tepelně izolovaná podlaha

Zásadní změnou prošly i podlahy. Místo původních dřevěných fošen a sololitu s kobercem dnes tvoří konstrukci podlahy parozábrana, vyrovnávací podsyp a dvě 10mm podlahové desky.

Foto: Ulkras

Vzhled kuchyně před rekonstrukcí.

„Nová podlaha ukončila dlouhodobý problém – věčně vrzající prkna. Hned první zima ukázala, že jsme materiál zvolili správně. Podlahy jsou pevné, lehké a kromě zlepšené tepelné izolace nabízejí protipožární ochranu a výborné akustické vlastnosti. Snadno si poradí i se změnami teplot a vlhkostí v chatě.

Foto: Ulkras

Nynější podoba kuchyně ukazuje, že i ze starší rekreační chaty lze vytvořit maximálně příjemné bydlení.

Také stavebníkům se s nimi dobře pracovalo. Suchý proces značně urychlil dobu rekonstrukce a už koncem října jsme mohli chatu s novými rozvody, stěnami, podlahami a moderním interiérem vyzkoušet,“ pochvaluje si majitel správný výběr stavební firmy i materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám