Hlavní obsah

Romantické zákoutí můžete vytvořit i během víkendu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduchý, střízlivý a přímočarý přístup je klíčem k vytvoření stylového zákoutí, kde se v létě na čerstvém povětří v klidu odpočívá. Romantické zákoutí se dá vytvořit během víkendu. Nechte se inspirovat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Po setmění, když vítr utichne a rozzáří se plápolavá světélka hořících svíček, získá místo magickou atmosféru.

Článek

V rohu mezi stěnou garáže a cihlovým oplocením svírajícím úhel 90° se doposud skladovaly jen nepotřebné věci. Po vyklizení se otevřel prostor o velikosti přibližně 5 m², který svou pozicí přímo vybízel ke vzniku chráněného odpočívadla.

Víc jak půlku dne tu panuje stín, sluníčko se zastaví jen na pár hodin, to však stačí k tomu, aby ohřálo cihlovou zeď, která teplo akumuluje a navečer ho postupně uvolní.

Barvy umocní styl

V temnějším koutě pozemku by se syté barvy ztrácely, proto padla volba na bílozelenou kombinaci, která působí svěžím dojmem a pomáhá vyjádřit čistotu stylu tak, aby vypadal přitažlivě. Bílá přispívá k rozjasnění stínu, protože ze všech barev odráží nejvíce světla, zelená už ji jen přirozeně doplňuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stav koutu před proměnou

Úsporné rady

Obyčejná štěrková drť, která v létě bezvadně masíruje chodidla, vyrovná, zpevní a zamaskuje ošklivý povrch stejně jako dlažba, a to za zlomek ceny i času. Její šedivý odstín navíc této úpravě sluší. Oprýskanou, ale stále ještě kvalitní omítku garáže není potřeba hned nahrazovat novou. Je až udivující, co dokážou dvě vrstvy sněhobílého nátěru.

Skvělé úlovky za pár stovek se dají sehnat v bazarech a antik obchodech. Odtud pocházejí i dvě moderní drátěná křesla, která umožňují průhled skrz. Původnímu stříbrnému provedení dodala náboj metalicky zelená barva ve spreji, tu kopíruje i látka na polštářcích.

Kulatý stolek ležel na půdě a vůbec nevadí, že má poškrábaný lak. Nový elán získal díky nepoužívanému závěsu z čisté bílé bavlny.

Ve šmrncovní obaly na květníky se mohou proměnit obyčejné velké plechovky. Stačí z nich odstranit nálepku, vymýt je a přibít na prkno. Originální závěsná dekorace na zeď je na světě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nástěnný květník z plechovek je hotový za chvíli. I ve stínu v něm dobře roste tařicovka přímořská Lobularia maritima.

Trik se zrcadlem

Květináče, drobné dekorace a doplňky jsou vyvedeny ve stříbrné barvě a podobně jako zrcadlové plošky odrážejí světlo i barvy z okolí, což je další fígl, jak stinný kout oživit. Se zrcadly se na zahradě dají vykouzlit dokonalé efekty. Nejen že promítají obrázky, ale také prohlubují perspektivu. Cihlovou zeď tak lze vnímat, jako by v ní byla okna. Úchvatnou iluzi umocňují okenní rámy vyrobené z překližky.

Tři druhy rostlin stačí

Vzhledem k malé ploše, betonovému podloží a důrazu na jednoduchost úpravy dostaly slovo pouze tři druhy prostých, ale zajímavých rostlin vysazených do nádob. V terakotových květináčích stojí dvě vzrostlé vrby Salix matsudana Tortuosa s kroucenými větvemi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Omezená paleta barev, pár jednoduchých triků k prosvětlení stínu a nenáročná zeleň proměnily zákoutí v osobitou část zahrady. Vkusnou úpravu doplňují stříbřité prvky, i sprejem obarvené suché plody a husté kštice krásnohlávku Leucophyta brownii. .

Z plechovek zavěšených na garážové zdi volně splývají výhony jednoleté tařicovky přímořské Lobularia maritima, která i ve stínu otevírá své drobounké, sladce vonné, bílé kvítky.

Stolek zdobí šedoplstnaté větvičky na mráz citlivého krásnohlávku alias drátovce Leucophyta brownii. Pozor, v nádobě jsou rostliny mnohem choulostivější na sucho, než kdyby byly vysazené na záhoně, potřebují proto pravidelnou zálivku!

Reklama

Související témata:

Související články

Připravte muškáty na novou sezónu

Oblíbené muškáty čili pelargonie zdobí okna, terasy a lodžie od časného léta až do pozdního podzimu. Nebývá výjimkou rozkvetlé okno dokonce ještě v listopadu....

Zahrada mezi poli

Vystavět dům na kopečku mezi poli je maličkost, ale jak u něj vytvořit stinnou a intimní zahradu? A čím ji oživit? Majitelé na radu architektky značnou část...

Pelargonie kralují oknům, balkónům a terasám

Které druhy muškátů můžou ozdobit letos naše okna, balkóny a terasy? Nechte se inspirovat! Čas ledových mužů dávno skončil, a tak už můžeme vyložit rozkvetlé...

Výběr článků

Načítám