Hlavní obsah

Jak zkrotit slunce v podkroví

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkroví zalité sluncem s neopakovatelnými výhledy do okolí má příjemnou atmosféru. Někdy si ale nevíme rady s volbou stínicích doplňků, které by vyřešily případné přehřívání místností, jejich úplné zatemnění nebo částečné zastínění. Široký sortiment rolet a žaluzií přitom pomůže udržet v podkroví optimální teplotu i množství denního světla.

Článek

Nejúčinnějším řešením proti přehřívání podkroví je předokenní roleta. Zachytí až 95 % tepla ze slunce ještě před dopadem paprsků na sklo. V zimě naopak snižuje tepelné ztráty až o 15 % a ušetří tak výdaje za vytápění. Předokenní roleta navíc chrání střešní okno před poškozením i před nechtěnými pohledy zvenčí. Snižuje venkovní hluk z deště a krupobití až o 3 dB a při zatažení umožňuje úplné zatemnění.

Dalším snadným a účinným způsobem, jak ochránit interiér před nadměrným sluncem, je venkovní markýza se síťovanou strukturou. Základem jsou pevná a barevně stálá skleněná vlákna obalená plastem.

Markýza sníží prostup slunečního tepla přes okno do podkroví až o 90 % a vytváří tak v letních měsících v interiéru příjemné klima. Přitom ji můžeme mít staženou po celé léto, síťovaná struktura nebrání výhledu ven a místnost nezatemní.

Způsoby ovládání

Předokenní roletu i markýzu lze ovládat manuálně. Chceme-li mít větší pohodlí nebo ovládat jedním tlačítkem více venkovních stínicích doplňků najednou, zvolíme dálkové ovládání na solární či elektrický pohon.

Výhodou solárního ovládání je možnost dodatečné montáže na už osazená střešní okna, aniž by se musel řešit přívod elektřiny. Baterie, pohánějící motor, jsou dobíjeny solární energií. Kapacita baterie je dostatečná pro pohon rolety i v zimě či při zatažené obloze a samozřejmě také v noci.

Úplná tma ve dne i v noci

Někdy potřebujeme mít doma úplnou tmu. Uvítáme ji, když chceme odpočívat, ale hlavně v noci, kdy nás při spánku ruší pouliční osvětlení nebo měsíc v úplňku. V létě to zase bývají časné východy slunce.

Do ložnic je nejvhodnější zcela zatemňující roleta, poskytující díky důmyslnému technickému řešení nejlepší zatemnění, jaké je na trhu k dispozici. Na výběr je škála barevných vzorů. Také ovládání rolet můžeme zvolit buď manuální, nebo dálkové na elektrický či solární pohon. Roletu lze na okně nastavit v libovolné pozici.

Díky kombinaci plisované rolety se zcela zatemňující roletou DFD v jednom balení místnost zcela zatemníme nebo příjemně zastíníme, což je praktické řešení např. pro dětské pokoje. Také kombinované rolety můžeme vybírat z několika barevných kombinací.

Regulace intenzity a směru světla

Chceme-li v místnosti jen lehce přistínit nebo ovládnout intenzitu denního světla, nabízí se některý z následujících doplňků:

  • Citlivou regulaci světla umožňuje plisovaná roleta. Horní i spodní ovládací lištu lze nastavit v jakékoli pozici, třeba i uprostřed okna. Hodí se do každé podkrovní místnosti, kde chceme ztlumit intenzitu světla. Větší variabilitu zastínění poskytuje kombinace plisované rolety se zcela zatemňující roletou. I plisované rolety jsou nabízeny v desítkách různých motivů.
  • Přesné ovládání dopadu a množství světla v podkroví poskytují lamelové žaluzie, které v sobě spojují klasickou eleganci s jednoduchostí. Lamely se ovládají jezdcem a pohybují se v bočních vodicích lištách, které zabraňují jejich prověšení. V několika barevných variantách se hodí do pracovny, do koupelny či do kuchyně.
  • Jednoduché a účinné zastínění nabízí zastiňovací roleta. Průsvitný materiál dodává jemný barevný odstín světlu v místnosti a zároveň tlumí jeho ostrost. Je vyrobená ze stálobarevné tkaniny odolávající nečistotám. Zastiňovací roletu ve škále barev a vzorů, ideální do dětského či obývacího pokoje, lze nastavit v jakékoli pozici.
  • Také plisovanou roletu, lamelovou žaluzii a zastiňovací roletu si lze vybrat s manuálním nebo dálkovým elektrickým ovládáním. Zastiňovací roletu pak i na dálkové ovládání se solárním pohonem.

Jak uspoříme energii?

Osvědčeným řešením, jak snížit náklady za spotřebovanou energii v domácnosti, je předokenní roleta. Výborně chrání před pronikáním tepla ze slunečních paprsků do interiéru, v zimním období účinně snižuje tepelné ztráty až o 15 procent.

Rady& tipy

  • Nejlepší ochranu proti slunečnímu teplu v podkroví poskytnou venkovní stínicí doplňky: předokenní roleta a venkovní markýza.
  • Sluneční světlo utlumí zase vnitřní doplňky: zcela zatemňující roleta, zastiňovací a plisovaná roleta a lamelová žaluzie.
  • Kombinací venkovní markýzy nebo předokenní rolety a vnitřních doplňků, např. zatemňující rolety či žaluzie, dosáhneme během horkých letních dnů ještě lepšího komfortu v podkroví.
  • Dostatek čerstvého vzduchu a klidný spánek bez dotěrného hmyzu zajistí síť proti hmyzu, která se instaluje na ostění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám