Hlavní obsah

Obrazovou dekoraci do interiéru si zvládnete vyrobit i sami

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při tvorbě bytových dekorací se dá báječně využít tzv. decoupage papír. Tento speciální papír s různými motivy určený pro výtvarnou techniku decoupage (čti dekupáž) je pevný, hladký a můžeme jej lepit i na tmavší povrchy, např. terakotu bez světlé podmalby.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Výroba vkusné dekorace působí složitě, ale měl by ji zvládnout každý.

Článek

Papír s drobnějšími náměty a třeba i s celými obrazy se nejlépe nalepuje na rovné plochy nebo na válcovité předměty. Můžeme jej využít třeba při zdobení rámečků, různých dárkových krabic, květináčů, přání nebo při výrobě drobných předmětů. Kromě jednotlivých motivů najdeme na papíře různé bordury a okrajové dekorace, kterými lze olemovat i nábytek, dvířka skříněk a zásuvek, židle a poličky.

Pracovní postup
1. Decoupage papír se prodává v dvouarších, na každé straně s jinými vzory. Najdeme zde náměty květinové, zvířecí, číslicové, abecední i s japonským písmem, se vzdušnými balóny, panenkami, různými bordurami, ornamenty a třeba i s fotografickými obrazy.
2. Motiv z papíru nejdřív vystřihneme. My jsme vystřihli obrázek podle rozměru destičky, vyňaté z rámečku. Papír na okamžik namočíme do misky s vlažnou vodou, aby se snáze nalepoval.
3. Na stůl rozprostřeme čistou a suchou utěrku, na niž obrázek lícem položíme a jemně jej usušíme. Pak rubovou stranu potřeme lepidlem pro decoupage a přilepíme na destičku. Štětcem (třeba i molitanovým) papír nakonec vyhladíme.
4. Po zaschnutí můžeme laky vytvořit praskliny imitující stáří obrazu. K tomu potřebujeme dva speciální krakelovací laky, jeden na podklad a druhý na tvorbu prasklin. Nejdřív plochu natřeme lakem č. 1, který rozetřeme do tenké plochy. Chceme-li mít silné praskliny, naneseme raději dvě až tři tenké vrstvy než jednu silnou.
5. Jednotlivé vrstvy laku č. 1 necháme vždy před dalším nátěrem dobře zaschnout, přičemž lak roztíráme do stejnoměrné síly. Jen poslední vrstva by měla zůstat ještě lepkavá, ne však mokrá. Pak naneseme vrchní praskací lak č. 2. Při nátěru pracujeme rychle a do natřené části se již nevracíme.
6. Při schnutí laku č. 2 začnou vznikat praskliny, které jsou ale špatně vidět, protože lak je průhledný. Tuto poslední vrstvu necháme dobře zaschnout, nejlépe do druhého dne, a pak praskliny zvýrazníme olejovou barvou. Barvu zatíráme jemně hadříkem do prasklin a papírovou utěrkou přebytek stíráme z povrchu.
7. Jestliže se nám poprvé barva z trhlin vytřela, naneseme ji znovu a necháme ji asi 15 minut působit. Teprve pak ji setřeme. Barvu nemusíme zatírat úplně všude, některá místa můžeme přitom vynechat, např. kulovité plochy džbánů nebudeme přetínat silnými prasklinami, abychom nepotlačili jejich modelaci.
8. Rámeček můžeme ozdobit různými bordurami či lemovacím papírem, který složky decoupage papíru obsahují. Vystřihneme dva proužky v síle rámečku a přilepíme je po celé délce dvou protilehlých stran. Dvě navazující strany zastřihneme šikmo do rohů a přelepíme jimi spoje.
9. Rám lze ozdobit i plasticky, třeba mákem. Plochu potřeme silnější vrstvou decoupage lepidla a nasypeme na něj mák. Vše necháme zaschnout a pak přebytečná zrníčka sesypeme. Mák zatřeme ještě další vrstvou lepidla, které po uschnutí zprůhlední. Chceme-li zdobení ponechat v původní barvě, rámeček ještě nalakujeme.
10. Rám ozdobený mákem můžeme také zatřít akrylovou barvou a dát mu jiný vzhled. Po natření akrylovou barvou s metalízou se zrníčka máku blýskají jako třpytivé perličky. Nic nezkazíme, natřeme-li stejnou barvou i vnitřní hrany rámečku. Vnitřní okraj můžeme ozdobit linkou v barvě obrázku.

Fotografie: Miroslava Kubišová, Právo

Rady & tipy

Decoupage papír koupíme ve výtvarných potřebách, dvojarch za 29 Kč.

Průhledný krakelovací lak ve dvou krocích koupíme ve výtvarných potřebách asi za 160 Kč. Můžeme jej použít pro imitaci prasklin na obrázku nebo třeba na dřevěném nábytku, kovových či skleněných plochách. V tomto případě jej nakonec ještě zalakujeme bezbarvým lakem.

Čím více vrstev laku č. 1 naneseme, tím silnější praskliny vzniknou a naopak. Délka schnutí závisí na savosti podkladu a teplotě místnosti, přičemž praskání nikdy neurychlujeme fénem, protože by se druhý lak mohl sloupnout. Po důkladném zaschnutí za 24 hodin lze lehkými krouživými pohyby zatřít do prasklin olejovou barvu.

Reklama

Související články

Vyrobte si originální přání pro maminku

Dáváte každoročně (v březnu nebo v květnu) své mamince bonboniéru, kytičku a případně dárek vložíte do bílé obálky? Bílým obálkám už dávno odzvonilo!

Výběr článků

Načítám