Hlavní obsah

Vyrobte si efektní šperkovnici na drobnosti

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobnou krabičku lze použít jako krabičku dárkovou, pro ukládání šperků a bižuterie nebo dalších drobností. Základem je dřevěné pouzdro, které ozdobíme podle fantazie třeba mozaikou z průhledných kamínků.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Šperkovnici na doplňky i drobnosti by měla mít každá žena.

Článek

I obyčejnou krabici z tvrdého papíru tak můžeme krásně zušlechtit. Nechte se inspirovat.

Postup
1. Dárková či ozdobná krabička může být ze dřeva nebo z tvrdého kartonu. Jako podklad pod průhlednou mozaikou použijeme obrázek vystřižený z ubrousku. Na víko zakreslíme rozměr obdélníku či čtverce výstřižku a místo natřeme bílou akrylovou barvou.
2. Motiv můžeme i namalovat, měl by však být jednoduchý, bez zbytečných detailů a drobností, aby pod skleněnou mozaikou vynikl. Obrázek nalepíme technikou découpage: z ubrousku oddělíme poslední tenkou vrstvu s potiskem a přilepíme jej na bílý podklad, který jsme předtím potřeli lepidlem.
3. Efektu jemně tónovaných mozaikových kostiček dosáhneme nalepením průhledné mozaiky na obrázek. Kostičky mají vrchní stranu lesklou a spodní drsnou. Na spodní stranu naneseme trochu univerzálního průhledného lepidla UHU a kostičku přilepíme. Mozaiku skládáme vždy po obrysu, abychom zvýraznili tvary.
4. Po nalepení kostiček obkreslíme tvar mozaiky na papír a obrys překopírujeme na tvrdý karton. Na karton zakreslíme i hrany krabičky. Ostrým řezáčkem vyřízneme vnitřní obrys i okraje víka a ověříme si přesné umístění výřezu.
5. Zadní stranu kartonu s výřezem potřeme lepidlem, např. Chemoprenem nebo jiným pevně držícím univerzálním lepidlem a přilepíme jej na víko. Kolem mozaiky tak vznikne zvýšený okraj se vsazeným obrázkem.
6. Pak mozaiku vyspárujeme. Mozaikový tmel nasypeme do misky v poměru 2 díly prášku na 1 díl vody a vše zamícháme. Tmel zatřeme plastovým nožem do mezer a dotáhneme jej až k okrajům výřezu. Jakmile začne tmel zasychat, setřeme přebytek vlhkou houbičkou a současně jej uhladíme i ve spárách.
7. Plochu kartonu lemující mozaiku můžeme ještě ozdobit jakoby věkem popraskaným lakem – krakelováním. Víko nejdřív natřeme světlou nebo tmavou akrylovou barvou, podle toho, chceme-li mít praskliny tmavé, nebo světlé.
8. Po zaschnutí základního akrylového nátěru natřeme celou plochu krakelovacím lakem. Tento bezbarvý, průhledný lak na vodní bázi pomalu zasychá a vytvoří trhliny v posledním akrylovém nátěru.
9. Na krakelovací lak nakonec štětcem naneseme jedinou a poslední vrstvu akrylové barvy. V našem případě tmavomodrou, na které po chvíli začnou vznikat bílé trhliny. Směr trhlin sleduje jednotlivé tahy štětcem.
10. Výraznou mozaiku uvnitř obrázku vyvážíme ozdobným nápisem kolem okrajů víka. Dekoraci písma si můžeme předepsat gelovým perem, což nakonec obtáhneme a zesílíme tenkým štětcem s akrylovou barvou.
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si stylové přání pro miminko

Když se narodí miminko, snad každý z jeho okolí se snaží přijít s nějakým originálním dárkem pro něj - koupit dudlík nebo dupačky je až ta poslední možnost....

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto...

Výběr článků

Načítám