Hlavní obsah

Dekorace z malovaného hedvábí ozdobí stěny i nábytek

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malovaným hedvábným obrázkem můžeme ozdobit stěny domova či uděláme radost přátelům. Tóny barev se vpijí do sebe a vytvoří nové odstíny.

Článek

Takto můžeme namalovat třeba stínítko na lampu, pohlednici, přáníčko, ale ozdobit i večerní šaty či vytvořit originální brož.

Jak malovat na hedvábí
1. Počítáme-li s obrazem větších rozměrů, napneme hedvábí na rám. Rám pro malbu na hedvábí může být pevný nebo posuvný ze čtyř vzájemně nastavitelných lišt, podle rozměrů malby. Hedvábí uchytíme na háčky navléknuté na malých gumičkách. Hedvábí napínáme nejdřív nahoře, pak dole, vlevo a vpravo – nikdy ne dokola!
2. Nemáme-li pevný či posuvný rám pro malbu, látku napneme třeba na vyšívací rám nebo dutou nádobu, talíř, misku, přičemž okraje látky svážeme vespodu. V tomto případě však při malbě postupujeme po částech a hedvábí při práci posouváme.
3. Předlohu pro malbu si nakreslíme tužkou na papír. Můžeme vytvořit i celý obrázek, který později zarámujeme. My jsme se nechali vést představou malebného městečka.
4. Kresbu podložíme pod hedvábí tak, aby byla přitisknutá a prosvítala. Mizicí fantomovou tužkou na textil pak všechny linie obtáhneme. Předkreslený motiv po několika hodinách, nejpozději při prvním styku s vodou, zmizí. Jestliže nejsme s návrhem spokojeni, můžeme tedy vše po zmizení barvy zkusit znovu.
5. Při nanášení kontur vytváříme uzavřená políčka. Pro malbu kontur lze použít barvy vytvářející barevné i kovové linky nebo barvy s glitry. My jsme zvolili bezbarvé kontury malované guttou, které po vyprání zůstanou čistě bílé. Linky nanášíme pomalu na látku přímo aplikační špičkou tuby.
6. Po dokončení necháme práci 2–3 hodiny zaschnout, ještě lépe přes noc. Druhý den se pustíme do vyplňování ploch. Štětec namočíme do čisté či namíchané barvy, položíme jej do vybarvované plošky a necháme barvu rozpíjet. Pro tónování ředíme barvu vodou nebo pastelové odstíny tvoříme přímo barvou.
7. Barvy na hedvábí jsou ředitelné vodou a vzájemně mísitelné. Začátečníkům postačí zhruba tři tóny barev – z červené, žluté a modré namícháme širší škálu. Z různých poměrů žluté a červené vytvoříme pestrou paletu oranžových tónů a při rozředění vodou lososové a růžové odstíny. Přidáním modré nebo zelené do těchto barev namícháme zase fialovou až po zelenavou, hnědou, šedohnědou apod.
8. Větší plochu barvíme silným štětcem (barva totiž rychle vysychá a mohly by se vytvářet skvrny). Pro jemné tónování políčka namočíme vodou a barvu vpouštíme na mokré hedvábí, nebo přidáváme vodu do již vybarvené plochy.
9. Po zaschnutí vyjmeme hedvábí z rámu a barvy ustálíme zažehlením namalovaného hedvábí přes papír nebo látku. Malbu fixujeme při teplotě na bavlnu po dobu 4–5 minut. Nežehlíme přímo, protože by se kontury mohly přilepit na žehličku. Pak hedvábí přepereme v ruce ve vlažné vodě a znovu vyžehlíme přes bavlněný textil.
10. Zbývá hedvábný obrázek zarámovat. Z rámečku vyjmeme sklo a podkladovou desku. Na desku dáme bílý papír stejného rozměru, na něj položíme hedvábí, jehož okraje založíme do rubu a přilepíme tužkovým lepidlem. Obrázek i se sklem vložíme zpět do rámu a vše zajistíme zásuvnými plíšky.
Fota: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • Barvy pro výplně i kontury pro malbu na hedvábí koupíme v hobby a výtvarných potřebách. Lahvička zažehlovací barvy je cca za 60 až 80 Kč a kontura (1 tuba/do 100 Kč).
  • K dostání ve stejném obchodě je i hedvábí pro malbu v metráži: podle hustoty tkaní – řidší pro závěsy, pevnější pro oděvy a polštáře. Hedvábí lze koupit i napnuté na drátu (kolečka, čtverce, okénka, apod.) nebo přímo začištěné pro šály a šátky. Rám pro malbu na hedvábí je přibližně za 300 Kč, fantomová mizicí tužka asi za 100 Kč.
  • Při míchání barev lze použít pipety pro přesné odměření barev (k dostání též ve výtvarných potřebách).

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si originální dárkové sáčky

Sáčky z jedinečně ozdobeného papíru se hodí pro balení drobných dárečků našim přátelům a blízkým. Tato balení si můžeme připravit předem do zásoby.

Vyrobte si originální obal na láhev

Půjdete-li k přátelům, pak jistě ne s prázdnýma rukama! Láhev dobrého vína se díky originálnímu obalu stane skvělým dárkem pro vaše hostitele. Propukne-li...

Výběr článků

Načítám