Hlavní obsah

Vyrobte si veselý obrázek z barevných miniatur

Právo, Sylva Šporková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný obrázek se dá vytvořit i bez výtvarného talentu a s minimálními náklady - v podstatě ze zbytků. Nevěříte? Právě takové jsou tzv. inchies, obrázky složené z malých čtverečků, původně velkých jeden inch (palec), což je cca 2,5 cm.

Foto: Sylva Šporková, Právo

Krásný obrázek lze vytvořit i bez zvláštního talentu.

Článek

Touto velikostí se ale nemusíte nechat omezovat, v následujícím obrázku pracujeme se čtverečky 3x3 cm, ale do větších rámečků se používají i větší.

Co potřebujeme

Dřevěný rámeček s vnitřním rozměrem 15x15 cm, žlutou a oranžovou lazurovací barvu, hrubý podklad pro lazurovací barvy, štětec, starý kartáček, odstřižky barevných čtvrtek, zbytky stužek, knoflíky, skleněné kamínky, ozdobné děrovačky, lepidlo, 3D lepicí čtverečky, nůžky.

Postup
1. Nejdřív si připravíme rámeček. Vyjmeme vnitřní plochu, celý rámeček natřeme podkladovou barvou s hrubou strukturou a necháme důkladně zaschnout. Rámeček natřeme žlutou a oranžovou barvou tak, aby mezi sebou tvořily plynulý přechod. Necháme tzv. zavadnout (cca 10 až 15 minut) a pak starým kartáčkem dlouhými tahy roztíráme bílé flíčky.
2. Než zaschnou barvy nastříháme z různě barevných čtvrtek 12 čtverečků o rozměrech 3x3 cm.
3. Tyto čtverečky různě zdobíme - můžeme použít např. různě velké ozdobné děrovačky ve tvaru kytičky či lístku.
4. Ke zdobení se hodí i barevně sladěné knoflíky, Přilepte je na papírovou kytičku a teprve tu pak na čtverečky.
5. Nezapomeneme i na zbytky stužek a různě tvarované korálky či kamínky. Stužku lze buď přilepit, nebo jí celý čtvereček omotat.
6. Na spodní stranu každého čtverečku přilepíme čtyři 3D lepítka. Tyto oboustranně lepicí čtverečky 0,5x0,5 cm, vysoké 2 mm způsobí, že miniaturní obrázky z podkladu plasticky vystoupí.
7. Jednotlivé čtverečky přilepíme na podkladovou destičku. Aby nebyly křivě, vykrývací páskou připevníme pomocné nitě, podle nichž čtverce srovnáme. Nakonec můžeme (ale nemusíme) dozdobit i rámeček stejně velkými, ale snadněji ozdobenými čtverečky.
FOTO: Sylva Šporková, Právo

Rady a tipy

Lazurovací barvy jsou barvy na akrylové bázi, které v sobě mají malé roztíratelné bílé flíčky. K těmto barvám potřebujeme speciální podkladovou barvu - prodává se buď v jemné, nebo hrubé struktuře. Právě tento podklad umožní, aby se bílé kousky obsažené v každé barvě lehce rozetřely a vytvořily lazurovací efekt. Bez použití tohoto podkladu se tento efekt nevytvoří. K dostání jsou v prodejnách výtvarných potřeb a nebo v hobby prodejnách.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Vyrobte si originální obal na láhev

Půjdete-li k přátelům, pak jistě ne s prázdnýma rukama! Láhev dobrého vína se díky originálnímu obalu stane skvělým dárkem pro vaše hostitele. Propukne-li...

Výběr článků

Načítám