Hlavní obsah

Podzimní úklid připraví zahradu na zimní období

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přicházejí dny, kdy musíme zahradu dobře uklidit, protože se vrší organický odpad a potřebujeme ji připravit na zimní období. Podzimní úklid na zahradě už ale nemusí být dřina. Na většinu nutných prací existují šikovní pomocníci.

Foto: Archiv firmy Mountfield, Právo

Aby zahrada dobře přečkala zimu, musíme ji v těchto dnech pořádně uklidit.

Článek

Zahradního odpadu, zejména větví z prostříhaných stromů a živých plotů, na podzim máme doslova hromady. Nejlépe se jich zbavíme dalším zužitkováním.

Drtiče zahradního odpadu

Ideální je rozmělnit vše v zahradním drtiči a vzniklou drť použít např. do kompostu nebo jako mulčovací materiál ke stromům a keřům. Drtiče díky systému drcení ozubeným kolem jsou schopné standardně rozdrtit větve až do průměru 4,5 cm.

:.Nepostradatelným pomocníkem pro každého majitele sadu nebo parku je benzínový drtič zahradního odpadu. Tento typ dokáže drtit větve až o průměru 8 cm. Drtící ústrojí tvoří štěpkovací nůž a 24 drtících nožů. foto: Právo/Archiv firmy Mountfield

Zahradníci, kteří chtějí dřevěný odpad zužitkovat ještě jinak, používají i štěpkovače, jež větve rozdrtí na větší kousky, takže je pak můžou využít třeba na topení v kotli nebo v krbových kamnech.

Elegantní kompostéry a vysavače listí

Kompostéry slouží k odkládání různého zahradního odpadu (drť z větví, listí, posečená tráva) i třeba biologických a živočišných zbytků z domácnosti. Jejich úkolem je samozřejmě z tohoto odpadu vyrobit kvalitní humus, kterého na zahradě není nikdy dost.

:.Komu vadí mít kompost na zahradě, má šanci zužitkovat biomasu ze zahrady v kompostéru. Kompostér K 700 je vyroben z recyklovaného plastu, nádoba kompostéru nemá dno (pro kontakt s půdou a přístup mikroorganismů, červů a žížal). foto: Právo/Archiv firmy Mountfield

V zásadě jde o to, aby si každý zvolil kompostér pro své potřeby dostatečně velký. Na trhu jsou kompostéry o objemu až 720 litrů. Dostupné jsou kompostéry jednoduché (spíš jde o kompostovací sila), ale i důmyslné se systémem ventilačních otvorů, horním odklápěcím víkem a spodními dvířky pro odebírání hotového humusu.

Tyto zahradní vysavače zároveň slouží i jako fukary, což využijeme i v případě posekané trávy. Listí pohodlně nafoukáme na hromadu a pak vysajeme do velkokapacitního vaku, který máme zavěšený přes rameno.

Víceúčelové kultivátory a ruční nářadí

Majitelé větších zahrad či políček ocení multifunkční kultivátory, které se širokým příslušenstvím zvládnou sklizeň plodin, sekání louky, podzimní úpravu půdy a další práce.

Připojit k nim lze totiž bubnovou sekačku, drtič zahradního odpadu, rozmetadlo, přepravní vozík, čelní radlici, úklidový kartáč, ale třeba i sněhovou frézu.

Připojit k nim lze totiž bubnovou sekačku, drtič zahradního odpadu, rozmetadlo, přepravní vozík, čelní radlici, úklidový kartáč, ale třeba i sněhovou frézu.

Bez hrábí, rýčů, nůžek se při podzimním úklidu neobejdeme. Zajímavé jsou ruční hrábě s kluznými křidélky, které umí při práci kopírovat terén a nezadrhávají se.

:.Šikovné nůžky na trávu. Natočení čepelí je nastavitelné v rozsahu 360°. Speciální servomechanismus automaticky reguluje přítlak čepelí podle množství stříhané trávy. Zámek pro zajištění v uzavřené poloze se ovládá palcem ruky, cena 650 Kč. foto: Právo/Archiv firmy Fiskars

Moderní rýče se vyznačují speciální ergonomií, která výrazně snižuje únavu těla a ramen. Šikovné zahradní nůžky zase ocení každý, kdo dolaďuje přechody mezi trávníkem a cestou, při úpravě skalky či nádobových rostlin.

Tlakové myčky využijeme celoročně

Jsou užitečné při celoročním čištění chodníků, teras, fasád, okapů, plotů nebo i stěn bazénů a jejich zastřešení. Dnes už patří k běžné výbavě každého moderního rodinného domu. Jsou ale velkým pomocníkem i všech motoristů při mytí motocyklů a automobilů.

Na rozdíl od klasického mytí hadicí jsou nesrovnatelně účinnější a přitom až o 80 % úspornější ve spotřebě vody. Většina tlakových myček má ve své výbavě i zařízení na automatické přisávání saponátu z vestavěné nádržky.

Myčky se liší hlavně podle toho, jaký maximální pracovní tlak dokážou vyvinout (od 100 bar až do 155 bar i více).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada má i v zimě své kouzlo

Přes zimu sice zahrada spí, přesto se můžeme obdivovat její neokázalé kráse, typické pro toto období. Půvaby propůjčují zahradě svým olistěním hlavně...

Nářadí na zahradu

S jarem začíná zahrádkářům plno práce. Je nejvyšší čas zkontrolovat zahradní nářadí, zda nepotřebuje opravit, obnovit nebo doplnit o nějaký nový kousek....

Výběr článků

Načítám