Hlavní obsah

Vyrobte si sami: Polička na víno

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít doma malou zásobu vína pro přátele nebo rodinu nezaškodí. Pro tyto účely si můžeme vyrobit jednoduchou poličku, do které naskládáme naše zásoby lahví.

Foto: archiv Rebo, Právo

Hotová polička na víno

Článek

A jestliže neholdujeme vínu, můžeme sem ukládat jiné nápoje. K práci potřebujeme překližku o rozměrech 760x600 mm v tloušťce 12 mm s tím, že dezén zvolíme podle zařízení kuchyně. V našem případě to je bříza.

.: Rozměry poličky na vínofoto: Právo/ archiv Rebo

Polička se skládá ze šesti dílů o dvou odlišných velikostech. Jediným kritickým rozměrem je šíře každého dílu, která musí odpovídat velikosti zvolené láhve - typické velikosti vyhovuje šíře 90 mm. Kotoučovou nebo kmitavou pilou rozřežeme desku na správné rozměry (4x356x180 mm a 2x254x180 mm) a přesvědčíme se, že jsou díly pravoúhlé.

Na konci desky vytvoříme zářez nožem, aby se překližka nerozštípla. Desku upnutou do vozíku hoblice zarovnáme a dokončíme brusným papírem.

Na konci desky vytvoříme zářez nožem, aby se překližka nerozštípla. Desku upnutou do vozíku hoblice zarovnáme a dokončíme brusným papírem.

Postup
Podle rozměrů si vyznačíme zářezy na všech dílech (první 45 mm a další 90 mm). Kvůli správným rozměrům použijeme při rýsování odřezek překližky. Aby byly zářezy přesné, použijeme první desku jako šablonu k vyznačení zářezů.
Postupně vertikálně upneme všechny desky a vedeme svislé řezy. Řez vždy držíme na straně odřezků. Přesnějšího řezu dosáhneme jemnou ocaskou než pilou elektrickou.
Pomocí palice a dláta o šíři 12 mm odsekneme konce zářezů. Každý z nich by měl sahat přesně do poloviny desky, aby do sebe spoje zapadly a hrany desek byly v jedné rovině.
Odřezek překližky obalíme středně hrubým brusným papírem a zářezy v případě potřeby začistíme. Každý zářez musí umožnit nasunutí překližky o šíři 12 mm.
Ještě před montáží povrchově upravíme všechny části lakem. Pak sestavíme jednotlivé díly poličky. Vnitřek každého spoje bude možná vyžadovat kapku lepidla. Jestliže jsme správně vytvořili zářezy, nebude to nutné.

.: foto: archiv Rebo

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami - věšák na klíče

Věšák na klíče je nezbytnou součástí každé předsíně. Chybí-li nám nebo nejsme-li s tím dosavadním spokojeni, můžeme vše změnit. Vyrobme si věšáček na klíčky...

Naučte se zdobit květináč semínky

Zajímavý obrázek na květináči můžeme vytvořit ze semínek. Pro menší květináče použijeme spíš drobná semínka, jako vojtěšku, len, proso, mák, pohanku, čočku,...

Vyzrajte na tapety

Mnozí z nás se zdráhají pustit se do tapetování. Obavy však nejsou vůbec na místě. Pokud si vše předem dobře rozmyslíte a nachystáte, dosáhnete výsledku, který...

Výběr článků

Načítám