Hlavní obsah

Bydlet jako Jiří z Poděbrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyři roky trvala rekonstrukce unikátního Domu pánů z Kuštátu a Poděbrad v Řetězové ulici v centru Prahy. Dům, kde pobýval český král Jiří z Poděbrad, bude znovu sloužit k bydlení. Za opravy domu zaplatil investor - pražský magistrát - 70 milionů korun. Nájemníky vyberou pražští radní v soutěži o nejvyšší první nájemné, v domě je celkem osm bytů.

Článek

Dům je unikátní především tím, že je to nejlépe dochovaná románská světská stavební památka v Praze. Jedná se o jedinou budovu v hlavním městě, kde se románské prvky nacházejí i v prvním patře. V jiných domech jsou pouze v podzemí.

V přízemí se dochovalo původní románské kvádříkové zdivo, v podzemí i pozůstatky dvou krbů, románské klenby a otisky původního dřevěného bednění. Do sklepů se vstupovalo jedinými dveřmi, které se zevnitř zabezpečovaly závorou. 

Na konci 12. století totiž ještě nemělo Staré Město opevnění, proto románské domy sloužily jako úkryty. Patrová část domu je postavena v gotickém a upravena v renesančním slohu. Praha je známá jako místo, kde se v architektuře mísí styly a slohy.  Dům pánů z Kunštátu a Poděbrad je toho názorným důkazem, najdete tu nejen prvky románské, ale i renesanční a barokní.

Nájemníci budou bydlet v bytech s původními trámovými záklopovými stropy. Chodit budou po parketách vídeňského typu, které jsou složeny ze čtverců poskládaných přímo nebo nakoso. V bytech je patrná i dnešní doba. Lidé budou využívat moderní koupelny i kuchyňské linky.

Zachované románské sklepení sloužilo ve středověku jako úkryt. Foto ČTK/Marta Myšková

Takto to vypadá v prvním patře rekonstruovaného Domu pánů z Kunštátu a Poděbrad.  Foto ČTK/Marta Myšková

Detail malovaného dřevěného stropu.  Foto ČTK/Marta Myšková

V interiéru nechybí ani krásná kachlová kamna.  Foto ČTK/Marta Myšková

Budoucí nájemníci budou bydlet sice ve domě velmi starém ovšem sloužit jim budou moderní spotřebiče i kuchyňské linky.  Foto ČTK/Marta Myšková

Podkrovní koupelna je velmi luxusní.   Foto ČTK/Marta Myšková

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám