Hlavní obsah

Rekonstrukce bytového jádra ze stavebnice

Právo, Novinky, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimální náklady, maximální variabilita - to jsou hlavní přednosti naprosto revoluční deskové stavebnice, s níž lze zrekonstruovat bytové jádro v panelovém domě. A to během tří dnů, bez cementu, prachu, špíny a hlavně - bez stavebního povolení. Nevěříte?

Článek

Při rekonstrukci byla použita samonostná stavebnice Finroom. Deskové moduly jsou vyráběné na zakázku a montují se pomocí spojovacích prvků z ocelového, pozinkováním upraveného plechu o síle 1,5 mm. Z této stavebnice lze vytvořit příčky, obklady stěn, ale i nábytek.

Tvůrci  stavebnice, která dokáže plně nahradit sádrokarton při srovnatelné ceně, svým nápadem překvapili. Nápad jistě cenný, jak ale vypadá realizace v praxi?

Zajeli jsme se podívat do jednoho bytu v panelovém domě, v němž bydlí mladá rodina. Dům byl postaven před více než dvaceti lety, mladí manželé obývají byt 3+1 pátým rokem. Hledali možnost, jak co nejrychleji, účelně a s co nejmenšími náklady vyřešit vybydlené nehezké umakartové bytové jádro.

Příprava proměny

Když se manželé rozhodli pro rekonstrukci, pečlivě si domluvili s odborníky veškeré podrobnosti - rozměry, budoucí představu o prostoru, barevné provedení uvnitř hygienického zázemí, barevné řešení vnějšího pláště, umístění vstupních dveří.

Majitelé bytu se shodli na tom, že chtějí původně oddělené WC spojit s koupelnou, tudíž jedna příčka uvnitř jádra zcela zmizela. Prvním krokem bylo vybourání jádra. To provedl majitel bytu sám, s kamarádem. Jádro vybourali a materiál odvezli do sběrného dvora v průběhu jednoho dne. Druhým krokem, velmi důležitým pro sestavení desek, byla nivelizace podlahy.

Stavebnice je k dostání v celé řadě barev. Foto Právo/Václav Jirsa

I tento krok provedl majitel bytu svépomocí (náklady na nivelizaci a položení dlažby - přibližně 700 korun). Přišel třetí krok - realizace. Přijela trojice mužů - instalatér, elektrikář a montér - i se stavebnicí.

Majitelé bytu zvolili žlutobílou kombinaci stěn (barevná variabilita systému je však neomezená) uvnitř koupelny, vnější stěny jádra pak, stejně jako dveře do koupelny, pojali v bílé. Stavebnice spolu s dveřními rámy a dveřmi vyšla na 41 500 korun.Další nově zakoupené prvky vana   za 5500 korun, umyvadlo 750 korun, WC mísa  2650 korun.

Vychytávky

Přístup do šachty je opticky zcela zakryt, přesto jej lze pohodlně otevřít. Majitelé se rozhodli do stěny u vany zabudovat ve výšce 2 m průhledné okénko, jímž proniká do koupelny denní světlo. V případě, že by se jim neosvědčilo umístění dveří do koupelny, modulové možnosti stavebnice dovolí, aby je mohli nechat kdykoli bez problémů posunout.

Stavebnice je velmi praktická, její předností je i to, že pracovní prostředí se příliš nezašpiní. Foto Právo/ Václav Jirsa

Nově zrekonstruovaný prostor není nesmyslně useknut dvacet centimetrů pod stropem, jako v klasických bytových jádrech, plně využívá 2,5 m výšky jako v ostatních místnostech. Veškeré instalace jsou vedeny v prostoru mezi vnější a vnitřní stěnou při dodržení všech bezpečnostních norem. Dvojí plášť samonosné konstrukce pomáhá zvukově izolovat, při vyšších nárocích na zvukovou izolaci lze prostor bez problémů vyplnit izolačním materiálem.

Neomezené možnosti

Touto stavebnicí se dají snadno a rychle vyřešit výstavní a veletržní stánky, expozice, vnitřní uspořádání bytů, místnosti s atypickými tvary a rozměry, půdní vestavby, zařízení kanceláří.

K montáži i demontáži postačí klíč M 8. Desky mají minimální sílu 18 mm, ale jsou i silnější, o síle např. 25 mm. Deskové moduly jsou vyrobeny z běžně používaných deskových materiálů, např. laminovaných dřevotřískových desek LTD, desek MDF a dalších, které jsou povrchově upraveny např. dýhováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám