Hlavní obsah

Trávníky potřebují kvalitní péči i údržbu

Právo, Novinky, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svěží zelený okrasný trávník je na zahradě tím nejskvělejším kobercem. Poslouží k báječné relaxaci celé rodiny. Dokáže také opticky rozrůznit celkový dojem ze zahrady, záleží na zvoleném řešení. Co takový trávník právě v těchto dnech potřebuje?

Článek

 Reprezentativní okrasný trávník má hustý, celistvý pokryv z jemných travních výhonků. Jeho krása ale nepřichází sama. Potřebuje nejen starostlivou péči, ale i správnou výživu.

Nejdůležitější výživnou látkou pro kvalitu trávníku je dusík. Rozhoduje o zeleném zbarvení trávníku, o dobrém růstu. Silně namáhaný trávník potřebuje stejně jako čistě okrasný trávník 10-20 g čistého dusíku na rok a m2, průměrný užitkový trávník vystačí s méně než 10 g.

K dalším základním živinám, které trávník potřebuje, patří fosfor. Ten je důležitý pro tvorbu kořenů a květů (5-7 g/m2/rok). Dále také vápník, který zlepšuje stavbu pletiv (8-15 g) a hořčík (asi 3 g). Tyto prvky však ve většině půd bývají obsaženy v dostatečném množství. Ovšem především tam, kde máme trávník založený na písčitých půdách, hrozí nedostatek těchto živin. Abychom předešli riziku případného přehnojení, musíme znát kvalitu půdy.

Výživa a péče

Krátce střižený kobercový trávník kosíme vždy, když doroste do výšky 8-10 cm, na výšku střihu 3-4 cm. Takovému trávníku musíme alespoň dvakrát do roka dopřát hnojivo.

Na jaře v době, kdy jsme provzdušnili povrchové vrstvy trávníku, používáme místo jednosložkových hnojiv plná hnojiva (např. Cererit, 50-60 g/m2), nebo několikrát během vegetace speciální hnojivo na trávníky.

V létě (avšak ne v době, kdy jsou velká vedra!) použijeme dlouho působící zásobní hnojiva. Hnojiva rozhazujeme vždy rovnoměrně, vždy před deštěm nebo závlahou, anebo je použijeme ve formě hnojivé zálivky. Po posledním sečení rozhodíme na trávník nejméně jednou za tři roky kompost bohatý vápníkem.

V období sucha trávník zavlažujeme jemným postřikem, zpravidla jednou týdně (10-20 l/m2). Na podzim trávník pohnojíme především fosforečným a draselným hnojivem (obojí v dávce 30 g/m2).

Ekologická rovnováha

Vzrůstající koncentrace škodlivin ve vodě, půdě i ovzduší zásadně ovlivňuje i přirozené rozložení mikroorganismů, které udržují ekologickou rovnováhu v přírodě. Právě biopreparáty jsou speciální přípravky na bázi vybraných kultur mikroorganismů, které jsou doprovázeny minerální složkou, enzymy a dalšími účinnými přísadami.

Ekologické, biologicky rozložitelné a netoxické přípravky pomáhají šetrně, ale účinně regenerovat trávníky díky přírodním živinám ve formě mořských řas a vulkanických tufů. Usnadňují přechod živin do kořenového systému, bakterie vytvářejí obranné látky, které působí proti vzniku a rozvoji plísní a hub.

Trávníkové triky

Trávníkové triky

Abychom udrželi trávník stále v dobrém stavu, ohraničíme jej dlaždicemi, malými plochými kameny nebo cihlami. Taková obruba zvýrazní tvar trávníku, usnadní sekání a zabrání tomu, aby se okraje trávníku propadaly a drobily.

 Průběh okraje trávníku závisí na celkovém rázu naší zahrady. Neformální projekty budou vypadat nejlépe s trávníkem, který má nepravidelný, mírně zakřivený okraj. Formálněji koncipované projekty upřednostní trávníky s rovnými okraji nebo se souměrnými tvary, jako je např. kruh.

 Kruhový trávník pomůže zamaskovat stroze tvarovanou zahradu tím, že odvádí pohled od rohů a rovných krajů. Zabere v porovnání se čtvercovým trávníkem na stejném pozemku menší plochu, a tak zbyde více prostoru pro rostliny a další zahradní prvky.

 Čtvercový trávník pootočený o 45 stupňů vytváří diagonální linie, které zmírní dojem úzkého prostoru v dlouhé a úzké zahradě. Seká se snadněji než trávník kruhový, zejména není-li příliš velký.

Reklama

Výběr článků

Načítám