Hlavní obsah

Stěny v přestrojení

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správně vybraný vzorek tapety výrazně přispěje ke kvalitě bydlení. Strohý a velký pokoj bude útulný a malá ponurá komůrka se rozjasní. Proměnit pokoj pomocí tapet není složité a nijak nákladné.

Článek

Téměř naprostá většina tapet se vyrábí z papíru, některé mají podklad plastikový nebo textilní. Výroba a lepení tapet se po léta prakticky neměnily, ale v poslední době jsme zaznamenali dvě kvalitativní novinky. Tapety předklížené, které jen namočíme ve vodě a bez použití lepidla přiložíme na stěnu, a dále tapety, které se suché přikládají na lepidlem potřenou stěnu.

Druhy tapet

Tapety můžeme rozdělit na ty s tištěným dekorem nebo plastickým. 

Potištěné tapety - mají na sobě natištěný vzor, který může být i plastický. Nekvalitní materiál se snadno trhá, kvalitnější jsou tapety duplexové, vyráběné spojením dvou vrstev papíru.

Omyvatelné tapety - na povrchu mají slabou plastikovou vrstvu odolnou proti vodě a špíně. Povrch snese omytí, ale ne intenzivní drhnutí a máčení.

Vinylové tapety - na papíru je laminována plastiková vrstva. Ta může být rovná, jen potištěná nebo strukturovaná, případně imituje kovový povrch.

Pěnové vinylové tapety - povrchová vrstva má malé bublinky, které vytvářejí příjemný měkký dojem. Mohou být výrazně strukturované.

Tapety s textilními vlákny - na papírovém podkladu jsou vlněná nebo hedvábná vlákna, u vinylových tapet vlákna syntetická připomínající samet.

Makulatura - slouží k vyrovnání stěn, jako levný podklad pod dražší tapety nebo k následnému přetření barvou.

Velké vzory se v posledních letech vracejí. Foto: archív firem Abitare, AS Rovi a redakce

Čarujeme s prostorem

Výhodou tapet proti klasické malbě je velká barevnost a prakticky neomezené možnosti dekorů. Pomocí tapet korigujeme prostor a skrýváme případné nedostatky stěn. Je známo, že horizontální (vodorovný) směr rozšiřuje a snižuje, naproti tomu vertikální (svislý) vnímáme jako vyšší a úzký.

Jestliže máme místnost velkou a rozlehlou, zútulníme ji nalepením tapet se vzorkem svislým a pro umocnění dojmu přidáme borduru. Pokud máme hodně vysoký strop, lepíme borduru podstatně níž, než je hrana stropu. Ošálíme oko, které podvědomě ukončí stěnu právě v lince bordury.

Pravým opakem jsou malé a nízké prostory. Zde se svislému vzorku pokud možno vyhneme. Volíme spíše dekor rozptýlený, nebo uspořádaný ve vodorovných pruzích. Další nedostatečností, kterou tapety skryjí, jsou nerovnosti stěn. Tady pozor, některý vzorek je spíše zdůrazní! Vhodné jsou tapety s plastickým vzorem. Takové překryjí i praskliny.

Sledujeme trendy

Pořizovací cena tapet není naštěstí tak vysoká jako např. u keramických obkladů, a také tapetování je činnost, se kterou si sami hravě poradíme. Není tedy problém měnit tapety podle momentální potřeby, trendů nebo v souvislosti s nákupem nového nábytku tak, aby všechno perfektně ladilo.

Barevné stěny ocení zejména děti. Foto archív firem Abitare, AS Rovi a redakce

Pozor při nákupu

Tapety se stejně jako obklady vyrábějí v číslovaných sériích. Při nákupu dbáme na to, abychom měli opravdu dostatečné množství vybrané tapety. Při pozdějším dokupování totiž riskujeme, že neseženeme tentýž barevný odstín. Výrobce nikdy nemůže garantovat identické vybarvení u tapet jiné šarže. To je dáno specifickými vlastnosti jak tiskových barev, tak samotného podkladového materiálu.

Dobrý obchodník nám s výpočtem poradí a nabídne zpětné odebrání nenačaté role. Používáme-li vzorek opravdu výrazný a veliký, připočítáme ještě dostatečné množství na prostřih. Vždy se v obchodě ujistíme, že k danému typu tapety volíme vhodné lepidlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám