Hlavní obsah

Světlému interiéru vévodil sytě červený klavír. Tak žila královna soulu Aretha Franklinová

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům, ve kterém žila americká zpěvačka Aretha Franklinová, působí na první pohled nenápadně. Stojí v menší komunitě podobně vyhlížejících domů v americkém Detroitu, společně se s nimi dělí o travnaté pozemky se dvěma jezírky a bazénem. Její duch je ale v interiéru stále patrný. Královnu soulu připomíná například sytě červený klavír v hale a několik obrazů.

Foto: Profimedia.cz

Ústředním prvkem interiéru je červený klavír.

Článek

Zpěvačka s charakteristickou barvou hlasu koupila dům ve čtvrti Bloomfield Hills v roce 1997, tedy sedm let poté, co byl postaven. A žila v něm až do své smrti v srpnu roku 2018.

Foto: Profimedia.cz

Dům slavné zpěvačky (druhý zleva) má společnou zahradu s okolními staveními. Na ní jsou kromě jiného dvě jezírka s vodotrysky.

Cihlový dům má celkovou plochu podlah 385 metrů rozdělenou do dvou podlaží. Návštěvník vstupuje do velkorysé haly, hned u vchodu jej uvítá velký křišťálový lustr.

Přes halu se klene most, který spojuje levou a pravou část horního patra domu. Na každé z nich je jedna velká ložnice s vlastní koupelnou.

Foto: Profimedia.cz

Cihlový dům má novou střechu a prošel v nedávné době rekonstrukcí.

Hala má podlahu z bílé mramorové dlažby, jež se střídá s černými žulovými pruhy. Centrální část pokrývá šedý koberec, na němž vpravo u zdi stojí sytě červený klavír. Právě u něj je hned dvojice obrazů, které připomínají bývalou slavnou majitelku a obyvatelku.

Foto: Profimedia.cz

Americká zpěvačka Aretha Franklin

Do protilehlé stěny je zasazen krb lemovaný černým kamenem, z obou stran doplněný černými komodami. Před ním je ovšem velká sedací souprava v bílé barvě. Na ní trůní dvojice sytě červených polštářků. Také dvojice vysokých úzkých váz nese kromě černé barvy lesklou červenou.

Foto: Profimedia.cz

Nad halou se klene most propojující levou a pravou část domu v horním podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačku připomínají v domě i obrazy.

V domě je dohromady pět ložnic, šestá místnost slouží jako pracovna, v případě potřeby je ovšem možné ji proměnit v další soukromý pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Nad vstupem visí velký křišťálový lustr.

Nadšené kuchaře nadchne pohled do mramorem a žulou dlážděné kuchyně, do níž se vstupuje z centrální haly. Její pýchou je veliký centrální ostrůvek. Jak v něm, tak v pracovní ploše pod okny, je dřez, v centrální části jsou proti sobě umístěné trouby. Sporák našel své místo rovněž na ostrůvku.

Foto: Profimedia.cz

Z haly se vstupuje mj. do malé jídelny.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí domu je i příjemně velká a perfektně vybavená kuchyň.

Dům má garáž s místem pro tři vozy, zahradu má společnou se sousedními stavbami. Kromě spousty zeleně a vysokých stromů ji zdobí dvě jezírka s vodotrysky uprostřed. Stranou je pak bazén.

Foto: Profimedia.cz

Na každé straně domu je jedna velká ložnice. Další tři, menší, jsou ještě na dalších místech.

Dům, jak uvádí realitní web Homes, prošel v nedávné minulosti rekonstrukcí a je na prodej za 1,2 milionu dolarů, tedy 27,5 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Kombinace černobílých obkladů a dlažby se nejlépe projevila v koupelně.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte doma také nějaký výrazný hudební nástroj?
Ano, máme, slouží jako dekorace, ale také na něj hrajeme.
27 %
Ano, ale slouží jen jako dekorace.
4,8 %
Ne. Máme pár hudebních nástrojů, ale jsou normálně uklizené.
22,2 %
Nemáme doma žádné hudební nástroje.
46 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám