Hlavní obsah

Prezidenti se mění, Oválná pracovna zůstává

Novinky, nes

Pátečním uvedením Donalda Trumpa do úřadu prezidenta Spojených států amerických oficiálně přichází 20. ledna do Bílého domu jeho nový, v pořadí již 45. šéf. Jednou z nejzajímavějších, ale především nejslavnějších místností tohoto washingtonského sídla je tzv. Oválná pracovna, v originále The Oval Office. Její snímky se objevují v souvislosti se schůzkami na nejvyšší úrovni a prohlášeními amerických prezidentů směrovanými přímo národu, o její historii a architektuře se mluví spíše zřídka.

Foto: Profimedia.cz

Oválnou pracovnu mají všichni neodmyslitelně spojenou s úřadem prezidenta Spojených států. Málokdo ale už ví třeba jen to, proč má právě eliptický tvar.

Článek

Leckoho proto možná překvapí už zjištění, že Oválná pracovna, tak jak ji v současnosti všichni znají, není v Bílém domě odjakživa. Návštěvníci ji naleznou v západním křídle, které bylo rozšířeno v roce 1909 na pokyn tehdejšího prezidenta Williama Howarda Tafta. Ovšem tehdy byla jinde než v dnešní době.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentskou pečeť lze spatřit rovněž na stropě pracovny, v centrálně umístěném medialonu.

Autorem návrhu tehdejší Oválné pracovny byl architekt Nathan C. Wyeth. (Do té doby byla prezidentská kancelář v hlavním traktu Bílého domu a měla tradiční hranatý tvar.)

Wyethem navržená místnost byla na východě jižní strany zmiňovaného západního křídla Bílého domu. Inspirací pro její podobu a především tvar byla jiná místnost v Bílém domě, a to tzv. Modrá místnost.

Zajímavost
Podle přesvědčení Historické asociace Bílého domu lze dokonce původ nápadu na oválný tvar Modré místnosti, a tedy i Oválné pracovny hledat ještě hlouběji v historii, a to až v prezidentském sídle George Washingtona, jenž měl ve Filadelfii místnost s obloukovitě prohnutými stěnami. V ní přijímal skupinky hostů na tzv. ranní audience. Hosté vstupovali do sálu jeden po druhém, byli obřadně představeni a na to se každý postavil na své místo. Takto rozestavění hosté vytvořili kruh, který prezident obcházel, s každým se pozdravil, místo potřesení rukou se vzájemně pouze mírně uklonili, pronesli několik společenských frází, případně si vyměnili důležité informace, a poté, co takto prezident dokončil „kolečko”, audience skončila.

Na Štědrý den v roce 1929 poničil západní křídlo Bílého domu požár, takže jej bylo nutné přestavět. Tehdejší prezident Herbert Hoover ponechal ještě Oválnou pracovnu na jejím původním místě, ovšem nechal ji modernizovat, přibyla například klimatizace.

Foto: Profimedia.cz

Vzhled Oválné pracovny v době, kdy ji používal George W. Bush. KOberec měl slabě zalatavou barvu směrem od pečeti vedly sluneční paprsky. Tento vzor byl už použit na koberci v době Ronalda Reagana, ovšem tehdy byla pečeť v zářivém zlatavém kruhu.

Poslední velká změna přišla za čtyři roky, s prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem, který byl s umístěním Oválné pracovny a uspořádáním západního křídla nespokojený. Architektovi Ericu Guglerovi proto dal za úkol přeprojektovat západní křídlo s tím, že Oválná pracovna bude větší a bude v jihovýchodním rohu křídla, kde byl do té doby dvorek vyhrazený pro sušení prádla.

Nová pracovna je díky tomu mnohem světlejší, zároveň nabídla více soukromí a také pohodlnější cestu do prezidentské rezidence. Oválná pracovna v současné podobě byla dokončena v roce 1934.

Foto: Profimedia.cz

Centrálním prvkem na koberci je pečeť prezidenta USA.

Oválná pracovna podle údajů uveřejněných na stránkách Wikipedie měří 10,9 metru na délku (severojižní osa) a 8,8 metru na šířku (východozápadní osa). Strop je v nejvyšším bodě vysoký 5,6 metru. Plocha místnosti činí 75,8 čtverečního metru.

Podoba se mění podle přání prezidentů

Zatímco některé prvky zůstávají v Oválné pracovně neměnné, například charakteristické trojúhelníkové štíty nade dveřmi, krb nebo sádrový stropní medailón s pečetí prezidenta na stropě, samotné zařízení pracovny se mění podle vkusu a potřeb každého z prezidentů.

Foto: Profimedia.cz

Architektonické prvky použité v Oválné pracovně odkazují k baroku a ještě více k pozdějšímu klasicismu. Jsou to zejména trojúhelníkové štíty nade dveřmi a niky s knihovnami.

Vybírat si mohou obrazy a sochy ze sbírky Bílého domu, případně si je mohou nechat zapůjčit z muzeí či přímo od žijících umělců. Oblíbeným obrazem, který  zejména nedávní uživatelé Oválné pracovny nechávali zavěšený nad krbem na severní straně, je portrét George Washingtona.

Foto: Profimedia.cz

Složka, kterou na pracovním stole zanechal svému nástupci Barracku Obamovi končící prezident George W. Bush. V pozadí je možné spatřit podobiznu George Washingtona, kterou si nechávají poslední američtí prezidenti beze změny zavěšenou nad krbem.

Na dobových fotografiích je zajímavé sledovat i míru strohosti zařízení Oválné pracovny. Patrně nejvíce „po domácku” byla vybavena v době, kdy byl jejím uživatelem John. F. Kennedy. Kromě tradičního nábytku přibyly další židle a především houpací křeslo.

Slavný stůl
Jedním z nejznámějších kusů nábytku v Oválné pracovně je stůl nazývaný Resolute desk. Je pojmenovaný podle britské fregaty HMS Resolute, kterou v polovině 19. století postavili Britové. Byla určena pro polární expedice. V roce 1854 však uvázla v ledu, námořníci ji museli opustit a po dvou letech ji znovu objevil americký velrybář. Resolute se tedy vrátila zpět pod britskou vlajku. V roce 1880 byla loď vyřazena a z jejích trámů byl vyroben stůl, který královna Viktorie věnovala tehdejšímu prezidentovi Spojených států Rutherfordu B. Hayesovi.Stůl od té doby používali američtí prezidenti v různých místnostech Bílého domu. Do Oválné pracovny jej poprvé nechala přestěhovat pro svého manžela Johna F. Kennedyho jeho manželka Jackie. S výjimkou, kdy byl po atentátu součástí putovní výstavy o JFK, zůstal tento stůl v Oválné pracovně už natrvalo a používají jej všichni prezidenti.

Co prezident, to jiný koberec

Nejvýraznější změnou, kterou Oválná pracovna s příchodem nové hlavy státu takřka vždy prodělá, je už od dob prezidenta Tafta barva a vzhled koberce. Pouze dva prezidenti za celou dobu odolali a ponechali si stejný koberec, jaký zvolil jejich předchůdce.

Foto: Profimedia.cz

Důležitým a výrazným prvkem Oválné pracovny byl vždy její koberec. Ten se takřka pravidelně s příchodem nového prezidenta měnil a podle něj pak samozřejměi závěsy na oknech za prezidentovým stolem, případně výmalba celé místnosti.

Jeho barva se dle údajů virtuálního Muzea Bílého domu měnila od zelené a různě intenzívní odstíny modré přes sytou červenou až po zlatavou či nenápadnou béžovou. V jeho středu je vždy pečeť prezidenta. Ke koberci jsou pak laděny závěsy na okně za pracovním stolem a výmalba místnosti.

Foto: Profimedia.cz

Koberec v oválné pracovně za dob Billa Clintona měl nenápadnou šedavou barvu. Zlatavé barvě použité na pečeti odpovídají zlaté závěsy.

Nový prezident možná do Oválné pracovny ještě rok neusedne

Existuje možnost, že nový americký prezident nebude zhruba první rok Oválnou pracovnu používat. Místnost totiž potřebuje důkladnou renovaci, zahrnující úpravu a vylepšení jejích zabezpečovacích systémů.

Mělo k ní dojít ještě za Baracka Obamy, ten se ale rozhodl přenechat tento „horký brambor” svému nástupci.

„Chápu to tak, že během prvního roku působení v úřadu prezident Trump nebude mít Oválnou pracovnu,” cituje internetový server New York Post bývalého poradce George Bushe mladšího, Karla Roveho, který se tak vyjádřil pro stanici Fox News. „Prezident Obama mohl říci ´Vím, že chcete modernizovat Oválnou pracovnu a její zabezpečení - tak všechno oškrábejte na cihlu a vytvořte veškeré zabezpečení znovu, instalujte neprůstřelná okna a přidejte to nebo tohle, společně se vším zabezpečením, ještě v posledním roce mého úřadování.´ Ale místo toho řekl: Proč to neuděláte s tím, kdo přijde po mně,” uvedl Rove.

Podle jeho informací je tak pravděpodobné, že nový americký prezident Trump a jeho tým budou první čtvrtinu funkčního období využívat americkou vládní budovu Eisenhower Executive Office Building, v níž například prezident Richard Nixon nahrál některé ze svých později proslulých nahrávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám