Hlavní obsah

Jak vypadá vila Mon Repos na ostrově Korfu, ve které se narodil princ Philip

V souvislosti s úmrtím prince Philipa, manžela britské královny Alžběty II., přicházejí lidé projevit svou úctu i k jeho rodnému domu, vile Mon Repos. Známá historická památka stojí na řeckém ostrově Korfu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohlédněte si vilu Mon Repos, rodný dům prince PhilipaVideo: AP

 
Článek

Když v minulém týdnu obletěla svět zpráva o skonu prince Philipa, začali přicházet obyvatelé Korfu také k jeho rodnému domu, vile Mon Repos. Na pamětní plaketě vyvedené v červené a modré barvě umístěné vedle vchodu se lze v řečtině a v angličtině dočíst, že se v ní v roce 1921 narodil Princ Philip, vévoda z Edinburgu. (Konkrétně to bylo 10. června.)

Vilu je možné objevit na jižním okraji města Kerkyra, uprostřed lesnaté krajiny nedaleko archeologického naleziště Paleopolis, s výhledem na Jónské moře.

Agentura AP při příležitosti uveřejnění záběrů vily připomíná, že v ní v době princova narození bydleli jeho rodiče a čtyři starší sourozenci. Samotný princ Philip ve vile nepobyl ovšem příliš dlouho. Společně s rodinou ji opustil, když mu byl rok a půl. Rodina po prohrané řecko-turecké válce uprchla do Francie.

Princ Philip zemřel

Evropa

Vila, jejíž název lze volně přeložit jako Můj odpočinek, byla postavena v rozmezí let 1828 a 1831 jako letní sídlo britského generála, sira Fredericka Adama. Poté byli jejími uživateli britští guvernéři, ke slavným obyvatelům patřila i císařovna Sisi, která si Korfu právě zde natolik oblíbila, že tu nechala vystavět zámeček Achillion.

Později se vila Mon Repos stala letním sídlem řecké královské rodiny. Nějaký čas po vyhlášení Řecka republikou v roce 1974 byla pak vila řecké královské rodině konfiskována.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stavba je typickým příkladem neoklasicistní architektury z období počínajícího 19. století. V současné době v ní sídlí muzeum. Návštěvníci si kromě prohlídky dvou podlaží v interiéru mohu užívat chvíle příjemného oddechu také v rozlehlých zahradách, v nichž najdou zbytky antického chrámu a svatyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám