Hlavní obsah

Bydlení ve stylu hrabat na pohádkové Hrubé Skále

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý může říci, že si žije jako na zámku. Jarmila Houšková ano. Dokonce na zámku tráví pracovní dobu a vzpomíná, jak na Hrubé Skále prožila dětství – to tu pracoval její otec. V srdci Českého ráje je nádherně a ne náhodou tu natáčeli před pětatřiceti lety pohádku Bajaja.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Rekonstrukce a úpravy se neobejdou bez dohledu památkářů. Nejnovějším počinem je obnova fasády na nádvoří – zvolení odstínu barvy není tak snadné, jak by se mohlo zdát.“

Článek

Paní Jarmila by mohla být v rámci poetiky příběhu kastelánkou, ale víme, že je provozní vedoucí tamního hotelu. Ale je i nadšenou fotografkou (vzpomínky na dětství evokují i časy, kdy si sama vyvolávala fotografie v domácí černé komoře). Dnes často chodívá po areálu i v jeho okolí s digitálním fotoaparátem a snímky z jejího archívu se dostaly i na oficiální pohlednice z Hrubé Skály.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hradby a cimbuří – spojující i jednotlivé skalní útvary – jsou z pískovce dovezeného z Českého středohoří. Je pevnější a odolnější než místní kámen.

„Nejraději tu mám úžasná jara – čerstvá zeleň buků a borovic je nádherná kombinace! Jako dítě jsem tu prožívala tolik času, že mi ani nepřišlo, že jsme na nějakém zvláštním místě. V roce 1961 mi byly čtyři roky a otec tu byl správcem. Ale vždy se mi tu líbilo, a na tom se nic nezměnilo. Stačí zvednout hlavu a vnímat okolní přírodu. V každém ročním období! Pořád se kochám.“

Od rekreace po konference

Do práce to má z nedaleké obce Rovensko pod Troskami autem sedm minut. „Přivdala jsem se do rodinného baráku na vršku, ke kterému patřilo i větší hospodářství – pole, ovce, kráva, krůty, kachny. Seno se sušilo od května do září, dnes máme už jenom králíky, prase… Nedovedu si představit, že bych se po práci tady starala ještě o zvířata,“ usmívá se paní Jarmila a zve nás do další ze zámeckých komnat, ne vždy přístupných veřejnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jarmila Houšková tu má od všeho klíče.

„Po mateřské jsem se sem vrátila a jsem tu už sedmnáctý rok.“

Srovnávání dob odborářských rekreací a dnešních tzv. teambuildingů se nabízí, ale na Hrubé Skále v tom prý až zas tak velký rozdíl není. Pravda, na dříve opomíjeného Valentýna měli letos zamilovaní zadány všechny pokoje. A stále více tu jsou oblíbenější, vedle různých konferencí, i svatební hostiny včetně obřadů na hradbách s výhledem do okolí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na každém zámku musí být kouzelné zrcadlo

Foto: Petr Hloušek, Právo

I zrcadlo ví, že kouzlo starých věcí umocní hra barev. A nejen na zámku.

„V místnosti, kam se rovnou z valníku sypaly brambory přivezené z nedalekého JZD, je dnes vinný sklípek a v prostorech s klenutými stropy, kde se skladovala zelenina, je dnes malá kavárna otevřená i pro ty, kteří se přijdou podívat jen na nádvoří.“

Na Hrubé Skále se postupně i dříve nevyužívané prostory zvelebují a modernizují. Jemně, při zachování původního rázu. V každém případě ozdobou každé místnosti zůstávají skvostné výhledy na blízké skály i malebné horizonty. Ach, ta panoramata, až se chce napsat!

Foto: Petr Hloušek, Právo

I takto může vypadat hotelová chodba.

Osobitý apartmánek byl zařízen i v bývalé dílně (opět s klenutými stropy) a skladu s okny pár metrů nad skálou. Výměnou okna za dveře vznikl vstup z ložnice na malou terásku nalepenou na skalní stěnu. Veliká romantika!

Jedinečnost místa

„Když jsem tu deset let nebyla – v době, kdy byly děti malé, tak jsem se sem ve vzpomínkách pořád vracela. Je to tu vlastně můj druhý domov. Znám to tu od půdy po sklep. Samozřejmě mám vztah i k filmovému Bajajovi. Pohádka se tu promítala rekreantům a viděla jsem ji snad každý týden. Pamatuji si, kde tu měli herci šatnu, maskérnu.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze sklepní místnosti, kde byly dříve brambory, vznikl sklípek vinný.

Kameramani přijíždějí na Hrubou Skálu rádi i dnes. Nedávno se tu natáčel videoklip Kamily Nývltové.

„Zámek je zámek, není to obyčejná budova s hotelovými pokoji. Jestli jsem se tu někdy bála? Snad ani ne. I když se občas někdo zeptá, jestli tady straší.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Každý výhled tu má své kouzlo, ale posedět na terásce je možné jen u tohoto apartmánku. V dnešní ložnici byla dříve dílna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jediný salonek, ve kterém zůstal „hraběcí“ nábytek.

Před časem tu ale přece jenom měla jedna paní zážitek, že ji prý museli málem křísit: jisté je, že nešlo o žádnou duchařinu. Ve sklepení pod věží, kde je dnes i kotelna, sídlí kolonie stovky netopýrů. Ochránci přírody přesně přepočítaná a sledovaná. Jenže jednou si zvířátka popletla cestu domů, a otevřeným oknem vlétla do hotelového pokoje a zkušeně si ustlala pod stropem!

Romantický most přes minulost

Zámek byl původně hrad Skála, založený zřejmě v roce 1353 Hynkem z Valdštejna. Přístup k němu vedl pouze po padacím mostě – hrad byl důležitým správním i vojenským střediskem. Dnes je na jeho místě most kamenný, zdobený barokními sochami z roku 1725. Jedna z nich zobrazuje sv. Vavřince, patrona archivářů, cukrářů, hasičů, hostinských, knihovníků, kuchařů, pivovarníků, pradlen, sklenářů, správců a studentů. Ti všichni přicházejí na Hrubou Skálu i dnes. Takže zůstává na správném místě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Při zařizování interiérů jsme spolupracovali s designéry i architekty.“

Majitelé se tu v historii často střídali. Až v roce 1821 od Valdštejnů hrad koupil hrabě Aehrenthal. Jeho rodina tu bydlela až do roku 1945.

V polovině 19. století získala Hrubá Skála vzhled dnešního gotického zámku. A dnes zase úplně jiného majitele. O využití prostor se stará společnost Hotelonline, a. s. A mezi jinými i paní provozní Jarmila Houšková, které se tu nepřestává líbit a už se těší, jak se okolní lesy a louky už brzy zazelenají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Romantici si tu jistě dovedou představit svatební obřad zalitý sluncem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vědma Regina zdobí dům i zahradu

Výraz čarovna (na rozdíl od čajovna) mi byl, až do návštěvy u vědmy a bylinkářky Reginy, neznámý. Ale je to suterénní místnost zařízená pro přijímání klientů....

Na návštěvě u režiséra Juraje Jakubiska

Světoznámého filmového režiséra Juraje Jakubiska jsme navštívili jako mistra obrazů a fantazie. Tedy i jeho obrazů. Podkroví domu je jeden velký ateliér...

Výběr článků

Načítám