Hlavní obsah

Historické sídlo, kde bydlel král Karel II., je na prodej

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šest století své existence nebyl tento malý zámek nikdy veřejně na prodej. Až nyní. Jeho jméno zní Malmesbury House a stojí v Salisbury, v britském hrabství Wiltshire. V roce 1665 si jej za svůj dočasný domov vybral anglický král Karel II., když prchal z Londýna před morovou epidemií. Nemovitost je nyní k mání za 166 miliónů korun (tedy 5 miliónů liber).

Foto: Profimedia.cz

Kuchyně sídla Malmesbury House.

Článek

Zámeček postavili v roce 1416 a v průběhu let byl přestavěn na rodinné sídlo. Architektem, jenž se na proměně vzhledu zámku podílel a který navrhl i jeho přístavbu, nebyl nikdo menší než sir Christopher Wren. Je to tentýž architekt, podle jehož návrhu byla znovu vystavěna i katedrála svatého Pavla ve své současné podobě, když ta předchozí lehla popelem v roce 1666 při velkém požáru Londýna.

Foto: Profimedia.cz

Zámeček v Salisbury byl v průběhu své existence přestavěn na rodinné sídlo zvané Malmesbury House. To podle jednoho z majitelů, Jamese Harrise IV., jenž byl za své diplomatické služby Británii jmenován prvním earlem z Malmesbury.

Foto: Profimedia.cz

Historické sídlo, kde téměř rok svého života strávil i britský král Karel II., je na prodej.

Říká se, že Karel II. přednesl během svého pobytu v Salisbury k tamním občanům projev, ovšem údajně prý raději jen z bezpečí arkýřového okna.

Foto: Profimedia.cz

Arkýřové okno, z nějž měl údajně k salisburským občanům promluvit Karel II. v době svého pobytu v Malmesbury House.

Sídlu je také přičítán jeden primát z hudební oblasti. Údajně to byl právě hudební salónek tohoto domu, kde poprvé na anglické půdě veřejně zahrál skladatel Georg Fridrich Händel.

Foto: Profimedia.cz

V hudebním salónku údajně skladatel Georg Fridrich Händel poprvé veřejně zahrál na anglické půdě. Tehdejší majitel sídla James Harris III byl totiž hudebníkovým přítelem.

V sídle zabírajícím plochu 710 metrů čtverečních bude mít budoucí majitel k dispozici hned devět ložnic a šest koupelen, kuchyň, vstupní halu, přijímací pokoj, studovnu a knihovnu. Realitní makléři zdůrazňují také nádherný výhled na katedrálu v Salisbury. Samozřejmostí je nádherná zahrada.

Foto: Profimedia.cz

Jednu z místností sídla zabírá knihovna.

To, že je objekt teprve nyní poprvé veřejně na prodej, neznamená, že by snad zůstával po celých 600 let ve vlastnictví téže rodiny. K jeho prodeji docházelo i v minulosti. Ovšem vždy se tak dělo soukromou cestou, předem známému konkrétnímu zájemci.

Foto: Profimedia.cz

Nový majitel sídla se může těšit vědomím, že pod jeho střechou kdysi bydlel i sám král.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám