Hlavní obsah

Moderní a útulné bydlení zpěvačky Heleny Vondráčkové

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Helena Vondráčková je stálice nejen na hudebním nebi, ale i v místě bydliště. Svůj dům a zahradu v Řitce rozšiřuje, zvelebuje a modernizuje už od roku 1986, kdy bydlení kousek za Prahou, v tak řečených satelitech, bylo pro mnohé ještě budoucností ve hvězdách.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Helena Vondráčková

Článek

Posledním „zářezem“ do vylepšování interiéru je vybavení kuchyně. Nová linka by mohla být ještě nedávno zařazena do kategorie sci-fi. Proti tomu klasikou je další nedávné vylepšení bydlení – zimní zahrada. Jejímu vzniku ovšem předcházelo ještě starší budovatelské úsilí – přístavba garáže, na jejíž střeše vznikla terasa přístupná rovnou z domu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jídelna i skleník

„To už by byla třetí, a tedy zbytečná terasa, takže mě napadlo nechat na ní zřídit zimní zahradu a nápad se osvědčil. Jednak je tam příjemné posezení u velkého jídelního stolu a jednak mám kam dávat květiny, kterých tu mám všude spoustu. Pravda, jejich zalévání – i když jsou přes zimu téměř všechny na jednom místě právě v zimní zahradě – je takové malé cvičení místo fitka,“ usmívá se energická zpěvačka, která vlastně neposeděla ani při našem povídání.

Pravda, z nové kuchyně je tak nadšená, že nám ráda předvedla téměř všechny pojezdy, dorazy, přístroje...

Foto: Václav Jirsa, Právo

Nově vybavená kuchyň poskytuje ty nejnovější technické vymoženosti.

„Vedle kávovaru je zabudovaný i stroj na vodu, ze kterého máme filtrovanou vodu, jemně i normálně perlivou vodu. Pravda, ovládat troubu, z které vyjede vanička s upozorněním, že je třeba dolít vodu na další páru, aby se pečené maso nevysušilo, se ještě musím pořádně naučit.“ Televizní obrazovka, téměř přes celá dvířka skříňky nad varnou deskou, ukazuje díky kameře dění u vchodu do domu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Do dvířek skříňky nad varnou deskou je zabudována obrazovka, na níž lze sledovat dění u vstupní branky.

Manuál na pokračování

„Z celé nové kuchyně jsem ještě jako Alenka v říši divů. Ještě jsou štědří lidé! Představte si, že při mém letním narozeninovém koncertu ke mně přišel pán se šekem (musela jsem se podívat několikrát, jestli dobře vidím) a on to byl pan Pelc původem z Hradce Králové – navíc můj krajan – výrobce kuchyní. A že by byl poctěn, kdyby mi mohl udělat novou kuchyň. Jako by mi četl myšlenky, protože moje kuchyňská linka po letech už výměnu dlouho potřebovala.”

Foto: Václav Jirsa, Právo

Deska stolku v kuchyni je (na rozdíl od toho starožitného v sousední jídelně) ze stejného materiálu jako pracovní plocha linky.

„Manžel mi sice sliboval před koncertem překvapení, trošku jsem se bála, ale toto mě opravdu dostalo! Trendy sice sleduji, ale co vše dneska kuchyňské přístroje dokáží, jsem až tak netušila. Tak teď budu studovat manuály. To mi problém nedělá. Internet je ale pro mne zloděj času, i když chápu, že je to také velká vymoženost, bez které se už skoro nedá žít.“ A manžel – manažer Martin Michal – v pracovně prý u počítače někdy prosedí hodiny.

Malířský pokus samotnou Helenu nakonec tak potěšil, že si pořídila domů kopii originálu vydraženého ruským fanouškem na benefiční akci za dvě stě tisíc. Originál předlohy – amfory od Karla Gotta – je v domě na podestě schodiště. „Když pan galerista Smolák po mně chtěl, abych také přispěla obrazem, tak jsem se hodně smála a zdráhala. Ale táta dobře maloval, tak jsem možná přece jenom něco talentu podědila. A pro tu travinu jsem si předlohu vypěstovala na zahradě.“

Touhy a plány

Po čtyřleté pauze a roce příprav vydala Helena novou desku Touhy, pro jejíž vznik oslovila mladé autory – např. dvě skladby jsou od Ondry Brzobohatého s texty Václava Kopty. Že by je oba muzikální herci psali během pauz při natáčení seriálu Gympl?

Osm původních skladeb doplňují čtyři převzaté. První dny po vydání album Heleny Vondráčkové v prodeji překonal jenom Jára Cimrman.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Obývací pokoj je přizpůsoben mnohdy i početným návštěvám. I tady začínala vznikat většina z téměř padesátky zpěvaččiných alb. I to nejnovější Touhy.

„Celá deska je poklidnější, ne až tak taneční, s nádhernými texty a už název naznačuje, že v písničkách si každý může najít svůj příběh, zejména pak tedy ženy určitě.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Míst ke společnému posezení u stolu je v domě více, své jedinečné kouzlo má i to v zimní zahradě.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Bývalá střecha garáže – terasa je opravdovou zimní zahradou.

Na návštěvě v Řitce jsme byli v době, kdy naše hostitelka už věděla, kdy a kde bude mít vánoční koncerty. Ty dva největší budou 19. prosince v Bratislavě a 22. prosince v pražské Lucerně s hlavním hostem Vašem Patejdlem. „Předvánoční čas mám už naplánovaný a vše se ani stihnout nedá.“ Temperament Helena Vondráčková nezapře ani při probírání plánů a hned také připouští, že není typ, který by odpočíval ve vodorovné poloze.

Foto: Václav Jirsa, Právo

„Můj odpočinek tady je zahrada. Anebo v kuchyni, i v té se ráda odreaguji. Hausbót, kde to je vyloženě o pohodě a klidu, jsme už zazimovali. A ještě jsme tam stihli koupit betonový stůl a lavice, které váží několik metráků, takže ty nám snad už nikdo ze břehu – jako krb – neukradne!“

Časté koncerty, natáčení a neustálé přejíždění si ale o odpočinek stejně řeknou. A tak Helena považuje za výlet i cestu do Francie. Na jaře bude totiž francouzská firma v pražské Celetné ulici otvírat muzeum voskových figurín a Helena se už chystá na „kolaudaci“ odlitku svého těla.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Hned za předsíní vítá návštěvníky prostor centrální místnosti s velkorysým schodištěm do podkroví.

„Minule mi tam skenovali celou postavu a dělali odlitky zubů a rukou a postava je už prý hotova. Takže teď už to bude jen příjemná cesta a jsem sama zvědavá. Taťána Kovaříková už šije kopii šatů, které jsem jim nabídla z vystoupení s Karlem Gottem ve Spojených státech.“ Že by sousedé z Řitky vypravili autobus na otevření muzea?

Foto: Václav Jirsa, Právo

Reklama

Související články

Útulné zázemí badmintonisty Petra Koukala

Náš nejlepší badmintonista a vlajkonoš olympijské výpravy v Londýně Petr Koukal si nedávno pořídil v Praze-Braníku bydlení i proto, že to má jen kousek na...

Výběr článků

Načítám