Hlavní obsah

Veřejnosti nepřístupná Vršovická vodárna od Jana Kotěry otevírá na víkend své brány

Novinky, Kristýna Léblová, ik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vodárna v (dnes již pražské) Michli kdysi zásobovala celé město Vršovice, podle něhož nese své jméno. Spojena byla dohromady s přečerpávací stanicí v Braníku. I přesto, že již neslouží svému účelu, stala se i tak významnou kulturní a technickou památkou. V letech 1906-1907 ji projektoval český architekt Jan Kotěra, jehož dílo se připisuje k vrcholu české moderny. Prohlédnout si ji můžete o víkendu 7. a 8. srpna v rámci festivalu architektury Open House Praha nebo v naší reportáži.

Vršovická vodárna Jana Kotěry otevírá své brány v rámci festivalu Open House Praha Video: Novinky

 
Článek

Na začátku dvacátého století nebylo tehdy městu Vršovice povoleno připojit se k projektu Káranské vodárny, která byla společným zdrojem pitné vody pro Prahu. Autoři proto směřovali stavbu do okolí Vltavy. Vhodné místo pro čerpací stanici našli v Braníku na pravém břehu řeky.

Samotná vodárenská věž pak stojí v Michli. Velkolepá stavba s prvky secese je dominantou svého okolí. V době vzniku vybrali vršovičtí radní takové místo, aby byla věž odkudkoli dobře vidět. Vysoká je šedesát metrů a každý Pražan ji může zahlédnout z pražské magistrály.

Zakladatelka festivalu Open House Praha Andrea Šenkyříková: Máme vyhlédnuto na sedm set budov

Kultura

Vodárenská věž v sobě spojuje jednoduchost a funkci. Fasáda je z režného zdiva, které Kotěra využil i při stavbě druhé věže v Třeboni. Kromě zdiva uplatnil také kontrastní zeleně glazované cihly ze zeleného pískovce.

Štíhlou věž korunuje měděná střecha s vodojemem ze železného plechu. Jednoduchou eleganci stavby zvýrazňují aleje topolů na příjezdové cestě.

Foto: Novinky

Vodárna je dílem Jana Kotěry.

Stavba je příkladem toho, že i komplex průmyslové budovy může být ztvárněn esteticky.

Zpočátku funkční vodárna, poté rezervní zdroj

„Voda se již nečerpá do věže, ale do podzemního vodojemu, který dnes slouží jako rezerva pro případ nouze,“ svěřil Novinkám průvodce Martin Bělohradský.

Užitečný a krásný. Nový vodojem u Turnova sklízí pochvaly

Tipy a trendy

Věž našla své využití i v dobách komunismu, avšak dnes na něj stále čeká. Oproti zmiňované stavbě v Třeboni, ve které se nyní nachází galerie. „Za komunistů sloužila vodárna k obraně nebo v případě, že by došlo k napadení země,“ doplňuje průvodce.

Foto: Novinky

Odvážlivci budou moci vylézt po žebřících až nahoru.

Vršovická vodárna není lidem běžně přístupná, o víkendu 7. a 8. srpna ji ale budou moci zájemci navštívit v rámci akce neziskové organizace Open House Praha. Ti nejodvážnější budou mít možnost vylézt až nahoru po žebříku, který je ovšem lehce nestabilní. Cílem celého festivalu je popularizovat architekturu široké veřejnosti.

Milovníci architektury mohou v rámci akce Open House navštívit osmdesát budov

Tipy a trendy

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám