Hlavní obsah
Obývacímu pokoji vévodí prostorná pohovka. Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

V jednopodlažním rodinném domě chybělo místo, využil se půdní prostor

V klidné části na okraji Čimelic byl před necelými dvaceti lety uprostřed rozlehlé zahrady postaven prostorný jednopodlažní rodinný dům. S přibývajícími členy rodiny však přestávalo kapacitně jedno podlaží stačit. Proto se majitelé rozhodli, že využijí půdní prostor a vybudují v něm obytné podkroví.

Obývacímu pokoji vévodí prostorná pohovka. Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely
V jednopodlažním rodinném domě chybělo místo, využil se půdní prostor

Majitelé si přizvali architekta Pavla Veřtáta, který dům projektoval, aby přestavbu půdních prostor na obytné podkroví navrhl. Oslovený architekt do projektu zapojil svou dceru, Evu Svintekovou, která se mimo architektonické studie a stavebního projektu věnovala i návrhu interiéru.

Srdcem nového obytného podkroví je společná obývací část s velkým jídelním stolem, kuchyňskou linkou ve tvaru L, prostornou pohovkou s křeslem a plynovým krbem s trojstranným prosklením.

Veliký dubový jídelní stůl s šesti designovými křesílky je místem setkávání a z tohoto důvodu má kolem sebe dostatečný prostor.

Příjemnou atmosféru jídelní části dotváří tapeta s jemným květinovým vzorem v krémovo-béžových barvách. Aby bylo zajištěno dostatečné prosvětlení prostoru, byl nad jídelním stolem navržen světlovod.

Dřevěný korpus s krémovými dvířky

Kuchyňská linka dodaná firmou Siko kombinuje tmavý dřevěný korpus s krémovými dvířky. Osvětlení kuchyňské části zajišťuje veliké střešní okno, které je osazeno přímo nad linkou.

V rohu pod dvěma šikmými stěnami je umístěna kožená pohovka v zelené barvě a pohodlné černé kožené křeslo. Pohovku dále doplňuje dubový konferenční stolek se zaoblenými hranami s dvěma šuplíky pro „rychlý úklid“ v případě neočekávané návštěvy.

Kuchyň s obývákem v nově zařízeném podkroví

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Rovněž skříňka pod nástěnnou televizí byla s ohledem na bezpečí malých dětí majitelů provedena ve stejném designu se zaoblenými hranami.

Spojení podkrovního bytu se zahradou

Aby interiér působil vzdušně a poskytoval co nejvíce přirozeného světla, byla odstraněna část střechy a na jejím místě byla vystavěna terasa, na kterou se vstupuje skrze veliké posuvné dveře.

Z terasy je nádherný výhled na zahradu s jezírkem. Aby to nezůstalo pouze u výhledu, zrodila se myšlenka, že by nebylo špatné podkroví se zahradou propojit.

Využilo se vyšší skalky ve vzdálenosti přibližně 8 metrů od nové terasy a navrhla se ocelová lávka s dřevěnými nášlapy, která vytvořila přirozené spojení podkrovního bytu se zahradou, ve které rodina ráda tráví svůj čas.

Dva dětské pokoje se samostatnými koupelnami

Kromě veliké pobytové části jsou v podkrovním prostoru ještě dva dětské pokoje se samostatnými koupelnami.

Chlapecký pokoj má jižní orientaci a je prosvětlen sestavou čtyř střešních oken. Ta jsou pro případ horkých letních dnů opatřena venkovními roletami zabraňujícími přehřátí místnosti.

Chlapecký pokoj v podkroví

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

K dubové podlaze od lokální firmy Esco, která je s výjimkou koupelen položena v celém podkroví, byl navržen nábytek kombinující dubovou dýhu s bílým a modrým laminem. Modrá, bílá a černá jsou barvami objevujícími se v chlapecké koupelně.

V malém prostoru koupelny je vše potřebné. Umyvadlová skříňka v modrém vysokém lesku, WC a pisoár, metrový rohový sprchový kout a designový topný žebříček.

Vliesová tapeta s motivem levandule

Dívčí pokoj je v severovýchodním rohu, a proto má dvě stěny zkosené. Z tohoto důvodu byl i zde navržen nábytek na míru. Vzhledem k romantickému nádechu pokoje a z toho vyplývajících detailů nábytku byla vybrána jako stěžejní materiál pro výrobu lakovaná dřevovláknitá deska MDF.

Aby bílý nábytek lépe vynikl, byla pod zkosenými stěnami použita světle fialová vliesová tapeta s motivem levandule a zbývající stěny byly vymalovány rozmývanou technikou ve světlých fialovo-růžových tónech.

Aby bylo zajištěno rovnoměrné osvětlení prostoru, osadila se do šikmých stěn naklápěcí bodová světla.

Dívčí pokoj v podkroví

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Stejně jako k chlapeckému pokoji byla i k dívčímu pokoji navržena malá koupelna. Motivem koupelny je světle fialová skleněná mozaika s bílými obklady a světle fialovou dlažbou.

Na nevelkém prostoru je opět rohový sprchový kout, WC, umyvadlová skříňka s umyvadlem na desce a designový topný žebříček.

Aby prostor působil opticky větším dojmem, je přes celou šíři místnosti nad umyvadlem umístěno zrcadlo. Koupelně přidává na atraktivitě i větší střešní okno, které pouští do malého prostoru mnoho přirozeného světla.

Po skončení realizace podkroví se plynule přešlo k návrhu lávky

Veškeré zařizovací předměty do koupelen včetně umyvadlových skříněk dodala firma Siko. Za výrobou truhlářských výrobků (kromě jídelního stolu od firmy Ton) stojí firma Interiéry Lapka sídlící v nedalekém Písku.

Po skončení realizace podkroví se plynule přešlo k návrhu lávky a ve spolupráci s Atelierem Flera, který majitelé oslovili k návrhu zahrady, navrhla architektka carport, kůlnu a prostornou terasu s pergolou.

Lávka vedoucí z terasy obytného podkroví na zahradu je tvořena dvěma ohýbanými ocelovými nosníky, které jsou podepřeny nepravidelně nakloněnými sloupky, které jsou však v pohledu v rovině lávky v zákrytu a rozpínají se do stran ve tvaru písmene V.

Obytné podkroví bylo nově propojeno se zahradou pomocí elegantní lávky.

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Mezi ocelovými nosníky jsou navařené profily, ke kterým jsou přišroubovány dřevěné nášlapy z naolejovaného exotického dřeva merbau, které je použito i na terase. Terasa je přístupná z kuchyně a v létě je majiteli často využívána.

V letních měsících je možné dálkovým ovládáním zatáhnout pergolu a vytvořit tak stín či ochranu před mírným deštěm. Pro dotvoření pohodové atmosféry je pod terasou malé jezírko s vodopádem, které je přístupné po masivních dubových trámech.

Hned u vstupu je navržena kůlna s velkými posuvnými dveřmi a carport tvořený jednoduchou dřevěnou konstrukcí. Mezi sloupy jsou umístěny ocelové pruty, které elegantně vymezují vnitřní prostor parkovacích stání.

Velká rekonstrukce přízemí

V létě roku 2018 se majitelé rozhodli, že se vrhnou do větší rekonstrukce přízemí spočívající v přestavbě stávající kuchyně, jídelny a obývacího pokoje se zimní zahradou. Opět se rozhodli pro spolupráci s architektkou Evou Svintekovou.

Přibližně půl roku se ladil projekt do posledního detailu a v únoru 2019 odstartovala velká rekonstrukce, která trvala dva a půl měsíce.

Zásadní bylo, aby na sebe všechny stavební práce a firmy vybavující interiér časově navazovaly, protože rodina v domě po dobu rekonstrukce bydlela.

V obývacím pokoji v přízemí se stal základním prvkem velký jídelní stůl.

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Z hlediska stavebních úprav obnášela rekonstrukce zbourání příčky mezi kuchyní a jídelnou, rozšíření vstupu na terasu, zvětšení průchodu do obývacího pokoje a zazdění dvoukřídlých dveří vedoucích z obývacího pokoje do chodby a dveří ze zimní zahrady k vnitřnímu bazénu. Došlo i na rozebrání dřevěné části podlahy, pod kterou nebylo podlahové topení.

Musela být odstraněna původní betonová podkladní vrstva, položila se systémová deska s teplovodním podlahovým topením a zalila se betonem.

Dokud beton zrál, dodělaly se všechny ostatní zednické práce, aby si mohli truhláři přijet zaměřit vše potřebné pro započetí výroby nábytku.

Kulatý stůl pro deset osob

Nově vznikla prostorná kuchyně s ostrůvkem a jídelnou s velikým kulatým stolem pro deset osob. Kuchyně i všechny spotřebiče byly dodány opět firmou Siko. Dřevěné prvky včetně pracovních desek však vyrobili na míru truhláři. Zajímavostí je dřevěná deska, ve které jsou schovány dveře do původní spíže.

Veliký jídelní stůl se stal srdcem domu – místem pro každodenní setkávání rodiny. Od původního stolu mohli majitelé skrze vnitřní „okno“ koukat přes zimní zahradu ven.

V novém návrhu se část tohoto okna vyplnila poličkami, část se však na přání majitelů vyplnila čirým sklem, aby nejhezčí průhled směrem na zahradu zůstal zachován.

Obývacímu pokoji vévodí prostorná pohovka

Aby bylo možné nenásilně oddělit kuchyni s jídelnou od obývacího pokoje, navrhla architektka posuvné skleněné dveře z pískovaného skla, které vytvoří požadované hlukové oddělení místností, pocitově však propojení prostor nenaruší.

Obývacímu pokoji vévodí prostorná pohovka, kterou vyrobila na míru firma Vespera design.

Aby měl každý člen rodiny své místo, doplnila tuto pohovku ještě dvě menší a jedno větší křesílko z dílny firmy Situs.

K pohovce architektka navrhla konferenční stolky s ocelovou podnoží a dubovou deskou, kterou je možné roztáhnout a využít skrytý úložný prostor pod ní. Ve stejném designu byly vyrobeny i konferenční stolky ke křesílkům.

Podsvícený obraz s motivem dubu

V místě původních dveří z obývacího pokoje na chodbu je umístěn podsvícený obraz s motivem dubu vytvářející iluzi průhledu ven do přírody.

Ze stran je obraz nepravidelně lemován dubovým štípaným obkladem. Světlo pod obrazem lze stmívat a vytvořit tak požadovanou atmosféru.

Světlo pod obrazem v obývacím pokoji lze stmívat a vytvořit tak požadovanou atmosféru.

Foto: Eva Svinteková, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Pro intimní nasvícení prostoru obývacího pokoje slouží dřevěný podhled, ve kterém je umístěný stmívatelný LED pásek. Přímo nad konferenčními stolky je pak designový lustr Artemide, který dodala firma Ledko.

Vliesové krémové tapety se zlatavým vláknem

Vnitřní prostor obývacího pokoje je vymezen vliesovými krémovými tapetami se zlatavým vláknem, které „háže” nepatrné odlesky a vytváří při každém pohledu trochu jiný efekt. K těmto tapetám je ještě doplněna omyvatelná stěrka nad krbovou vložkou.

Motiv stěrky je pak použit ještě jednou, a to v nice po zazděných dveřích v zimní zahradě.

V zimní zahradě se opakuje dřevěný štípaný obklad, opticky oddělující prostor od obývací části. Nově zde byla navržena relaxační zóna s na míru vyrobeným chaise longue (opět od firmy Vespera) a odkládacím stolkem.

V druhém koutu zimní zahrady, v její zkosené části, vznikl romantický čtecí koutek s křeslem a kožešinou.

Aby byl prostor útulný

Veškeré truhlářské výrobky (doplnění kuchyně, knihovny, dřevěný podhled, konferenční a odkládací stolky či štípaný obklad) dodala osvědčená firma Interiery Lapka, která se podílela na vybavení podkroví. Aby byl prostor útulný, bylo nutné pracovat i s bytovým textilem.

Veškeré záclony, závěsy a plisé žaluzie dodala firma Styltex. Výběr byl nechán na samotný závěr realizace, aby se mohly jednotlivé vzorky textilu přikládat na místě k ostatním použitým materiálům a sladit s nimi. Jen tak bylo možné vybrat ty nejvhodnější.

Slovo architektky

„Na samotný závěr realizace, kterou jsem měla kompletně pod dohledem, se majitelé rozhodli ještě pro rekonstrukci zádveří a doladění dětských pokojíčků tapetami, koberci a záclonami se závěsy. Zádveří bylo kompletně nově vybaveno na míru dělaným nábytkem a doplněno bytovým textilem tak, aby, dle přání paní majitelky, vstup do domu působil příjemným, a hlavně útulným dojmem.

Po roce od rekonstrukce jsou majitelé s výsledkem stále spokojeni a každý člen rodiny má své nové místo, které si oblíbil a stalo se jeho útočištěm,” poznamenává s úsměvem architektka.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků