Hlavní obsah

V chráněné krajinné oblasti Jizerských hor vyrostla elegantní chalupa

Na okraji chráněné krajinné oblasti Jizerské hory stojí elegantní dům. Jeho návrh využívá tradiční prvky vesnického domu, jako je obdélníkový půdorys hlavní hmoty stavby, rovnoběžná orientace s vrstevnicemi, sedlová střecha, přiznané hlavní nosné konstrukce domu.

Foto: Vavřinec Menšl a časopis Bydlení mezi panely

Dům je navržený jako dřevostavba s přiznaným nosným trámovým skeletem.

Článek

Na druhou stranu tradiční prostředky dům spojuje do lehce alternativní, přesto místu úměrné a ničím výrazně nevybočující kompozice, která klade důraz na dynamickou celkovou siluetu domu a přesně zarámované výhledy z různě půdorysně natočených oken domu v jednotlivých patrech.

Chalupa je navržena jako čistá dřevostavba s přiznaným nosným trámovým skeletem a záklopem stropů a střechy. Dřevo je tak převládající materiál při pohledu na dům jak zvenčí, tak zevnitř.

„Dům se stavěl svépomocnou koordinací více dílčích dodavatelů. Jako architekt jsem na stavbě po celou dobu prováděl autorský a technický dozor TDI a pomáhal jsem majitelům s organizací stavby,“ vysvětluje architekt Tomáš Klanc.

„Tento dům jsme společně s investory vymýšleli a zvažovali v několika variantách. Nakonec zvítězila zrealizovaná podoba domu, která využívá tradiční tvarosloví a přístup ke vzhledu vesnického domu, jako je obdélníkový půdorys hlavní hmoty domu, rovnoběžná orientace s vrstevnicemi, sedlová střecha, přiznané hlavní nosné konstrukce domu,“ popisuje.

Kronika stavby

Oba dva stavebníci-manželé jsou svérázní a velmi akční, od začátku stavby v roce 2008 až do současnosti si vedou velmi zajímavý, místy vtipný a každopádně velmi pestrý blog o svých aktuálních starostech a radostech s domem.

Foto: Vavřinec Menšl a časopis Bydlení mezi panely

Velká posuvná okna umožňují vstup na terasu.

„Osobně jsem se celé stavby účastnil, mimochodem jsem zde dostal svoji první pokutu jako zodpovědná autorizovaná osoba ve správním řízení s CHKO za to, že jsme zrealizovali tvar střechy trochu jinak, než bylo v původní projektové dokumentaci pro stavební povolení,“ dodává s úsměvem architekt.

Slovo architekta

„Naše domy poznáte na první pohled, jsou vlídné a promyšlené. Každý dům má svůj příběh, který stojí na empatickém dialogu s klientem, pochopení genia loci místa, nezaměnitelném vnějším vzhledu stavby a funkčním, přesto útulném interiéru. Navrhujeme domy formou virtuální budovy, kterou si může klient sám procházet na svém PC,“ dodává architekt.

Technické údaje

  • Architekt: Klanc architekti, architekt Tomáš Klanc, spolupráce Tomáš Petrášek
  • Místo stavby: Milíře, okres Liberec
  • Rok dokončení: kolaudace 2010, interiér 2014
  • Dodavatel: Tomáš Zoubek – tesař a truhlář Liberec, dokončovací práce svépomocí

Reklama

Související články

Netradiční dům má své tajnosti

Mladá rodina si pořídila velkorysý pozemek o velikosti 1200 m2, aby realizovala svůj sen: postavit si moderní rodinný dům podle individuálního projektu...

Výběr článků

Načítám