Hlavní obsah

Tradiční usedlost v srdci Vysočiny

Krásný pozemek na okraji malé obce v srdci Vysočiny nedaleko Telče se stal spolu s investorem, který byl otevřený spolupráci s mladými architekty, základem pro vznik velice tradiční rozlehlé usedlosti, která zapadá do okolního malebného prostředí.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Architekti s klientem vybrali takové uspořádání, které tvořilo tradiční venkovskou zástavbu.

Článek

Na začátku vzniklo několik variant. Nakonec architekti Roman Kučírek a Jan Komárek ze studia 3K Architects s klientem vybrali takové uspořádání, které tvořilo tradiční venkovskou zástavbu. Vzájemná kompozice rodinného domu a stodoly vytvářejí polouzavřený dvůr a přirozeně vymezují jednotlivé zóny zahrady.

Samotný dům byl kvůli velkým prostorovým nárokům klienta rozdělen na dvě hmoty, aby svým měřítkem nenarušoval okolí. Hmoty spojuje vstupní krček s dostatkem úložného prostoru.

Severní křídlo domu je jednopodlažní obytné s pracovnou a zázemím domu s příjemným výhledem na nově zbudovaný rybník.

Jižní křídlo je obytné s podkrovím. Obsahuje ložnici, šatnu a koupelnu klienta a samostatný vejminek 1+kk v přízemí. V obytném podkroví jsou navrženy dva prostorné dětské pokoje s koupelnou. Obě křídla obsahují tradiční zápraží pro relax klienta.

Objekt stodoly

Stodola je navržena v úplně tradičním pojetí s půdou tak, jak se dříve stodoly stavěly. Je rozdělena na tři části.

První částí jsou dvě parkovací stání, druhou je sklad zahradní techniky a sportovních potřeb a poslední částí je černá kuchyně s centrálním ohništěm otevřená do krovu a přístupem po dřevěném tradičním schodnicovém schodišti na půdu.

Důležitou součást celé usedlosti má již zmiňovaný nově vybudovaný rybník, který se nachází pod ovocným sadem. Rybník byl jedním z klíčových přání klienta. Je využit jak pro drobný chov ryb, tak i pro koupání klienta a má přímou návaznost na severní obytné křídlo, odkud je krásně vidět.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Samotný dům byl kvůli prostorovým nárokům klienta rozdělen na dvě hmoty, aby svým měřítkem nenarušoval okolí.

Navrženy jsou tradiční materiály jako dřevo, kámen a štuková omítka. Kámen se objevuje nejen na zpevněných plochách, které jsou ve vjezdové části doplněny mlatovou cestou, ale i jako obklad vstupního krčku či opěrných zídek. Dřevo je použito na zápražích a stodole.

Střechy objektu jsou zastřešeny tradiční skládanou krytinou, která je nad černou kuchyní ve stodole doplněna prosvětlovacími taškami pro přirozené osvětlení.

Anketa

Líbí se vám tradiční venkovské usedlosti?
Ano, je to můj vysněný styl bydlení
94 %
Ne, mám raději klasický byt
6 %
Celkem hlasovalo 3415 čtenářů.

Technické údaje

Lokalita: Vysočina

Rok realizace: 2017-2019

Autor: 3K Architects s. r. o., Roman Kučírek, Jan Komárek

Projekt: 2016

Plocha pozemku: 4836 m2

Zastavěná plocha: Rodinný dům 275 m2, stodola 119 m2

Užitná plocha: Rodinný dům 260 m2, stodola 197 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám