Hlavní obsah
Nejdůležitějším prostorem je obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a velkou knihovnou, která je integrovaná do vestavěné překližkové stěny. Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

Rekonstrukce změnila vše. Místo koupelny je kuchyně, dětský pokoj se schovává

V bytě 2+kk v pražských Holešovicích nezůstala po rekonstrukci na 3+kk kromě nosných stěn téměř ani cihla původního zdiva. Koupelna se přesunula do vstupní haly, kuchyňský kout na místo staré koupelny s přesahem do obývacího pokoje s jídelnou.

Nejdůležitějším prostorem je obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a velkou knihovnou, která je integrovaná do vestavěné překližkové stěny. Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely
Rekonstrukce změnila vše. Místo koupelny je kuchyně, dětský pokoj se schovává

Centrální prostor bytu se zvětšil na úkor ložnice, kde byly centimetry přebytečné. Na místě původního kuchyňského koutu vzniká za překližkovou stěnou s vestavěnou knihovnou skrytý dětský pokoj.

„Do vstupní haly byla vestavěna koupelna a šatní skříň sloužící jako technická místnost s pračkou. V předsíni zbyl dostatečný prostor pro botník a věšák. Zrcadlo je umístěné na posuvné dveře technické místnosti a mimo praktické účely slouží i k optickému zvětšení prostoru,” vysvětluje architektka Iveta Čermáková ze Studia Schwestern.

Nejdůležitější prostor, kde rodina tráví nejvíce času, je obývací pokoj propojený s kuchyňským koutem a velkou knihovnou, která je integrovaná do vestavěné překližkové stěny, oddělující nově vzniklý dětský pokoj. Jídelní stůl je umístěn centrálně.

Velkorysý pracovní prostor v kuchyni

„Kuchyňská linka nabízí velkorysý pracovní prostor. Horní skříňky byly umístěny jen na frontální stěnu, aby byla zachována vzdušnost. Osvícení celé pracovní plochy zajišťuje LED pásek integrovaný do horních skříněk a zespodu police. Malé okénko do světlíku v nice bylo opticky zvětšeno novým, které je podsvícené a imituje klasické okno. Kompenzuje nedostatek přirozeného světla a navíc je v něm další úložný prostor,” vysvětluje druhá architektka Monika Cihlářová.

Na posuvné dveře technické místnosti je umístěné zrcadlo, mimo praktické účely slouží i k optickému zvětšení prostoru.

Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

Vestavěná překližková stěna začíná v kuchyni. Do niky je vsazena lednice, nad ní je další úložný prostor. Za rohem se mění v knihovnu a skrze posuvné dveře se vchází do dětského pokojíku.

V pokoji je do stěny integrován úložný prostor, police a patrová postel, do které se vylézá po kovovém žebříku. Ten lze použít i v ložnici rodičů, kde je velká skříňová stěna s posuvnou drážkou na žebřík.

Koupelna je opět velmi prostorově úsporná a funkční - ve velmi malém prostoru je WC, vana i prostor se zrcadlovou skříňkou a umyvadlem, které je součástí spodní koupelnové skříně.

Slovo architektek

„Hlavním cílem naší sesterské dvojky je navrhovat v jasné a minimalistické rovině s důrazem na silný koncept každého nového projektu. Forma a přemýšlení o ideální architektuře a designu je u nás stále více ovlivněna myšlenkou vytvářet trvalou architekturu s odpovědností k životnímu prostředí,” konstatují architektky.

Technické údaje

Autor: Studio Schwestern / Monika Cihlářová, Iveta Čermáková

Realizace: 2018

Užitná plocha: 75 m2

Realizace interiéru: Profil nábytek a. s.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků