Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v objektu, který je kulturní památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejenom pod dohledem majitele, ale také Památkového ústavu probíhala rekonstrukce bytu, pod níž je podepsána architektka Jana Schnappel Hamrová z ateliéru Objectum. Dům z roku 1938 byl totiž prohlášen kulturní památkou. Stojí v Praze 7 na Letné.

Foto: Boysplaysnice a časopis Bydlení mezi panely

V památkově chráněném domě architektka zařídila byt v kombinaci historického a moderního stylu.

Článek

Dům má krásné vstupní prostory obložené travertinem, při rekonstrukci objektu bylo dbáno na to, aby byly zachovány původní okna a dveře.

Stejný princip potom byl aplikován do interiéru bytu.

Dispozice bytu upravena pro potřeby majitelů

Dispozici bytu s užitnou plochou 120 m² ovšem architektka upravila pro potřeby majitelů, jen stávající dveře a parketové podlahy nechala repasovat. Na základě fotodokumentace objektu byly obnoveny velkorysé dvoukřídlé dveře do hlavní obytné místnosti, které pravděpodobně při předchozích úpravách některý z majitelů zrušil.

Pod okny se za topnými tělesy zachovaly obklady z bílého opaxitu, typické pro 30. léta, a kamenné parapety. Zachovat se podařilo rovněž veškerá kování na oknech a dveřích.

Všechny stávající prvky měly vliv na směřování designu bytu a na výběr nových materiálů, architektka se tak mohla pustit do hledání vhodného kombinování původního a nového.

Dostatek denního světla

Byt má rozlohu cca 120 m², přáním klienta bylo mít maximálně otevřenou dispozici, s co možná největší obývací místností.

Do bytu se vchází přes vstupní halu, ta má dostatek denního světla díky již zmiňovaným dvoukřídlým dveřím, které vznikly jako replika podle fotografie. Těmito velkorysými dveřmi vede cesta do hlavní obytné místnosti, tedy obývacího pokoje spojeného s kuchyňským koutem.

Bungalov u řeky láká k posezení a zamyšlení

Bydlení

Kuchyně je pojatá minimalisticky, v bílé barvě. Nad pracovní deskou je místo klasického obkladu použito zrcadlo, aby celkový dojem z velikosti místnosti byl ještě umocněn.

Dominantou této části místnosti je jídelní stůl, který má masivní dřevěnou desku a na míru dělanou kovovou podnož z bílého plechu. Dřevo stolu bylo mořeno stejnou barvou jako parketová podlaha. Židle jsou polstrované, aby celkový dojem působil spíš útulně než stroze.

Foto: Boysplaysnice a časopis Bydlení mezi panely

Do obývací části se vstupuje dvoukřídlými prosklenými dveřmi, které jsou vyrobené podle fotografie. Původní někdo z předchozích majitelů nechal odstranit.

Z podobného materiálu je i sofa, které je tvořeno ze dvou samostatných dílů, aby prostor zůstal vzdušný.

Důležitou roli v interiéru hraje osvětlení. Světla architektka vybrala tak, aby materiálově nebo svým tvaroslovím odkazovala na dobu vzniku domu, ale zároveň aby v interiéru působila moderně.

Knihovna vyrobená na míru

Obývací místnost osvětluje bílá elipsa, která svítí přímým i nepřímým světlem a vytváří tak atmosféru dle aktuálního požadavku obyvatel.

Při zařizování domu pro mladou rodinu vsadily architektky na lehkost a jednoduchost

Bydlení

Hlavním prvkem obývacího pokoje je knihovna vyrobená na míru pro daný prostor. Od společenské části bytu je ložnice oddělená nejen dveřmi, ale i šatnou. Ta je řešena jako skleněný vestavek, zjemněný vnitřním průsvitným závěsem.

Okolo skla bylo navrženo nepřímé osvětlení, které umocňuje celkový jemný dojem z prostoru.

V ložnici je pouze postel

Ložnice samotná byla navržena tak, aby zabírala co možná nejmenší plochu bytu, její vybavení je tedy omezeno na postel a osvětlení. Za čelem postele byla použita textilní tapeta, která barevně koresponduje s materiálem lože.

Foto: Boysplaysnice a časopis Bydlení mezi panely

Ložnice je zařízena pouze postelí a nočními stolky.

Bílý obklad v koupelně

Hlavní koupelna odkazuje svým materiálovým řešením na prvky použité jinde v domě. Na stěnách se tak objevuje lesklý bílý obklad, podobný tomu opaxitovému, jen ve větším formátu. Sprcha je obložena keramickým obkladem se vzhledem travertinu, jako odkaz na obklad vstupního lobby.

Nábytek byl vytvořen na míru, z bílých lakovaných desek kombinovaných s bílým sklem a zrcadlem. Světlo dodávají prostoru čočková svítidla.

Byt pro svobodného mládence ve starším paneláku, zaujme barevná toaleta i surový beton

Bydlení

Toaleta je zařízena v trochu hravějším stylu, architektka zde zkombinovala dva odstíny obkladu hexagonového tvaru, za vysokými posuvnými dveřmi je schovaná pračka se sušičkou. Celá místnost je osvětlena jen nepřímým osvětlením na hraně stropu.

Reklama

Související témata:
Zdeno Chára

Související články

Výběr článků

Načítám