Hlavní obsah

Přestavujete koupelnové jádro? Hlavně nic neuspěchejte

S bydlením v panelových domech jsou jedním dechem spojována tolik diskutovaná umakartová jádra. V průběhu let se jejich stav výrazně zhoršuje a koupelna tak pomalu, nebo někdy až překvapivě rychle, ztrácí své základní funkce. Po dvaceti i více letech používání jsou typické prohnilé stěny a podlahy provázené rozrůstající se plísní, zarostlé vodovodní trubky a mnohé neodstranitelné vady na vzhledu koupelny. Estetická úroveň je v podstatě nulová, stav katastrofální.

Foto: Jiří Vaněk, PANEL PLUS

Článek

Nejprve si položme otázku, co od rekonstrukce koupelny očekáváme. Jistě zvýšení technického standardu úspornými a především spolehlivě funkčními bateriemi, vyřešeným osvětlením, odvětráním, úpravou povrchů, kvalitnějším připojením pračky, sušákem ručníků, případně temperovanou podlahou a v neposlední řadě také vyřešeným ukládáním hygienických a kosmetických potřeb.

Foto: Teiko

Zkušenosti hovoří jednoznačně - nehledejte provizorní řešení ani se nesnažte ušetřit několik tisíc korun. Nevyplatí se to. Novou koupelnu pořizujeme řádově na desítky let. Zejména se nevyplatí šetřit na vybavení, které zůstává po rekonstrukci našim očím skryto.

Foto: Teiko

Máme na mysli veškeré rozvody a stavebně technickou přípravu podkladů před konečnými úpravami. Tyto chyby se většinou objevují postupně, a to i s větším časovým odstupem. Řešením bývá oprava, která stojí další peníze. Důležitou roli hraje také solidnost firmy - pokud jste práci zadávali jednotlivým profesím, bez zastřešení jednou firmou, se kterou jste uzavřeli smlouvu, může být i obtížné reklamaci uplatnit.

Každý centimetr se počítá

Jedním z největších problémů u bytových jader je malá velikost koupelen. Proto bychom se před rekonstrukcí měli v první řadě zamyslet a nechat si poradit od projekční a realizační firmy, zda by nebylo možné získat pro koupelnu více místa. Budete překvapeni, jak je i dvacet, třicet centimetrů navíc na velikosti koupelny poznat.

Nejčastěji tento prostor získáváme na úkor předsíně, kde změnu zpravidla ani nevnímáme. U některých typových řešení bývá možný i posun na úkor kuchyně, či obývacího pokoje. Pokud jsou součástí rekonstrukce i další stavební úpravy – například právě vybourání dělicí příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem, není ani v tomto případě ztráta prostoru ve prospěch sousedící koupelny nikterak zřetelná.

Nebraňte se novému pohledu

Pokud rekonstrukce koupelny probíhá v rámci celkové přestavby bytu, můžeme přemýšlet i o výraznějších dispozičních změnách, které by se dotkly celkového pojetí bytu. Obecně řečeno, pokud jsme přistoupili na změnu dispozic, měli bychom vždy směřovat ke kvalitativně vyššímu řešení. Není tedy logické při přestavbě bytového jádra například nechat WC průchozí tak, jak bylo původně.

Foto: Jiří Vaněk, PANEL PLUS

Pro lepší výběr je dobré nechat si předložit více návrhů. K jejich posouzení přistupujte objektivně a snažte se oprostit od zajetí původního řešení. Příčky vždy nemusejí svírat pravý úhel, ubude obdélníků a čtverců - třeba právě tak nejlépe využije vaše nová koupelna daný prostor a vám poskytne maximum pohodlí, komfortu a úložného prostoru.

Čeho se vyvarovat?

Při změně dispozic bytu je dobré se vyvarovat zásadních chyb. Například vstup do místnosti s WC nesmí být v žádném případě z kuchyně nebo z obytné místnosti. Není tedy možné propojit obývací pokoj s předsíní zrušením dveří a přitom ponechat WC přístupné právě z předsíně.

V některých případech je možné propojení koupelny s WC. Společný prostor bude působit větším dojmem a ubydou jedny dveře, kterých je i tak v malých předsíních více než dost. Tento krok ale může způsobit výrazné potíže při našich zvycích, a proto bychom jej měli opravdu pečlivě zvážit.

Spěchat se nevyplácí

Pokud se rozhodnete pro celkovou rekonstrukci, včetně vybourání stávajícího jádra, je v každém případě dobré dopředu znát, jaká úskalí vás mohou potkat a zda je možné jim předejít, nebo je alespoň snížit na únosnou hranici.

Foto: Jiří Vaněk, PANEL PLUS

V první řadě se musíte smířit s určitým nepohodlím, které vás po dobu rekonstrukce bude provázet. Ideální je, pokud budete moci na tyto dny byt opustit, ale v naprosté většině případů probíhá přestavba bytového jádra za provozu. Přitom je nutné mít na paměti, že současně bude měněno i zařízení koupelny a s největší pravděpodobností i WC.

Domov se tak na několik dnů promění ve staveniště, kde bude v některých momentech problém i se základními lidskými potřebami. Jak dlouho bude přestavba trvat? Není dobré přistoupit na zázračné dva dny, reálná doba kompletní přestavby bytového jádra se pohybuje v rozmezí dvou až tří týdnů.

Řešení s nápadem

V rámci rekonstrukce často měníte umístění WC, nebo vany. V některých případech pak bude pro zachování potřebného spádu kanalizace nezbytné v některé části koupelny zvýšit podlahu – k tomu se využívají nejrůznější stupně. Měly by být navrženy v takových místech, kde naopak budou působit jako záměr – například, když nízkým stupněm oddělíme pracovní kout koupelny, kde máme pračku a skříňku, a podobně. Řešení by vždy mělo vyplynout z návrhu koupelny a rozmístění zařizovacích prvků.

Foto: Teiko

Potřebný spád odpadního potrubí můžeme získat i v rámci přizdívky. Také ona by neměla plnit pouze tento ryze technický úkol – kromě toho, že v ní bez sekání vedeme rozvody vody a odpad, může zvýšený sokl sloužit i jako drobná odkládací plocha. Proto je důležité, abychom si rozmysleli její výšku.

Pro vlastní rozvody zpravidla stačí výška do 50 cm, pro úložnou plochu je optimální kolem 120 – 130 cm výšky. Opět ale platí – rozhodující slovo by měla mít vaše koupelna. Jestli bude u stěny se soklem umístěna skříňka či pračka, je logické, že sokl by ji měl alespoň o 10 – 20 cm výškově přesahovat.

Foto: Teiko

Zatím jsme se věnovali řešením, která jsou sice vyvolána technickými požadavky, ale ve výsledku mohou mít i estetický efekt. Naopak za spíše sporný prvek můžeme považovat umístění vany na zvýšený sokl, případně její hlubší zapuštění. Získáte sice zajímavý a nevšední prvek, ale z hlediska praktičnosti se zejména pro starší nebo nemocné mohou stát tyto úpravy velkým problémem. Je vhodné pamatovat na madla a další vybavení zvyšující bezpečnost a pohodlí koupajících - bez ohledu na věk.

Pamatujte na havárii i pohodlí

Nezbytnou podmínkou každé přestavby bytového jádra je zachování přístupu ke stoupačkám v instalační šachtě. V mnoha případech dochází k základním chybám zazděním s malým montážním otvorem, který neumožňuje žádné větší opravy, o výměně stoupaček ani nemluvě.

Foto: Jiří Vaněk, PANEL PLUS

Pamatovat na případné opravy musíme i u vany. Pokud neobkládáme čelní desku vany obklady, ale necháme ji kompletně odnímatelnou, budeme mít zaručen snadný přístup ke všem instalacím v případě revizí a oprav. V jiných případech to řešíme malými dvířky v blízkosti vanového odtoku.

Na co byste neměli zapomenout

Také v koupelně a na WC mají své místo sádrokartonové podhledy. Umístíte do nich nejen halogenová světla, ale i rozvody elektro a odvětrání.

Rozmyslete si umístění pračky a k tomuto místu požadujte přívod elektřiny se samostatným jističem, přívod vody a kanalizace s připraveným napojením pro automatickou pračku. Předem promyslete, zda nad umyvadlem bude zavěšené zrcadlo se zabudovanou zásuvkou a osvětlením, nebo zda bude samostatné - potom je nutné s osvětlením a zásuvkami počítat zvlášť.

Foto: Jiří Vaněk, PANEL PLUS

V každé koupelně by mělo být zajištěno vytápění. Pro přímé vytápění jsou nejvhodnější infrazářiče (pozor, v dosahu vyzařování nesmí být hořlaviny, plasty apod.). Částečné vytápění zajistí také elektrický sušák ručníků, který tak bude plnit více funkcí najednou. Velmi komfortní pocit vám přinese temperovaná dlažba, která je velice příjemná na dotek bosou nohou. Překvapivě úsporný provoz spolehlivě hlídá termostat.

Nepodceňujte výběr dveří - pozornost je nutné věnovat i materiálu, zda je schopen obstát v podmínkách rozdílné vlhkosti.

Zázraky na počkání?

Je pochopitelné, že každý by chtěl mít rekonstrukci v bytě co nejdříve za sebou. Jak se odborníci ale shodují, spěchat se nevyplácí. Nezbytně nutné je přesné dodržování technologických postupů. Uspěchat postup bývá v mnoha případech na úkor kvality. Nebezpečné je, že se problémy mohou projevovat i postupně, s odstupem týdnů, i měsíců.

Na čem záleží

Projektová dokumentace - na ní závisí budoucí správná funkčnost koupelny

Kvalita práce - ovlivňuje vzhled i jistotu plného využívání všeho vybavení

Velikost koupelny - od toho se odvíjí jak spotřeba materiálu, tak i možnosti uspořádání a výběru zařizovacích prvků

Výběr vybavení - trh nabízí obrovský výběr od základních verzí až po luxusní. Záleží na vkusu a finančních možnostech

Jakou dobu bychom tedy měli považovat za dostatečnou? Důležité také je, zda se změny týkaly výhradně jádra. Ve většině případů je současně řešena i předsíň – nejčastěji se zde pokládá nová dlažba a upravují se stěny. To vše je nutné do doby rekonstrukce také zahrnout. Pokud budeme předpokládat rekonstrukci včetně úpravy předsíně, což je opravdu velmi častý požadavek, za nejkratší termín s garancí kvality výsledku je považováno 15 dní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám