Hlavní obsah

Nejdelší most na světě bude měřit padesát kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelných padesát kilometrů bude měřit most Hong Kong-Zhuhai-Macau. Stavba tohoto gigantu přes moře začala před půl rokem a předběžné práce jsou již dokončeny podle plánu. Most bude nejdelší svého druhu na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína staví nejdelší most přes moře na světěVideo: Reuters

 
Článek

Obří dílo za 70 miliard juanů spojí čínskou pevninu v regionu Zhuhai se dvěma významnými administrativními centry - Hong Kongem a Macau.

Součástí projektu je vybudování dvou umělých ostrovů a dlouhého podvodního tunelu mezi dalšími umělými ostrovy. "Výstavba západního umělého ostrova už byla dokončena, východní umělý ostrov je dokončen ze 40 procent," řekl Wu Fengliang, vedoucí projektu umělých ostrovů a podvodního tunelu. Další umělý ostrov o rozloze 2,08 miliónu m2 už je ze 70 procent dokončen, budou na něm dva přístavy: Zhuhai Gongbei a přístav Macau a dále administrativní centrum mostu.

Součástí prací bylo i vyhloubení ohromné stavební jámy na ostrově Niutou Island v okrese Zhuhai. V ní bude stát stavební závod, jenž bude produkovat beton, který zalije trubky, jež jsou klíčovou částí tunelu. Závod je momentálně dokončen ze 60 procent.

Na podvodní tunel, který má měřit 6,76 kilometru, bude třeba 33 trubek propojených v čtyřicetimetrové hloubce. Uvnitř povedou dvě šestiproudové komunikace. Stavba tunelu bude příkladem nejsložitějšího inženýrství na světě.

"Každá ponořená trubka bude 180 m dlouhá, 37 metrů široká a 11,4 m vysoká a váží 80 000 tun. Trubky mají být přepraveny na určené místo k instalaci společně," řekl Zhou Rizai, zástupce vedoucího projektu stavby mostu a tunelu.

Stavební část konstrukce mostu začne v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám