Hlavní obsah

Majitelé chtěli prakticky řešený domov, zaujme knihovna i pokoj pro dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti, kteří měli k dispozici projekt nového bytu, se obrátili na bytovou designérku, aby jim pomohla vše zařídit podle jejich představ. Požadovali interiér útulný, zároveň praktický, „normální“, neokázalý, ale kvalitní. Použita byla dřevěná podlaha a celkové ladění je převážně v přírodních, jemných tónech.

Foto: Vojta Herout, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Materiálem použitým v kuchyni je bílá matná fólie.

Článek

„Klienti se na mě obrátili už ve fázi přípravy výstavby bytu o velikosti cca 102 m2, kdy už měli k dispozici projekt bytu a bylo možné plánovat klientské změny. Právě včasná objednávka návrhu interiéru už ve fázi projektu byla velmi důležitá pro celkové sladění a zejména pro zachycení potřebných změn v instalacích,” poznamenává designérka Kateřina Pečeňová.

Prvotní zakázka se týkala výběru podlah a dveří do celého bytu a návrhu tří koupelen, jedné velké a dvou menších. Koupelny jsou ve stejném stylu, což je kombinace dekorativního, výrazného obkladu s neutrálním základem, v každé koupelně v jiném odstínu, od velmi světlé šedé v rodičovské koupelně, středně béžové ve velké koupelně až po tmavší šedou v koupelničce u vstupu. Nábytek navrhla architektka na míru.

„Poté, co jsme úspěšně absolvovali tuto první etapu, dřevěné podlahy a bílé dveře byly na místě a koupelny byly zrealizovány, se klienti rozhodli o pokračovaní naší spolupráce a objednali si kompletní návrhy obývacího pokoje s kuchyní, dětského pokoje pro dceru a předsíně.

Návrhy jsem zpracovávala postupně, ovšem ve stejném stylu a duchu, na jakém jsme se s klienty pro celý interiér shodli. Realizovalo se také na etapy. Celkem naše spolupráce trvala (s několika pauzami mezi realizací jednotlivých místností) asi 2 a půl roku (od prvního kontaktu do finálního fotografování),” přibližuje spolupráci s klienty designérka.

Velká šatní skříň v předsíni

V předsíni bylo stěžejní vyřešit velkou šatní skříň, jako hlavní úložný prostor na šatstvo pro celou rodinu. K ukládání je určena celá stěna, do které se vešel výklenek na malou předsíňovou stěnu na kabáty s botníkem jako sedátkem.

Skříň má na přání majitelů prosklené dveře, poloprůhledné sklo pouze naznačuje obsah skříně. Zrcadlo je naproti skříni a je jím obložen celý roh od podlahy až ke stropu, který má za úkol opět opticky zvětšit prostor.

Foto: Vojta Herout, Czech Deco Team a časopis Bydlení mezi panely

Velmi promyšlená a nákladná je šatní skříň v předsíni, která má poloprůhledné skleněné dveře.

Největším oříškem byl obývací pokoj, který se po malé úpravě dispozice v neprospěch kuchyně a obývacího pokoje (a ve prospěch druhého dětského pokoje) zmenšil a na šířku bylo k dispozici pouze asi 260 cm.

Z tohoto důvodu bylo vybráno poněkud netradiční řešení umístění stěny s knihovnou a televizí kolmo uprostřed dlouhého půdorysu obývacího pokoje.

Ze stejného důvodu byla snaha stejným nábytkem propojit obývací pokoj s obytnou částí předsíně, kde se nachází další knihovna-komoda ve stejném provedení jako nábytek v obývacím pokoji. Tím se prostor opticky zvětšil.

Pokoj pro tvořivou holčičku

Dětský pokoj byl navrhován pro šestiletou, velmi tvořivou holčičku, která potřebovala prostor jednak na oblečení, jednak na hračky a velký pracovní stůl. Rovněž chtěla postel s výsuvným lůžkem pro přespání kamarádek a úložným prostorem na lůžkoviny.

Ve výklenku, který byl v pokoji, byla umístěna šatní skříň se zrcadlovými dveřmi, které jednak pokojík opticky zvětšují, jednak samozřejmě slouží malé slečně při oblékání. Našlo se i místo na stojan na noty, jelikož dívka hraje na flétnu.

Otec zařídil pro dceru byt v romanticko-secesním stylu

Tipy a trendy

„Veškerý nábytek byl opět autorský, vyroben na míru podle mého návrhu. Velmi ráda používám ve svých návrzích tapety. Je tomu tak i v tomto případě. V obývacím pokoji jde o velmi jemnou geometrickou tapetu, která vynikne pouze při detailnějším pohledu, není tudíž příliš výrazná, aby rušila, ale zútulňuje prostor. Použití tapety v dětském pokoji je taky velmi důležité pro oživení prostoru,” poznamenává designérka.

Velmi důležitá byla souhra zadavatelů, designérky a v neposlední řadě výrobce nábytku a dalších dodavatelů, kteří kvalitou provedení a zejména velmi pedantně zpracovanými detaily přispěli k celkovému vyznění interiéru.

Slovo designérky

„Interiérovému designu se věnuji intenzivně již několik let. Mým cílem je profesionálně přispět ke zhmotnění představ klientů a vytvořit tak interiér, který je bude pokaždé vítat, kam se budou rádi vracet a nebude se jim chtít ven… Při mé práci je pro mě důležitý vztah s klientem, vzájemná komunikace, jelikož práce na návrhu - od jeho počátku až po realizaci - může trvat i několik měsíců,” uzavírá designérka.

Technické údaje

Nábytek na míru (obývací pokoj a předsíň)

Svítidla v OP a kuchyni – Lusito

Okenní dekorace – Styltex, s. r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám