Hlavní obsah

Londýn staví pro příští olympiádu nový VeloPark

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýn se neustále připravuje na olympijské hry, které se zde uskuteční v roce 2012. Vedle mnoha dalších staveb vzniká i VeloPark, který bude sloužit pro cyklistické závody uvnitř i venku. VeloPark bude vystavěn na severu od olympijského parku. Skládá se z velodromu a BMX okruhů.

Článek

BMX (Bicycle Motorcross) je na olympijských hrách novou disciplínou, ta byla poprvé zařazena na posledních hrách v Pekingu v roce 2008. Závodníci mají pevná kola s níže posazeným rámem a závodí ve zvlněném terénu. Kolem BMX okruhu bude pro diváky připraveno 6000 dočasných sedadel.

Výstavba veloparku byla zahájena v březnu 2009 a jeho dokončení je plánováno na začátek roku 2011, aby bylo možné dráhy otestovat před samotnými hrami. Velodrom počítá se 6000 stálými sedadly, celá stavba je krytá. Odehrají se zde cyklistické závody olympioniků i paralympioniků.

Design závodiště navrhla skupina složená z renomovaných architektonických studií Hopkins Architects, Expedition Engineering, BDSP a Grant Associates. Návrh posoudil jeden z věhlasných světových designérů a zároveň nositel zlaté olympijské medaile za cyklistiku Chris Hoy.

Po skončení her bude VeloPark otevřen místním klubům a skupinám, zároveň bude sloužit k tréninku elitním atletům.

Olympijské hry v Londýně

Londýn je jediné město, které pořádá olympijské hry už potřetí. Respektive počtvrté, právo hostit olympiádu mu bylo uděleno celkem čtyřikrát. Jednu z možností ale město nemohlo využít kvůli druhé světové válce.

Letní olympijské hry v Londýně:

• IV. LOH v roce 1908

• XIII. LOH v roce 1944 (nekonaly se)

• XIV. LOH v roce 1948

• XXX. LOH v roce 2012

Reklama

Související články

Londýnský olympijský stadión bude rozkládací

V roce 2012 bude Londýn hostit své v pořadí již čtvrté olympijské hry. Město čeká mnoho úprav a staveb, mezi nimi vznikne i nový olympijský stadión ve čtvrti...

Výběr článků

Načítám