Hlavní obsah

Londýnský olympijský stadión bude rozkládací

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2012 bude Londýn hostit své v pořadí již čtvrté olympijské hry. Město čeká mnoho úprav a staveb, mezi nimi vznikne i nový olympijský stadión ve čtvrti Stratford. Ten bude hostit slavnostní zahajovací ceremoniál a vyhlášení vítězů. Během olympiády se stane centrem atletiky.

Článek

Celý stadión působí jako veliká skládačka. Základ tvoří 25 000 pevných míst. Na ně je nasazena obří tribuna, na níž se vejde 55 000 návštěvníků. Stadión má mít tedy celkem 80 000 míst.

:.Stadión tvoří množství na sebe posazených prstenců.

FOTO: Archiv firmy london2012.com

Po skončení olympijských her je možné odejmout ze stadiónu rozšiřující konstrukci a nabídnout areál nějakému menšímu klubu. Z gigantu by se potom stal obyčejný stadión. Toto, pro jiná místa naprosto geniální řešení, je ale právě pro Londýn nejspíš úplně zbytečné. Mluvíme přece o městě, kde týden co týden vyráží na fotbalová utkání desetitisíce fanoušků.

Střecha, která pomáhá lámat rekordy

Na tribuny nasedá další prstenec, na nějž bude upevněna střecha, která má zakrýt dvě třetiny diváků. Střechu drží závěsná konstrukce, jíž tvoří z velké části systém opěrných lan. Na ně bude zavěšena plachta z polymerové membrány.

Podle studie připravené pro organizátory olympijských her, zajistí tato střecha atletům vhodné podmínky pro zdolávání světových rekordů. Oproti stadiónu bez střechy totiž brání působení větru, které ovlivňuje zejména sprint a skoky.

:.Pohled zevnitř.

FOTO: Archiv firmy london2012.com

V původním záměru počítali architekti s obrovským 20 metrů širokým plátnem, jež mělo obkroužit celých 900 metrů obvodu stadiónu. Z důvodu zvyšujících se nákladů se ale ozdobného obalu nejspíš nedočkáme. Nahradit by jej měly menší jednotlivé bannery.

Stavba byla zahájena v květnu 2007, pořadatelé olympijských her náklady zprvu odhadovali na 496 miliónů liber. Kvůli krizi se ale situace změnila. Architekti sice šetří na textilním plášti, který měl zdobit stavbu zvenku, ale celkové náklady přesto vzrostou. Cena stadiónu by se nyní měla pohybovat okolo 547 miliónů liber (16,6 miliard korun). Celkové náklady na olympijské hry by však neměly překročit předpokládanou hranici 9,3 miliardy liber (282 miliard korun)

Olympijské hry v Londýně

Londýn je jediné město, které pořádá olympijské hry už potřetí. Respektive počtvrté, právo hostit olympiádu mu bylo uděleno celkem čtyřikrát. Jednu z možností ale město nemohlo využít kvůli druhé světové válce.

Letní olympijské hry v Londýně:

• IV. LOH v roce 1908

• XIII. LOH v roce 1944 (nekonaly se)

• XIV. LOH v roce 1948

• XXX. LOH v roce 2012

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám