Hlavní obsah

Kotle na tuhá paliva? Ano, ale už jen ty ekologické

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komíny, z nichž se valí černý kouř, už by měly být brzy minulostí. Od září 2022 totiž bude možné vytápět domy výhradně ekologickým kotlem. Máte-li doma starý kotel na tuhá paliva, máte nejvyšší čas ho vyměnit za nový, který bude splňovat přísné emisní parametry.

Foto: Klastr Česká peleta

Loni se v České republice vyrobilo 400 tisíc tun pelet.

Článek

Prodej kotlů nejnižších emisních tříd (1. a 2. třídy) skončil už před šesti lety. V mnoha domácnostech ale jsou ještě v provozu. Od září 2022 je však podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 nebude možné ani provozovat. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až do výše 50 000 Kč.

Za dva roky tak budou moci být v provozu kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Ovšem od roku 2018 už se nesmějí na trh dostat ani ty.

Aktuálně lze koupit kotle na tuhá paliva výhradně ve 4. a 5. emisní třídě. Od začátku letošního roku jsou navíc pro výrobce závazné podmínky tzv. ekodesignu, dané evropským nařízením.

Emisní třída versus ekodesign

Zatímco emisní třídy vypovídají hlavně o složení emisí a účinnosti kotle, evropská norma s označením Ekodesign více specifikuje sezonní účinnost a celoroční provoz kotle s ohledem na jeho emise.

Výše kotlíkové dotace se počítá podle druhu zdroje vytápění

Finance

Jedině kotle, které normy ekodesignu splňují, mohou být zapsané do seznamu výrobků a technologií pro kotlíkové dotace.

Kotlíkové dotace

Třetí výzva kotlíkových dotací byla vyhlášena v průběhu loňského roku ve všech krajích republiky.

„Podle našich informací stále ještě většina krajů žádosti o kotlíkové dotace přijímá, a to buď ve standardním režimu, nebo do zásobníku projektů,“ potvrzuje Stanislava Beyerová z oddělení komunikace Státního fondu životního prostředí ČR.

Foto: Attack

Kotle Attack Pellet 30 Automatic Plus jsou určeny k vytápění rodinných domů, jako palivo se používají dřevné pelety, resp. biomasa podle typu použitého hořáku.

Kotlíkové dotace jsou určeny pro ty, kteří své domy vytápějí staršími typy kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, nesplňujících požadavky 3., 4. nebo 5. emisní třídy.

Na jaké kotle lze dotaci čerpat

Dotaci můžete čerpat na nový, ekologický zdroj tepla. Tím může být tepelné čerpadlo, na které lze získat až 80 % způsobilých výdajů, nejvýše 120 000 Kč, dále na plynový kondenzační kotel - až 75 % způsobilých výdajů, nejvýše 95 000 Kč.

Podporovány jsou i moderní kotle na tuhá paliva, konkrétně na biomasu. U kotlů na biomasu se samočinnou dodávkou paliva lze získat dotaci ve výši až 80 % způsobilých výdajů, nejvýše 120 000 Kč.

V případě kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva je to také až 80 %, nejvýše však 100 000 Kč.

Foto: Viadrus

Nový litinový zplynovací kotel výlučně na kusové dřevo s názvem Viadrus U22 Economy bude certifikován pro kotlíkové dotace. Tento nový model má oproti předchozí verzi navíc elektronické ovládání a odtahový ventilátor pro zvýšení komínového tahu.

Konkrétní dotované výrobky najdete v seznamu registrovaných kotlů/výrobců na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (https://svt.sfzp.cz/). Seznam má doporučující charakter.

Co lze z dotace uhradit

Peníze z dotace je možné získat na tzv. způsobilé výdaje. Mezi ně patří nový kotel (zdroj) včetně nákladů na jeho instalaci.

Uhradit z dotace však lze i další náklady: na novou otopnou soustavu, na rekonstrukci otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření, úpravy spalinových cest a rovněž projektovou dokumentaci.

Žádejte u krajského úřadu

„Podobu kotlíkových dotací si pro své občany nastavují jednotlivé kraje samy, konkrétní podmínky se tedy mohou kraj od kraje lišit,“ upozorňuje Stanislava Beyerová.

Přesné podmínky, které platí právě pro vás, hledejte na webových stránkách vašeho kraje.

Topení plynem je komfortní i ekologické

Bydlení

Nová zelená úsporám

„Výměny neekologických zdrojů energie podporuje také program Nová zelená úsporám, avšak pouze v případech, kdy není možné výměnu podpořit z kotlíkových dotací,“ doplňuje Stanislava Beyerová.

V kurzu jsou pelety
Moderní kotle na tuhá paliva dokážou být velmi komfortní. Obzvlášť ty automatické na pelety. Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm. Vyrábějí se lisováním z odpadu při zpracování dřeva. Díky své standardizované velikosti pelety umožňují plně automatické vytápění dřevem, bez štípání polínek i přikládání do kotle.
„Náklady na topení v běžném rodinném domě se s peletami pohybují mezi 25 až 30 tisíci korun ročně a palivo lze objednat kdykoliv v sáčcích nebo v cisterně, která je nafouká přímo vedle kotle," říká Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta. Průměrný rodinný dům spotřebuje kolem 4 až 5 tun dřevěných pelet ročně. Nízkoenergetické domy jsou úspornější, spotřeba pelet se v jejich případě pohybuje kolem 1 až 2 tun ročně. Ideální je nakupovat pelety mimo topnou sezonu, kdy výrobci každoročně nabízejí velké sezonní slevy. Pelety jsou v létě až o 20 % levnější.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám