Hlavní obsah

Jinonice možná ozdobí mrakodrap ve tvaru W

– PRAHA

V rámci přestavby bývalého areálu Waltrovky v pražských Jinonicích by mohla v této lokalitě vyrůst další pražská dominanta. Unikátní mrakodrap složený ze čtyř věží, které se originálně proplétají do tvaru zvlněného písmene W, pochází z dílny dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group.

Článek

V současné době se v rámci revitalizace oblasti jedná o budoucnosti několika projektů, mezi kterými je i atypický mrakodrap, který ovšem podle investora nesplňuje platné normy oslunění. Výsledek rozhodování záleží i na schválení územního plánu.

Architekti měli na paměti odvěkou otázku, zda je možné postavit moderní budovu podobných rozměrů a nepoškodit panorama a architektonický ráz české metropole. Nakonec přišli s návrhem, který spojuje zástavbu staré Prahy s moderní funkčností amerických mrakodrapů.

.: Walter Towers od dánského studia Bjarke Ingels Group.

Projekt pouze zdánlivě působí jako čtyři samostatné věže, ale ve skutečnosti se jedná o jeden celek, který je rozdělen, aby byl maximálně využit prostor i povrch budovy. Prohnutím a posunutím základních linií tvaru písmene pak budova působí jako otevřený harmonický celek, který zapadne do okolní zástavby. Koncepce navíc rafinovaně využívá dopadající denní světlo. Uvedl jako první DesignMagazin.cz.

.: Q5 Waltrovka

Samostatná městská čtvrť nazývaná Q5 Waltrovka, jejíž součástí je projekt Waltrovka Towers, by měla být dokončena v roce 2012, přičemž stavět by se mělo začít příští rok.

Celková investice do přestavby bývalých průmyslových pozemků Waltrovky by měla dosahovat zhruba deseti miliard korun. "Projekt by měl být realizován ve třech stavebních fázích a dokončení plánujeme v horizontu pěti let," uvedla pro ČTK mluvčí Red Group Lucie Formandlová.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Gröbovky poputují miliónové investice

První rekonstrukce zcela zničeného objektu přišla na dvacet miliónů korun, dnes se tady kromě svateb pořádají třeba i kurzy argentinského tance nebo ochutnávka...

Výběr článků

Načítám