Hlavní obsah

Jak a čím uklidit podzimní zahradu

Právo, Karolina Černá

Podzim je ideální dobou k založení kompostu, k výsadbě cibulovin, jehličnanů a ovocných stromků. Čeká nás i rytí záhonků, hrabání listí a ořezání suchých větví. Nářadí a stroje, které si vybereme k zazimování zahrady a k nové výsadbě, volíme podle potřeb naší zahrady a její velikosti.

Foto: MOUNTFIELD

Vysavač BV 300 je pomocník, jímž odstraníme spadané listí na zahradě nebo odklidíme posekanou trávu z cestiček. Cena 6000 Kč.

Článek

Na větších plochách využijeme multifunkční zahradní traktor. Poseká a sesbírá trávu, zvládne mulčování a v zimě díky fréze či sněhové radlici uklidí sněhovou nadílku. Takový přístroj ale stojí v nejlevnějších verzích od 30 000 Kč.

Jaké cenově dostupnější nářadí se hodí pro běžnou zahrádku?

Hrábě a fukary na listí

V listopadu naposledy posečeme trávník a shrabeme opadané listí. Na spadané listí jsou nejvhodnější klasické lehké hrábě s tzv. prsty. Mohou být kovové i plastové (od 400 Kč).

Foto: WOLF GARTEN

Vertikutační hrábě kyvné s kolečky UR-M 3, které zajišťují plynulý chod pro čištění malých trávníků od mechu a zplstnatělých částí. Nože jsou velice ostré, speciálně kalené. Cena od 705 Kč.

Vertikutačními hráběmi (od 700 Kč) či vertikutátorem (od 2000 Kč) provzdušníme trávník. Hrábě z trávníku odstraní mech, odumřelé části rostlin a zbytky posečené trávy.

Vertikutátor toho zvládne více: pod kapotou ukrývá místo žacího nože na hřídeli upevněnou soustavu až 34 speciálních tenkých svislých nožů, které se šetrně zařezávají do trávníku - čistí jej a provzdušňují. Ten pak lépe dýchá, přijímá živiny a vláhu, intenzivně odnožuje a houstne.

Foto: GARLAND

Foukač a vysavač v jednom - Ryobi RBV 3000VP má extra silný elektrický motor. Výkon 1900 W, popruh na rameno pro snadné přenášení. Cena 2490 Kč.

Fukary na listí (od 990 Kč) uplatníme při likvidaci listí z cestiček a terasy. Foukačem shromáždíme listí a další odpad na jednu hromadu a po přepnutí na zpětný chod listí nasajeme do vaku přístroje. Objem nasávaného listí dokáže fukar zmenšit až o 85 %.

Listí nevyhazujeme, poslouží dobře v kompostu jako základ pro tvorbu humusu.

Nakypříme půdu rýčem

Rýč s ostrou čepelí pronikne do půdy zlehka, vybíráme ho podle délky svého těla a s čepelí zahnutou u násady tak, abychom se do nářadí dokázali řádně opřít nohou. Záhony ryjeme na celou hloubku rýče.

Velké hroudy se přes mrazivou zimu rozdrolí. Nebojíme se zarýt do záhonku odumřelé zbytky předchozí výsadby, půdu můžeme přihnojit. Je dobré, když se přírodní hnůj dostane do hloubky.

Obryjeme i půdu kolem ovocných stromů a keříků (pozor na povrchové kořeny!), aby se vláha dostala hlouběji ke všem kořenům.

Foto: MOUNTFIELD

Tlaková hadice o délce 10 m s praktickým navijákem usnadňuje manipulaci s myčkou při práci. Cena 5490 Kč.

Na větve s pilkou a drtičem

Stromy a keře zbavíme uschlých a nemocných větví, na jaře pak lépe obrazí. Existuje spousta pomocníků, kteří větve odstraní.

Slabé větvičky seřízneme zahradnickými noži (od 200 Kč) nebo nůžkami (od 160 Kč) - vždy přímým řezem. Stejně tak poslouží i lehká zasouvací pilka (od 290 Kč). Teleskopickými nůžkami (od 850 Kč) se dostaneme i do vyšších částí koruny stromu.

Foto: OBI

Válcový drtič zahradního odpadu CMI má příkon 2500 W, indukční motor, válcový systém drcení. Průměr drceného materiálu 40 mm, bezpečnostní brzda, sběrný vak 64 l, hmotnost 26 kg. Cena 3299 Kč.

Staré větve odstraní nůžky se srpovitou čelistí, se silnějšími větvemi si poradí tzv. pákové nůžky.

Klasickou (od 290 Kč) nebo řetězovou pilou (od 1999 Kč) odstraníme silné větve.

Větve zpracujeme v drtiči zahradního odpadu (od 2500 Kč), získáme tak cenný mulčovací materiál. Dřevní štěpku, tedy 2 mm až 5 cm velké kousky dřeva, využijeme jako topivo pro moderní kotel.

Foto: OBI

Lux řetězová benzinová pila na silnější větve. Příkon 1600 W, motor 42,2 cm3, nádrž na olej/benzin 360 ml/420 ml, řetěz a lišta Oregon, automatické mazání řetězu. Cena 2699 Kč.

Ochráníme rostliny

S příchodem prvních chladných dní ostříháme růže, přikryjeme je kůrou, listím, chvojím (podobně i např. japonské sasanky, chryzantémy, juky, mnohokvěty, dračíky a drobné jehličnany). Vegetaci předtím naposledy přihnojíme.

Podzim je vhodný k výsadbě bobulovin (angrešt, rybíz, maliník), do zimy pustí nové kořínky a lépe zakořeňují. Bobuloviny se na jaře brzy probouzejí, proto není dobré čekat s výsadbou do jara. Sázíme také ovocné stromky, cibuloviny, keře, můžeme zasadit i trvalky.

Stromy chráníme před drobnou zvěří králičím pletivem (1500 Kč/role 50 m).

Proti popraskání kůry mrazem použijeme vápenné mléko. Připravíme ho z 3-6 kg hašeného vápna rozpuštěného ve 20 l vody, přecedíme, nalijeme do stříkačky. Roztokem postříkáme kmeny stromů, nejsilnější vrstvou jejich jižní stranu.

Postaráme se i o kompost

Původní kompost na podzim přeházíme nabíráním hmoty vidlemi (od 450 Kč) z boční strany přes hrubé síto. Nezetlelé stonky, větvičky či dřívka přidáme ke kompostu novému (vhodné místo pro kompost je v polostínu, nejlépe pod stromem).

Do kompostu patří jen organický odpad, tj. zbytky zeleniny, ovoce a zahradní odpad - listí, větve stromů a keřů, odkvetlé květy, posekaná tráva, dále čajové lístky, kávová sedlina a vaječné skořápky.

Foto: BAUHAUS

Plastový kompostér Juwel. Je uzavřený - urychluje dobu zrání shrabaného listí, mechu a větviček. Cena 1869 Kč.

Nechceme-li mít na zahradě klasický kompost, můžeme použít tzv. kompostér (od 750 Kč podle objemu). Vyrábějí se z plastu, kovu, dřeva, dělí se na otevřené a uzavřené.

Plastové uzavřené kompostéry zvyšují tepelnou izolaci stěn a díky větracímu systému urychlují průběh kompostování - zrání trvá tak 4 týdny. Mají jednoduché odklopné víko, plní se seshora.

V otevřených kompostérech lépe prosychá zvláště vlhčí materiál (tráva ze sekačky apod.). Nevzniká v nich tedy zbytečné množství zapáchající tekutiny jako v uzavřených kompostérech.

Foto: OBI

Termokompostér - kompostovací zařízení pro rychlokomposty středních i větších domácích zahrad. Objem 300 l. Cena 599 Kč.

Všechny otevřené kompostéry jsou snadno rozebíratelné, lze vysadit kteroukoli příčku samostatně (např. při vybírání hotového kompostu, nebo při překopávání).

Které investice se vyplatí
Investujeme-li do přístrojů, zvážíme poměr počet funkcí, výkon a cena. Například tzv. Multimate poseče trávník, prořízne stromy, živé ploty, odfouká listí později i sněhový prašan. Podle typu nástavce tedy zastane křovinořez, plotové nůžky, fukar nebo prořezávač (od 5960 Kč).
Cestičky a terasu zašpiněné od bláta snadno očistíme klasickou zahradní hadicí nebo tlakovou myčkou (od 1400 Kč). Ta se díky silnému proudu vody dostane i do spár v dlažbě.
Před zimou očistíme veškeré nářadí a stroje a uschováme do zahradního domku (14 700 Kč).
Zahradní domek Halle na zazimování nářadí a přístrojů. Přírodní severský smrk, rozměry: 190x190 cm, jednokřídlé dveře s prosvětlovacími výplněmi z nerozbitného plexiskla, nerezový dveřní zámek. Cena 9990 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám