Hlavní obsah

Biodiverzní střecha pražského rodinného domu připomíná v létě rozkvetlou louku

– Praha

Jak se ve velkoměstě přiblížit co nejvíce přírodě, to zajímavě vyřešili majitelé rodinné novostavby v Praze. Na střeše vytvořili biom, jenž v létě funguje jako rozkvetlá louka. Střecha vyhrála letošní osmý ročník soutěže Zelená střecha roku a patří mezi první tohoto typu u nás. Kromě rostlin je zde prostor i pro hmyzí hotel.

Biodiverzní střecha pražského rodinného domu připomíná rozkvetlou louku Video: Novinky

 
Článek

Zelené střechy se těší čím dál větší oblibě. Zatím ale mezi nimi převažují hlavně střechy extenzivního typu. Pro ně je charakteristická poměrně nízká tloušťka vegetace, která je pokrývá. Je to zhruba 5–15 cm. Výhoda ovšem spočívá v tom, že tolik nezatěžují vlastní stavbu pod sebou.

Rodinná Zelená střecha roku, jak se výherní konstrukce jmenuje, patří mezi takzvané biodiverzní střechy, a v tom tkví její jedinečnost.

Tyto střechy mají tloušťku od 30 do 100 cm, a proto si majitelé pak mohou dopřát velkou rozmanitost vysazených rostlin.

Místo je tu i pro hmyzí domeček.

„Můžeme zde vidět rozmarýny, traviny. Protože je střecha biodiverzní, podporuje nejen živočichy, ale i rozmanitost rostlin, a proto jsou zde vysázeny jak rozchodníky, což jsou nižší rostliny, tak traviny, které jsou suchomilné a vydrží v nižších částech střechy,“ vysvětlila Vendulka Vaněčková, zahradní architektka projektu.

Tulipány ano, rajčata ne

Vaněčková Novinkám také vysvětlila, proč se zde nachází jen okrasné rostliny, a ne třeba zelenina.

Český dům plný chytrých technologií je zcela soběstačný

Bydlení

„Nelze to z jednoduchého důvodu, tento substrát není moc živný, a protože je biodiverzní, tak nemá žádnou závlahu. Kdybyste zde chtěla pěstovat rajčata, potřebujete stabilní podmínky, potřebujete vyšší mocnost substrátu, čímž byste potřebovala vyšší zatížení střechy, což zde není z technických důvodů možné,“ vysvětlila zahradnice.

Zelené střechy jsou hit, stát zvýšil dotaci

Tipy a trendy

„Nosnost střešní konstrukce je přibližně 400 kg na metr čtvereční, výška vegetačního souvrství této střechy se pohybuje mezi 8–35 centimetry. Na horní hranici je už nutné řešit hmotnost v nasyceném stavu, a proto část substrátu byla nahrazena hydrofilními deskami, které zvyšují hydroakumulační schopnost vegetačního souvrství, ale zároveň ho odlehčují,“ dovysvětlil manažer technické podpory společnosti Isover Tomáš Truxa.

Konec střechy splývá s okolní přírodou.

Prestižní soutěž

„Máme tady velice druhově pestrou vegetaci, máme tu modelovaný povrch, další přírodní prvky jako hmyzí domečky, mrtvé dřevo, písek, kámen, zkrátka abychom se co nejvíce přiblížili přírodě,“ chlubí se Pavel Dostál, jednatel společnosti GreenVille, která střechu zkonstruovala, a vysvětlil, co je soutěž Zelená střecha roku.

„Zelená střecha roku je soutěž pořádaná odbornou sekcí Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně. Každoročně má dvě kategorie - Zelená střecha na rodinném domě a Veřejná střecha. Tato střecha vyhrála v kategorii Zelená střecha na rodinném domě.“

První unikátní hydroponická farma v Česku – kontejner pěstuje rostliny bez půdy. Na poušti i v centru města

Tipy a trendy

Cena takové střechy je velmi individuální. Extenzivní zelená střecha by se pohybovala v řádu tisíce korun na metr čtvereční.

U biodiverzní zelené střechy záleží na velikosti plochy a množství rostlin, počítá se včetně materiálu a práce od dvou tisíc korun za metr čtvereční.

Rostou zde okrasné rostliny i bylinky.

Námi navštívená střecha byla navržena tak, aby kvetla od jara až do podzimu. Není náročná na údržbu. Do budoucna lze předpokládat, že se biodiverzní střechy tohoto typu rozšíří i v dalších městech a pomohou navrátit přírodu tam, kde postupem času vymizela.

Technické parametry rodinné střechy roku
kořenovzdorná vrstva – hydroizolační PVC fólie odolná proti prorůstání kořínků
ochranná vrstva – geotextilie 300 g/m²
drenážní vrstva – drenážní a hydroakumulační nopová fólie tloušťky 20 mm s nakašírovanou filtrační textilií
hydroakumulační vrstva – lokálně hydrofilní minerální vlna tloušťky max. 100 mm
vegetační vrstva – extenzivní střešní substrát vrstvy 80-350 mm
jiné řešení vegetačního souvrství – vegetační souvrství je doplněno o prvky zvyšující biodiverzitu bezobratlých – dřevo, kámen, písek, hmyzí domečky a další prvky
vegetace – základ vegetace: rozchodníky, netřesky + osivo nízkých suchomilných travin a bylin
výsadby – suchomilné trvalky (Allium schoenoprasum, Festuca sp., Origanum vulgare, Salvia sp., Thymus sp., Mentha piperita a další)
způsob založení vegetace – výsevem, řízky a vegetativními částmi, výsadbou

FOTO: archiv společnosti GreenVille

Reklama

Související články

Dům ukrytý za střechou

Dům za střechou, přesně tak se jmenuje, ale i vypadá rodinný dům, který pro své klienty z polského Krakova navrhl polský architekt Bartłomiej Drabik z ateliéru...

Výběr článků

Načítám