Hlavní obsah

Architekt vytvořil z minibytu na pražských Vinohradech krásné bydlení pro dva

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S otázkou, jak vtěsnat celý byt do jednoho pokoje, si nápaditě pohrál architekt Jakub Heidler při rekonstrukci minibytu na pražských Vinohradech. Do prostoru o 20 metrech čtverečních dokázal umístit plně funkční byt s kuchyní, obývacím pokojem, spacím prostorem i netradiční koupelnou.

Architekt vytvořil z minibytu na pražských Vinohradech krásné bydlení pro dva Video: Novinky

 
Článek

Dominantním prvkem interiéru je dřevěná konstrukce, která byt rozděluje na několik funkčních zón a částečně tak nahrazuje stěny.

Host vstupuje rovnou do chodby, z níž pokračuje do kuchyně, eventuálně do koupelny. Zejména druhá místnost zaujme svým zpracováním.

„Koupelna je prosklená drátosklem, aby se do ní dostalo co nejvíce denního světla,” popsal architekt Jakub Heidler z architektonického studia Reaktor.

Foto: Novinky

Koupelna s toaletou je oddělena průhledným sklem.

Do obývací části se hezky vešla sedačka, knihovna i jídelní stůl. Schody jsou zde nápaditě využity jako úložné prostory. Po nich pak vede cesta na loft, kde je ložnice.

Jistou slabinou malého bytu je pouze jediné okno. Bylo zřejmé, že o denní světlo jím přicházející se tedy musí podělit všechny důležité části. Svůj podíl tak má jak obývací zóna, tak ložnice.

Češi často rekonstruují sami. Konzultace s odborníkem by jim ale někdy ušetřila čas i peníze

Tipy a trendy

Dohromady má byt velikost 20 metrů čtverečních, výška stropu dosahuje 3,25 metru. A právě výška stropu hrála při vytváření návrhu významnou roli.

„U tak malého bytu lze ideálně využít výšky, spaní je tak umístěno nahoře, a celkově vymyslet prostor tak, aby všechno mělo jen svoji adekvátní velikost a s ničím se extra neroztahovat,“ popsal architekt základní pravidla, jimiž se řídil.

Byt je v činžovním domě postaveném na počátku 20. století a při rekonstrukci se mu částečně vrátila i původní podoba. „Nechali jsme tady odhalené staré původní omítky, oškrábané na malby, které zde byly už sto let,” dodal Heidler.

Luxusní katamarány mohou vytvořit nádherný a velice ekologický resort

Tipy a trendy

Na materiálech při rekonstrukci přitom nešetřil.

„Byly použity masivní a poctivé materiály. Je zde masivní dubová podlaha. Je tu použita surová ocel, nerezová síť, ale třeba i překližka, která tvoří na stěně kříže a malou knihovnu,” zmínil Heidler s tím, že většinu dřevěných prvků tvoří základ koupený v běžném obchodě, s nímž si následně vyhrál truhlář.

Foto: Novinky

Světlo má připomínat horu Říp.

Architekt do bytu vložil i nápaditý odkaz na jméno ulice. Stropní světlo tvoří stolní lampa přichycená sítí. Svou siluetou tak připomíná obrácenou horu Říp.

Celkově rekonstrukce bytu vyšla na 800 tisíc korun. „V průměru zde metr čtvereční vyšel na 40 tisíc korun,“ dodal Heidler.

Anketa

Byla by pro vás při výběru bytu důležitější jeho velikost, nebo jeho poloha?
Velikost.
14,3 %
Poloha.
12,9 %
Podle jednoho aspektu bychom se nerozhodovali.
66,2 %
Řídili bychom se spíše jinými parametry.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2104 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám