Hlavní obsah

Češi často rekonstruují sami. Konzultace s odborníkem by jim ale někdy ušetřila čas i peníze

Novinky, Jana Nesvadbová

Sezona rekonstrukcí domů a bytů i díky příjemně teplému babímu létu dál pokračuje, a jak vyplývá z průzkumů, Češi se při nich nejraději spoléhají sami na sebe a své dovednosti. Služeb bytového designéra či architekta by využil jen každý pátý, řemeslníkům pak potřebné práce svěří jen 15 procent lidí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nejčastější obavy spojené se změnami domova.

Článek

Češi se při rekonstrukcích svých domů a bytů obejdou nejenom bez služeb bytových architektů a designérů, ale překvapivě většina z nich vše zvládne i bez řemeslníků. Vyplynulo to alespoň z průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u společnosti NMS Market Research.

Polovina lidí (46 %) se chce do rekonstrukce pustit výhradně svépomocí, naopak jen 15 % by nechalo úplně všechny práce na řemeslnících. Zbytek si najme profesionály, ale s drobnými úkony jim pomůže.

Při výběru, do čeho všeho se lidé pustí sami, rozhoduje samozřejmě charakter jednotlivých prací a stavebních úprav. Čím jednodušší a méně odborné jsou, tím je větší pravděpodobnost, že profesionálové ke koruně nepřijdou.

„Lidé si profesionály najímají především při větších či kompletních rekonstrukcích – tady už na svépomoc spoléhá jen čtvrtina lidí. Naopak vymalovat ložnici či zařídit dětský pokoj skutečně většina zvládne bez pomoci řemeslníků,“ říká Lukáš Kopecký, ředitel PR a marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Dodává, že situace záleží také na tom, jaká část domu se rekonstruuje.

Čeho se Češi nejčastěji před rekonstrukcí obávají

Do rekonstrukce se většina lidí pouští s pochopitelnými a mnohdy i oprávněnými obavami. Tou nejčastější je navýšení rozpočtu oproti původně plánované sumě.

„Navýšení nákladů je pochopitelná obava a s vícepracemi je určitě potřeba počítat už při sestavování rozpočtu, vždy je nutné počítat s nějakou rezervou. Tou mohou být naspořené finance nebo si můžete ještě před započetím zjistit podmínky poskytnutí úvěru, například u své stavební spořitelny,“ doplňuje Lukáš Kopecký.

Náklady navíc, které zabrání zbytečným výdajům

Ač se to na první pohled může zdát jako protimluv, spoustě zbytečných výdajů lze zabránit přizváním již několikrát zmíněného bytového designéra. Jsou to sice peníze navíc, ale právě tito profesionálové mají dobrý přehled o trhu, zkušenosti, a hlavně vymyslí řešení přímo na míru svému klientovi. Tím odpadají výdaje na zákroky, které by se v budoucnu neosvědčily.

Dokonalá kuchyň? Kontrolujte ji od návrhu až po montáž

Tipy a trendy

„Chodí za mnou i klienti, kteří po zařízení domova vlastními silami přišli na to, že přes všechna vyměřování a plánování to zkrátka není ono a neodpovídá to jejich potřebám. Často zakopávají o nešikovně umístěný nábytek, chybí jim dostatek úložného prostoru a návštěvy se nemají kam posadit,“ říká bytová designérka německého původu Anke Glut a pokračuje:

„Domov musí být nejen hezky a útulně zařízený, aby nám poskytoval potřebné zázemí a klid, ale musí být především funkční. To znamená, že zařízení musí odpovídat našim potřebám a vytvořit nám perfektní podmínky pro aktivity, kterým se doma věnujeme. Nejen s tímto vám zkušený odborník dokáže pomoci. Probere s vámi vaše představy a životní styl a řekneme vám nejnovější přístupy a trendy v bydlení.“

Anketa

Rekonstruovali jste také svůj domov?
Ano a sami.
51,5 %
Ano, ale s pomocí řemeslníků.
33,2 %
Ano, a vše jsme svěřili profesionálům.
8,6 %
Ne.
6,7 %
Celkem hlasovalo 452 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám