Hlavní obsah

Při rekonstrukci vykouzlili v malém bytě místnost navíc

Když Martina kupovala starší byt v Soběslavi, měla jasný záměr: zrekonstruovat ho tak, aby se zvětšil o jeden pokoj, přestože celková výměra bytu zůstane zachovaná.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňská linka vede kolem dvou stěn a částečně zasahuje i do prostoru.

Článek

Původně bydlela maminka Martina se synem - školákem v 1+1, ale i když ho zrekonstruovala, časem přestal vyhovovat. Tak si vyhlédla zhruba dvojnásobně větší byt 2+kk, který se díky návrhu architekta proměnil na 3+kk o celkové výměře přibližně 60 m2.

Ve dvou etapách

Proměna se odehrála ve dvou etapách. V první se rekonstruoval byt jako celek a zařizovala se kuchyň s obývacím pokojem, ve druhé se vybavovala ložnice.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Při rekonstrukci došlo i na bourání, na původním místě zůstala jen nosná zeď mezi chodbou a obývacím pokojem.

„Dispozice bytu se kompletně změnila. Došlo k bourání všech příček a stavění nových, na původním místě zůstala jen nosná zeď mezi chodbou a obývacím pokojem s kuchyňským koutem, u té se zvětšoval průchod,“ uvádí autor proměny Ing. arch. Vilém Klvaňa z Free Architects.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Ke vzdušnosti prostoru přispívá použití bílé barvy a zrcadlové dveře u skříní v chodbě.

Kuchyně se přesunula do obýváku

Kuchyně se přesunula do obýváku, z místa bývalé kuchyně s koupelnou vznikla prostorná ložnice.

Změnu doznaly rovněž rozvody elektřiny, vody a odpadu. Díky poloze bytu se mohly rozvody vést sklepem pod ním, aniž by bylo třeba navyšovat podlahu. Na řadu přišla i nová vinylová krytina a dveře z lamina.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Optické oddělení kuchyně s jídelnou od obývacího pokoje je provedené méně nápadně, sníženým stropem ze sádrokartonu.

Nové dispozice bytu architekt navrhoval tak, aby se získal nejen pokoj navíc, ale výsledek byl také světlý a vzdušný. Největší „souboj“ s místem se odehrál v chodbě, do níž se nakonec vešly vestavěné skříně (a do nich mimo jiné i technické zázemí: kotel a pračka).

Další velká vestavěná skříň se nachází v ložnici a rovněž v dětském pokoji. Ke vzdušnosti prostoru přispívá použití bílé barvy a zrcadlové dveře u skříní v chodbě, v místě vstupu do obýváku. Když interiérové dveře mezi obývákem a chodbou zůstanou otevřené, díky zrcadlovému efektu se opticky zvětší oba prostory.

Obývací pokoj s vychytávkami

Do pokoje o ploše 20,4 m2 se vešla kuchyně, jídelna i samotný obývák. Kuchyňská linka vede kolem dvou stěn a ještě částečně zasahuje do prostoru, z druhé strany tohoto „výčnělku“ vznikla přízemní knihovna s policemi.

Další, tentokrát optické oddělení kuchyně s jídelnou od obýváku je provedeno méně nápadně: sníženým stropem ze sádrokartonu (podhled se současně využil pro vedení odtahu z digestoře a na zapuštění bodového osvětlení).

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Rekonstrukce pomohla získat jednu místnost navíc.

Díky zmiňovaným vestavěným skříním se hlavní úložný prostor vyřešil, v obýváku se tak volilo tvarově odlehčené provedení podlouhlých skříněk a polic naproti sedačce.

Nábytkové zařízení vzniklo na míru, podle návrhů architekta ho vyrobila firma Fesl nábytek. Na přání majitelky se nejdelší stěna obložila umělým kamenem Wildstone Brest Valencia.

Ložnice pod „lupou“

Soukromé území paní bytu se rozkládá na ploše 13,6 m2. Nejvíce místa „spotřebovalo“ dvojlůžko značky Polstrin a vestavěná skříň.

Protipól těmto masivním kusům představují nízká závěsná skříňka, stojací zrcadlo a věšák na oblečení na opačné straně, sladěné bílým soklem. Aby se bílá barva nepřejedla, doplňují ji hnědá a další tmavé tóny.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Místo bývalé kuchyně s koupelnou vznikla prostorná ložnice.

Podobně jako v obýváku, i tady se použila velkoplošná dekorace stěny - tentokrát však jde o vinylovou tapetu Facet z kolekce Monsoon. Je plastická nejen na pohled, ale i na dotyk a díky přirozenému či umělému osvětlení se krásně „blýská“.

Foto: archiv klientky

Stav před rekonstrukcí

Foto: archiv klientky

Stav před rekonstrukcí

V koupelně architekt navrhl dispoziční řešení, umístění umyvadla, toalety a vany, do dětského pokoje už zmiňovanou vestavěnou skříň. Dále si tyto prostory řešila majitelka sama jen s konzultací architekta.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám