Hlavní obsah

Proměna panelákového bytu s nádechem amerického stylu

Období, ve kterých se většina panelových domů stavěla, byla obdobími změn jak v architektuře, tak i ve světě. Ke stavbám se začaly používat nové technologie. Ty umožnily větší pokrytí a větší okna, nicméně vznikaly i malé domácnosti na způsob buněk. Jejich proměny jsou v současnosti mnohdy výzvou.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus (8x)

Typický panelákový byt ožil krásou mnoha materiálů a barev, které tento prostor nabízel.

Článek

„Já sama jsem vyrostla v panelovém domě, takže pro mě jako architektku bylo velmi důležité pokusit se prostor panelového bytu transformovat," poznamenává architektka Renata Piska.

Správně uchopit prostor

Zkušenost s vlastním prostorem začíná transformací prostorového rozmístění. Nevhodným rozmístěním prostoru se nedařilo vyzdvihnout krásu mnoha materiálů a barev, které byt nabízel. Takže je třeba měnit, převracet, bourat některé zdi a v maličkém bytě tvořit jednotlivé zóny.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

Stav před proměnou bytu

„Můj styl je někdy velmi americký, ale s moderními evropskými prvky. Snažím se pochopit duši prostoru a zachovat jeho podstatu i při velkých rekonstrukcích. Domnívám se, že i projekty s malými rozpočty nemusí působit levným dojmem, být nezajímavými. Vždy se snažím docílit příjemné atmosféry a elegance prostoru bez ohledu na to, jaký je rozpočet," doplňuje architektka.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

Stav po proměně

Před přestavbou byl ten, kdo do bytu vstupoval, "uvítán" dlouhou chodbou s mnoha dveřmi a elektrickými žárovkami. Po rekonstrukci příchozího vítá přirozené světlo a otevřený prostor, který vybízí dál.

Přesuny jednotlivých zón

„Když přestavujete rozmístění prostoru, začnete zpochybňovat funkci každé místnosti a koutu. Tak jsme se rozhodli, že nepotřebujeme dlouhou chodbu, která blokovala světlo. Dále jsme se rozhodli, že koupelna hned vedle vchodových dveří a kuchyň naopak daleko vzdálená od vchodu nejsou moc praktické. Tak jsme vyměnili zóny. Koupelnu jsme umístili do klidnější zóny s ložnicí a kuchyň ke vchodu, což nyní umožňuje zout si boty a položit nákup, kam patří," poznamenává architektka.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

Kuchyňská linka zaujme jednoduchým řešením, které bude obyvatelům bytu plně vyhovovat.

Hlavní prostor byl rozdělen na obytnou, pracovní a spánkovou zónu. Obytná zóna byla umístěna blíže ke kuchyni a vstupní oblasti. Ložnice s koupelnou našla své místo v soukromější části obytného prostoru.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

V kuchyňském prostoru zaujme dobře umístěný snídaňový koutek.

Velká šatní skříň, která zaujímala část prostoru, byla nahrazena třemi od sebe oddělenými vestavěnými skříněmi, jednou u vchodu na obuv a kabáty, druhou v ložnici na oblečení a třetí v koupelně na ručníky.

Úsporný rozpočet přestavby

„Rozpočet přestavby sice neumožňoval použití luxusnějších materiálů, ale to nevadilo, protože jsme dosáhli účelu správnými kombinacemi. Podlahu jsme nechali původní, jen jsme ji zdůraznili modrou barvou, smíchanou se šedým podtónem. To rovněž zvětšilo a provzdušnilo prostor," doplňuje architektka.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

Studijní koutek představuje originální řešení s využitím prvků v panelácích nepříliš používaných, například korunních říms.

Korunní římsy a soklové lišty vnesly do prostoru čerstvý a útulný prvek a přidaly prostoru na charakteru. Stará postel byla renovována a několik kusů nábytku z Ikea doladilo prostor.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

Prostě zařízená ložnice plně postačuje svému účelu.

Do kuchyně a koupelny byly vybrány levnější dlaždice, které i tak splnily svůj účel, prostor zdůraznily. U výlevky v kuchyni i v koupelně byly použity jednoduché dlaždice s tmavším zalitím.

Foto: Room by Room interior a časopis Panel Plus

I když je toaleta umístěna v prostoru koupelny, pro dva lidi je vyhovující.

„Prostor jsme zařizovali pro jednu až dvě osoby za účelem pronájmu. Nutno dodat, že byt byl, a dosud je, velmi oblíbeným nájemním bytem,” uzavřela architektka.

Renata Piska
Studovala v USA, kde získala svůj bakalářský titul v oboru architektury na Katolické univerzitě architektury a plánování ve Washingtonu DC, a následně Associate’s Degree v oboru stavebního řízení a plánování na Montgomery College v Marylandu. Od roku 2004 do roku 2012 pracovala ve stavebnictví jako projektový manažer a designér v USA, na Ukrajině a v Ázerbájdžánu. Na Ukrajině byla vedoucím divize interiérů a byla zodpovědná za realizace interiérů obchodních a kancelářských projektů. Návrhem a realizací projektů v Praze se zabývá od roku 2013.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám