Klientka oslovila ke spolupráci bytového architekta Jana Počepického, s jehož prací se ztotožnila. Zaujaly ji detaily navržené v publikovaných interiérech, v časopise Panel Plus a na portálu Novinky, které chtěla také použít ve svém novém, zrekonstruovaném bydlení.

Spolupráce byla již od samotného počátku o to snazší a vedla k úspěšné proměně.

Při realizaci, kdy vznikala již nová podoba koupelny, se klientka rozhodla i pro rekonstrukci kuchyně s obývacím pokojem. To zahrnovalo hlavně výměnu podlahové krytiny a novou kuchyňskou linku.

Dispozice bytu téměř bez zásahu

Dispoziční řešení bytu zůstalo až na malé změny bez velkého zásahu a bourání nosných konstrukcí, dodává za realizaci Petr Párys. Jednalo se o upravení místnosti sloužící jako komora, která se rozdělila příčkou na část šatny, která se zpřístupnila rovnou z chodby, a na menší část pro uskladnění s policemi.

Všechno pod jednou střechou

Při úvahách o rekonstrukci bytu se jak architekt, tak firma Stavint Petra Páryse dohadovali, koho osloví v souvislosti s dodávkou nábytkového zařízení a uvažovaných nových dveří.

Nakonec se rozhodli a oslovili firmu Siko, protože tam byla záruka, že požadované zařízení jak do kuchyně, tak do koupelny najdou takzvaně pod jednou střechou.

Nové interiérové dveře

„Vzhledem k tomu, že se zachováním dispozice bytu se nemusely měnit pozice stávajících interiérových dveří, zachovali jsme původní kovové zárubně, které se jen opatřily novým bílým nátěrem, a k nim jsme vybrali nová křídla. Pro ucelení celého konceptu, kterým bylo nechat vyniknout novou plovoucí podlahu v tmavším odstínu dekoru dubu, jsme se s klientkou rozhodli použít čistě bílé dveře s profilováním," dodává bytový architekt.

Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Pro ucelení celého konceptu byly použity čistě bílé dveře s profilováním. Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Pro ucelení celého konceptu byly použity čistě bílé dveře s profilováním.

Kuchyňská linka ve tvaru L

Rozmístění kuchyňské linky vycházelo z původní koncepce, byl tedy zachován tvar L, ale to bylo vše.

Nová kuchyňská linka a rozvržení skříněk bylo navrženo bytový architektem tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům. Na původním místě zůstala pouze lednice v levém rohu, následuje skříňka se zásuvkami, skříňka s dřezem.

Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek kuchyňské linky v bílém lesklém laku, čímž bylo docíleno zrcadlového efektu a odrazu.

Dále následují rohové skříňky s pracovní deskou pro přípravu pokrmu, elektrická trouba s varnou deskou a vestavěnou digestoří pod horní skříňkou a odkládací prostor za varným centrem.

Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek v bílém lesklém laku v kombinaci s dřevodekorem v provedení dub na pracovní desce, zádech kuchyňské linky a korpusu.

Rekonstrukce koupelny a toalety

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku.

Přáním klientky bylo zaměnit vanu za sprchový otevřený kout bez vaničky, umyvadlo na desce se zásuvkou, dostatečně velké zrcadlo, doplňkové vysoké skříňky, vyřešení prostoru pro pračku se sušičkou.

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna.

Volba obkladu a dlažby padla na velmi oblíbenou sérii českého výrobce s použitím rektifikovaného formátu 30 x 60 s jemnou strukturou linek v barevném provedení bílá a béžová. Obklad byl doplněn o mozaiku v designu proužků.

Elegantní řešení pro sprchování

Pro vytvoření moderního sprchového koutu byla jasnou volbou pevná stěna walk-in, která vytváří minimalistické a elegantní prostředí pro vytvoření volnoprostorového sprchování. Stěna je vyráběna z tvrzeného bezpečnostního skla tloušťky 8 mm s úpravou pro snadnější čištění a údržbu.

Kromě běžného sprchového setu umožňuje pohodlné sprchování navíc i hlavová sprcha s nástěnným ramenem.

Nová koupelna je pojata v příjemných teplých zemitých tónech vybízejících k relaxaci a odpočinku.

Nová koupelna je pojata v příjemných teplých zemitých tónech vybízejících k relaxaci a odpočinku.

Při výběru umyvadla na desku bylo nakonec vybráno elegantní obdélníkové se zaoblenými rohy, otvorem pro baterii a přepadem. Koupelnový nábytek, aby vyhovoval zadání na rozměr, tvar a dekor, byl navržen na míru, čímž byl celý proces o to náročnější. Výsledek ale stojí za to.

Kombinace obkladu

Původní koupelnový žebřík byl nahrazen novým s pochromovaným povrchem a prohnutým profilem, aby více zapadal do celého konceptu koupelny.

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna – kombinace obkladu bílá a béžová s proužkovou mozaikou. Závěsné WC bylo vybráno ze stejné série jako umyvadlo.

Ing. arch. Jan Počepický
„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“
Petr Párys
„Jsme zde proto, abychom vás vedli při cestě k vašemu vysněnému interiéru. Plníme a tvoříme vaše přání již od roku 1999. Chceme se stát vaším přítelem, který umí poradit a pomoci."