Hlavní obsah

Byt pětičlenné rodině nevyhovuje, architektka zcela změnila rozvržení pokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, co se skrývá v útrobách starých panelů, se opravdu nemůžeme spoléhat. Několik desetiletí pamatující rozvody je jistější vyměnit, aby vám radost z nové podlahy nebo kuchyňské linky nic nezkazilo. Panelákový byt čtenářky Hany vyžaduje zásadní rekonstrukci, architektka se proto nebála celý byt doslova překopat.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (9x)

Návrh nové podoby bytu pro pětičlennou rodinu

Článek
Dopis čtenářky
Dobrý den, paní Mlejnková, Vaše jméno jsem našla na stránkách časopisu Panel Plus a s Vašimi realizacemi jsem se seznámila také na portálu Novinky. Hledáme bytové architekty nebo designéry, kteří by nám poradili s rekonstrukcí našeho bytu v panelovém domě. Nevím, jak jste na tom s časovým vytížením, přesto Vás ale zkouším kontaktovat. Pokud byste nám mohla pomoci, prosím kontaktujte nás. Případně uvítám jakýkoli kontakt na jakéhokoliv Vašeho schopného kolegu nebo kolegyni. Děkuji a přeji pěkný den
Hana Mračková, Neratovice

Požadavky na rekonstrukci bytu

V bytě čtenářky Hany v současné době žije pět osob (dva dospělí a tři děti – sedm, pět a dva roky).

Byt je v původním stavu, nová jsou pouze plastová okna. Jeho velikost je 78,78 m².

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Bytové jádro v tomto panelovém bytě se skládá z odděleného WC a koupelny s vanou. Koupelna má společnou stěnu s kuchyňskou linkou, respektive linka je zavěšena na této stěně. Je tedy nutné provést současně rekonstrukci hygienického zázemí a kuchyně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

V úvahu ještě připadá, zda by nebylo vhodné změnit dispozici předsíně, kde je umístěna zděná šatna a vestavěná skříň, anebo se nakonec zaměřit na celý byt, což se nakonec stalo.

S ohledem na praktičnost a funkčnost

Požadavky na rekonstrukci bytu jsou jasné – koupelnu a WC ponechat oddělené, na toaletu umístit malé umyvadlo a bidetovou spršku. V koupelně zachovat vanu, umístit velké umyvadlo, pračku, otopné těleso, zrcadlo a skříňky pro hygienické a kosmetické potřeby.

V kuchyni umístit příslušné spotřebiče, to znamená mikrovlnku, elektrický sporák s troubou, lednici, myčku. Vytvořit více úložných prostor a pracovních ploch. Jídelní prostor koncipovat pro 5–6 osob a v chodbě umístit botník, věšák, zrcadlo a šatní skříň.

„S ohledem na stav bytu a početnou rodinu, která jej obývá, jsem usoudila, že bude ideální navrhnout kompletní řešení úpravy celé dispozice bytu, aby byl maximálně využit prostor bytu s ohledem na praktičnost a funkčnost," poznamenává Kateřina Mlejnková.

Zásadní změna dispozice

„Zásadní změna dispozice spočívá v umístění koupelny a WC na zcela jiném místě, respektive jejich posunutí směrem k obýváku a vytvoření velkého obývacího prostoru s kuchyňskou linkou, který vznikl na místě původního obývacího pokoje a malého pokojíku. Dětský pokoj jsem umístila do největší ložnice a nynější ložnice je na místě malého pokojíku. Tam, kde se nyní nachází pracovna, byla dříve kuchyň," doplňuje bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyně a relaxační prostor

Kuchyňská linka se skládá ze dvou protilehlých sestav. Velká pracovní se spotřebiči vykrývá celou čelní stěnu, před ní je odkládací pult s úložným prostorem. Na něj navazuje velký jídelní stůl. Designérka k němu navrhla několik židlí, ale především dlouhou lavici, kam se vejdou tři děti.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Lavice má ještě jednu úžasnou funkci. Děti na ní mohou stát nebo klečet a vařit s maminkou, která je tak má pod kontrolou.

Vhodné je umístění jídelního stolu, který spolu s policí u vstupních dveří optimálně odděluje relaxační část místnosti, kde je pohovka, TV a vstup na balkón. V kuchyňském prostoru je ještě okno, které tam "zbylo" z původního malého pokoje. A nyní ideálně osvětluje jídelní stůl.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dětský pokoj a pracovna

Možností, jak dispozici upravit, je samozřejmě více, nakonec se designérka rozhodla pro jeden velký dětský pokoj pro všechny, s tím, že v bytě bude existovat malý pokoj – pracovna, která bude sloužit všem členům rodiny.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nebude tedy nutné umisťovat pracovní stůl v obývacím prostoru, ložnici ani v dětském pokoji. Před ložnicí tak vznikne malý předpokoj – pracovna, ve které budou mít rodiče zároveň přehled o tom, co tam přítomné děti dělají.

Další potomci, kteří se budou chtít zabývat jinou činností, mohou být ve velkém dětském pokoji. Ten se snažila návrhářka uspořádat tak, aby plně vyhovoval malým obyvatelům bytu. Umístila do něj všechno potřebné, to znamená tři postele, šatní skříně a skříňky na věci.

Velký sprchový kout v koupelně

Podle požadavků je zachováno oddělené WC od koupelny, která není příliš velká. V ní je navržen velký sprchový kout pro dvě až tři osoby. Umyvadlo a umyvadlová skříňka jsou dostatečně velké, aby se zde mohly pohodlně umývat minimálně dvě osoby. Úložné prostory ani tady nechybí.

Kvůli situační změně chodby, která je nyní do tvaru písmene L, byly navrženy výklenky, kam za skříňové dveře byla umístěna pračka se sušičkou. Vedle této sestavy vzniklo ještě místo pro úklidové prostředky nebo obuv.

Příjemný charakter ložnice

Ložnice rodičů je sice maličká, ale je velmi důležité, že v ní mají dospělí obyvatelé vlastní úložné prostory. Další předností ložnice je, že je umístěna v relativně klidné části bytu. Příjemný charakter tohoto intimního prostoru dotvářejí zajímavě řešená závěsná svítidla, robustní váza s květinou umístěná na komodě a obrazy.

Pracovna slouží všem

Pracovna je takovým pokojem pro všechny. „Navrhla jsem stůl pro dvě až tři osoby a policový regál, kam si každý z rodiny může uložit například své učebnice, potřebné knihy ke studiu a další nezbytné materiály. V tomto takzvaném pracovním prostoru jsem ještě navrhla velký výklenek pro další skříň, což znamená vznik dalších úložných prostor, kterých není nikdy dost," poznamenává návrhářka.

Jednoduché funkční linie

„Barevně jsem se snažila vytvořit v bytě útulný dojem. Vše je tedy, alespoň podle mého názoru, jednoduché a čisté. Snažila jsem se propojit jednoduché funkční linie s dekorativními stylovými prvky, které prostor zútulní a udělají z něj originál. Světlým neutrálním tónům bílé barvy a světlému dřevu vytvářejí akcent výrazné dekorativní barvy, jako například tyrkysová (dlaždičky a čalounění) nebo zemité odstíny hnědé a červené, přecházející do růžova anebo do světlé okrové barvy," popisuje autorka rekonstrukce.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

A tak nezbývá než dodat, že cíle bylo dosaženo. Byl navržen zajímavě řešený prostor pro mladou rodinu, kde zůstanou nadčasové a funkční základy pro případnou další rekonstrukci.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ, obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám