Byt o velikosti 2 + kk na čtvrtém podlaží je prozíravou investicí do budoucnosti dětí. V mezidobí, než dosáhnou zletilosti a budou se chtít osamostatnit, ho majitelé pronajali solidnímu nájemci, čímž se vyhnuli jeho zakonzervování, které žádnému obytnému prostoru nesvědčí, a současně si zajistili návratnost části nákladů.

FOTO: FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Komfort pro děti i pro nájemce

Výběr bytu realizovali majitelé ještě před samotnou výstavbou domu na základě předložených půdorysů a v souladu se základními požadavky, které si pro obytný prostor stanovili oni, ale i budoucí nájemce, s nímž již měli sjednanou smlouvu o dlouhodobém pronájmu.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Především měl být světlý, mělo v něm být příjemně jak v zimě, tak v létě bez potřeby instalace klimatizace, zkrátka komfortní bydlení all-inclusive.

V reálu toto očekávání byt v klidné lokalitě metropole beze zbytku splnil, tudíž nebylo nutno přistupovat k žádným dodatečným stavebním zásahům.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Tím, že se jedná o novostavbu, navíc dle slov majitelů velmi dobře udržovanou, nevidí ani do budoucna potřebu dalších úprav. O to více se majitelka zaměřila na celkový výraz prostoru.

Svěží vánek přírody

I když samozřejmě považovali za důležité, aby vše bylo rychle hotové, nerezignovali majitelé na kvalitu zpracování.

Co se týká finanční stránky, limity si nestanovili, preferovali „zlatou střední cestu“, aby vybavení bylo kvalitní, tzn. ne nejlevnější, ale ne nutně nejluxusnější.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Barevný základ tvoří bílá výmalba v kombinaci s tapetami se zlatavým a stříbřitým dezénem, jenž nenásilně navozuje dojem luxusu a útulnosti. To podporuje i výraznější kresba dřeva na laminátové plovoucí podlaze v obytné části.

Klidová část bytu, tj. ložnice a hygienické zázemí, je laděna do zemitých odstínů hnědé a béžové.

Zelená a oranžová

Kuchyňský kout se majitelka rozhodla pojmout odlehčeně a současně tak, aby v městském prostředí evokoval částečně přírodu, zvolila proto zelenou barvu.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

„Zelená může někomu připadat trochu divoká, ale myslím si, že ve spojení se skleněným obkladem s oranžovými pomeranči, který jsem si sama navrhla, nevypadá vůbec špatně a vůbec ne smutně. Je to moderní nadčasové řešení, přitom zajímavé a je to dle mého první věc, která každého při vstupu do kuchyně upoutá. Líbí se mi právě propojení zelené a oranžové.”

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Pohlídat kvalitu během výroby

„Přiznám se, že kuchyň je mým nejoblíbenějším místem bytu, zobrazené pomeranče vzbuzují chuť a současně i nabíjejí energií,“ dělí se o svou vizi i pocity z hotového díla majitelka a dodává: „Navíc mám šikovného truhláře, který zpracoval návrh kuchyňské linky včetně umístění spotřebičů, ale i pro ně nezbytné elektroinstalace.“

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Není od věci dodat, že kuchyně včetně spotřebičů, rozvodů a skleněného obkladu vyšla na cca 160 tisíc korun. To jen dokazuje, že výroba nábytku na zakázku může být cenově srovnatelná s hotovým nábytkem nabízeným v prodejnách, přitom kvalitu si lze pohlídat již během výroby.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Barevné spojnice

O sjednocení všech zón společenské části bytu se rovněž postaraly barvy. Obývací pokoj lehce inspirovaný stylem art deco, jenž se promítl do tapet a centrálního lustru, spojily s kuchyňskou částí jídelní židle, které majitelka nechala vyrobit na zakázku v totožném odstínu, jaký má kuchyňská linka.

Intimitu pokoje zajišťuje zajímavě řešený bílý regál, který do celého prostoru vnáší dynamiku, jež si dobře rozumí se svěžím tónem židlí a linky.

Důležitá je funkčnost

Osvětlení majitelka hledala prostřednictvím internetu nebo prodejních akcí. Preferovala přitom nikoli rozšířenější německý, ale italský design.

Důležitá pro ni při výběru byla samozřejmě funkčnost, z toho důvodu kombinovala velkokapacitní i nepřímá svítidla, která prostor dobře nasvítí a zároveň oživí.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Nízké náklady a prosluněný interiér

Také po tepelně izolační stránce si majitelé nemohou byt vynachválit. Kvalitní okna Schüco propouští do interiéru maximum světla, ale současně zamezují úniku tepla. Díky tomu jsou provozní náklady na vytápění bytu, které je řešeno centrálně, velmi nízké. Topení běží zcela na minimum.

Před palčivými slunečními paprsky pak v horkých dnech chrání interiér lodžie, která je ještě částečně stíněna dřevěnou lamelovou zástěnou.

Snový nájemník

K nízkonákladovosti bytu i jeho minimálnímu opotřebení přispívá sám nájemce, který se jako zaměstnanec ambasády pracovně hodně zdržuje v zahraničí.

„Je to snový nájemník, o byt se velmi dobře stará, jsme v pravidelném kontaktu, navštěvujeme se,“ pochvaluje si pečlivý výběr nájemníka majitelka.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS

Místnosti přístupné ze čtvercové předsíně

Rezidenční byt s užitnou plochou 66,26 m2 disponuje centrálním obývacím prostorem, kde na sebe volně navazuje obývací, jídelní a kuchyňská zóna. Příslušenství tvoří koupelna a samostatné WC.

Všechny místnosti bytu jsou přístupné ze čtvercové předsíně. Na lodžii je možné vstoupit z obývacího pokoje i ložnice.

FOTO: Robert Virt, časopis PANEL PLUS