Hlavní obsah

Ze staršího bytu vznikl nový domov pro mladé manžele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dana dostala byt 2+1 od své maminky. V bytě vyrůstala celá rodina od 80. let minulého století. Dana podědila nejen byt, ale také veškeré vybavení, které bylo bohužel z téže doby. Byl tedy nejvyšší čas na komplexní rekonstrukci.

Foto: Marcela Kubů (8x)

Byt potřeboval komplexní renovaci, včetně změny dispozice.

Článek

Více než polovina českých domácnost bydlí v panelových bytových domech. Nejvíce bytů (přes půl miliónu) se postavilo v 70. letech minulého století.

Nejoblíbenější a nejhojnější velikostní kategorií, nejen v této době, byly byty se třemi nebo čtyřmi obytnými místnostmi, tedy byty větších velikostí.

Generační obměna – impuls pro rekonstrukci

Není neobvyklé, že v současné době dochází k velké generační obměně v mnoha bytech. Mladí lidé dědí byty po svých prarodičích nebo rodičích a ti odcházejí do menších bytů nebo na venkov.

Nejinak tomu bylo u bytu mladých manželů z Jihlavy.

Foto: Marcela Kubů

Jádro bytu bylo klasické umakartové, kuchyňská linka se nacházela v úzké krátké chodbičce, nábytek dosluhoval jak v obývacím pokoji, tak ložnici. V bytě chyběly úložné prostory, na podlahách i omítkách byl patrný zub času.

Bylo potřeba řešit nové rozvody vody, elektřiny i odpadů. Byt zkrátka potřeboval komplexní renovaci, včetně změny dispozice. Jelikož se jednalo o velký zásah, pomoc architektky byla v tomto případě nutností.

Malá koupelna a kuchyně – nejčastější problém českých bytů

V první fázi byly zpracovány různé varianty na změnu dispozice tak, aby bylo docíleno zvětšení kuchyně s jídelním prostorem a koupelny.

Vyhrála varianta, která není typickým příkladem dispozice panelového bytu. Ty mají obvykle kuchyni přístupnou přímo z chodby. Majitelé bytu ale upřednostnili větší koupelnu a přístup do kuchyně přes obývací pokoj.

Foto: Marcela Kubů

Chodba, ložnice i obývací pokoj mohly zůstat bez dispozičních změn, což snížilo náklady na rekonstrukci. Tam, kde to bylo možné, byly ponechány parkety. Ty se však musely zbrousit a napustit olejovým voskem, aby bylo docíleno přírodního vzhledu dřeva.

Typickou vadou starých vlysů jsou spáry a škvíry, které je možné vytmelit, což nemusí přinést kýžený výsledek.

Foto: Marcela Kubů

„Dřevěné parkety, stejně jako každý jiný přírodní materiál, pracují a je téměř nemožné udržet stále stejnou vlhkost v interiéru po celý rok. Může se tedy stát, že tmel bude časem praskat a vypadne,“ upozorňuje Marcela Kubů.

Důsledné plánování – hrálo se o centimetry

Přestože většina nábytku byla navržena a pořízena na míru, muselo se vše naplánovat do nejmenšího detailu. Majitelé chtěli v koupelně vanu i sprchu, ale také pračku, trvali na odděleném záchodě s umývátkem.

Na papíře to bylo snadné, problémy přišly, jak už to tak bývá, až s realizací, kdy největší zádrhel způsobily velké nerovnosti panelových stěn.

Foto: Marcela Kubů

„Nechtěli jsme žádný kompromis, jakým by bylo zmenšení koupelny nebo její propojení se záchodem, popřípadě jiné rozvržení kuchyňské linky. Velký tlak byl tak i na realizační firmu, které musela postupovat precizně,“ říká architektka.

Dveře umístěné do pouzder ušetří prostor a oživí interiér

Na záchodě a v koupelně architektka navrhla dvojité pouzdro, v němž jsou dvoje jednokřídlé dveře, které mohou uzavírat dvě vedle sebe sousedící místnosti, v tomto případě koupelnu a WC.

„Toto řešení ušetří oproti klasickým otočným dveřím v každé místnosti zhruba dva čtvereční metry prostoru. Toto místo pak lze využít k umístění nábytku,“ radí.

Foto: Marcela Kubů

Výhodou bylo, že rekonstrukce mohla proběhnout v celém bytě najednou. Majitelé měli náhradní bydlení, ale chtěli se vrátit do hotového za šest týdnů. To se povedlo i díky důslednému plánovaní.

Foto: Marcela Kubů

Když se střetnou různé kultury

Na návrh dispozice měli manželé shodný postoj, ne však již na styl interiéru. V návrzích se prolínaly dvě různé kultury, a tudíž i názory.

Dana je Češka, má ráda čistý moderní jednoduchý vzhled, ale také retro. Cristian je z Chile, má rád barvy a prvky navozující atmosféru pravé jihoamerické dekadence.

Foto: Marcela Kubů

Nový interiér působí čistě a vzdušně

Oba tyto styly se v interiéru promítly. Hlavní barvou byla zvolena univerzální bílá, která se snadno kombinuje. V kuchyni ji doplnila šedá a jasně zelená, do koupelny si manželé vybrali obklady a dlažbu ve stylu patchwork, které ladily s jednoduchými šedými obklady.

Celý interiér i přes kombinaci různých trendů působí čistě, vzdušně a jednotně.

Ing. arch. Marcela Kubů (*1986)
Vystudovala architekturu a stavitelství na ČVUT, pracuje v Asociaci výrobců minerální izolace, architektura a design zůstaly jejím koníčkem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám