Kolik prostoru člověk potřebuje, aby se v koupelně cítil příjemně? Mladší generace určitě přivítají prostoru více, také plánují nebo už mají rodinu, a v tom případě se v koupelně každý kousek místa hodí.

Ve vyšším věku nebývají naše nároky až tak velkorysé. Důležité je, aby koupelna nabízela veškeré pohodlí a současně byla i hezká na pohled.

Rozhodnutí nebylo snadné

Manželé se rozhodli koupelnu o kousek zvětšit na úkor předsíně a toalety a velmi malou vanu nahradit novou prostornou sprchovou nikou s posuvnými skleněnými dveřmi. Kuchyně byla zrenovována v původní dispozici. O rekonstrukci koupelny manželé dlouho uvažovali.

Postupně přemýšleli o několika řešeních. Protože byt je malý, bylo by možné i spojení koupelny a WC dohromady. Při zachování původních velikostí koupelny a toalety by to však žádný rozhodující přínos neznamenalo a navíc samostatná toaleta má velkou výhodu právě ve své nezávislosti.

V několika dalších verzích zvažovali, zda by koupelnu nebylo možné zvětšit, což se alespoň částečně podařilo.

S rekonstrukcí neměli žádné zkušenosti

Byt je situován v panelovém bytovém domě v pražských Čimicích, který byl postaven v osmdesátých letech minulého století a od té doby neprodělal žádnou stavební úpravu. Byt byl před rekonstrukcí obýván a udržován v dobrém stavu.

Avšak veškeré stávající technické zařízení včetně rozvodu vody kanalizace a elektroinstalace bylo již v nevyhovujícím stavu. Investoři neměli s rekonstrukcí žádné zkušenosti, a proto se rozhodli oslovit renomovanou stavební společnost s bohatou realizační historií a výbornými referencemi.

Se zástupcem firmy konzultovali stavební zásah do bytu a nechali si zpracovat nabídku na realizaci díla.

Přesně podle plánu

Projektant firmy Nabastav ing. arch. Jakub Acsay v rámci přípravy zakázky na základě návrhu a výběru konkrétních obkladů a zařízení vypracoval jednoduchý projekt stavby.

Včetně detailních barevných návrhů koupelny a WC, vše zákazníci odsouhlasili. Poté se rekonstrukce rozjela přesně dle vypracovaného projektu.

Projektant stavební společnosti prováděl i během realizace dozor a kontrolu stavby. Bytové jádro je dnes po rekonstrukci oproti původnímu stavu dispozičně užitečnější.

Světlá koupelna dostala zcela jiný ráz a je dokonce prostornější, přesně podle přání majitelů bytu.

Malá změna dispozice

Byt se nachází ve třetím nadzemním podlaží panelového domu. Původní dispozice bytového jádra byla nepatrně pozměněna.

„Koupelna se rozrostla směrem do předsíně a také do prostoru toalety. Původní interiérové příčky bytu byly z betonových panelů a umakartu.

Koupelna a WC tvoří samostatné jádro dispozice a spolu s kuchyní je přímo napojeno na průběžnou instalační šachtu domu. Ostatní prostory bytu zůstaly ve své dispozici nezměněny. V předsíni byly vybudovány nové prostorné vestavěné skříně,” poznamenává architekt.

Nová tvář koupelny

Obyvatelé bytu se rozhodli zachovat odděleně WC i koupelnu, přestože mají malý byt pro dvě osoby. V koupelně je v nice umístěna sprchová vanička se sprchovou zástěnou, ke které přiléhá umyvadlo.

Toaleta je nově závěsná se zabudovaným splachovacím systémem v přizdívce, na které vzniká odkládací plocha. Pračka je umístěna v koupelně.

Materiály použité při rekonstrukci

"Majitelé bytu si vybrali obklady převážně v moderní šedobílé barevné kombinaci s červeným akcentem formátu 20 x 40 cm. Dlažba je navržena tmavě šedá formátu 45 x 45 cm. Barevné plochy obkladů jsou komponovány tak, aby byla zvýrazněna hmotová rozmanitost ploch.

Například komín instalační šachty, nebo přizdívka s pilířem ve sprše je zvýrazněna kontrastní barvou a podtržena navíc dekoračním pásem s prořezem. Zvolená barevná kombinace působí, podle mého názoru, svěžím dojmem," vysvětluje Acsay.

Co se dlažby týče, je jednolitá a svou tmavší barvou kontrastuje ke světlým obkladům. Podlaha v kuchyni je řešena vinylovými dílci lepenými přímo na nivelační stěrku – odstín plovoucí laminátové lamely se zámky klik v dekoru světlého dřeva.

Průběh stavby

Byt byl před rekonstrukcí užíván majiteli. Nebylo tak možné udělat důkladný stavební průzkum. Nicméně díky letitým zkušenostem realizační firmy se povedlo určit rozsah rekonstrukčních prací docela přesně.

Veškeré stávající rozvody vody, kanalizace a částečně elektroinstalace byly nahrazeny novými. PVC podlaha v kuchyni byla nahrazena vinylovou. Pod vinylový podklad byla použita samonivelační stěrka.

Nezbytné stavební úpravy

Bylo nutno odstranit staré nátěry, a místy omítky, vyrovnat veškeré nerovnosti a provést štuky v části předsíně a v kuchyni.

Po odstranění konstrukce původního jádra byla odhalena ložiska plísní a vlhkosti. Bylo nutno ze všeho nejdříve sanovat právě tato místa.

Dále byly provedeny kompletní podklady řešené podlahy a jejich vyrovnání, tak aby mohla být položena finální nášlapná vrstva. Při vyzdívkách nového jádra byly osazeny ocelové zárubně v bílé barvě a standardní dveře opatřené bílou folií.

Zdařilý průběh

Vzhledem k detailní přípravě, včasnému objednání veškerých materiálů, přítomnosti dozoru a koordinaci jednotlivých profesí byl průběh stavby bez komplikací. Prostory domu byly dostatečně zabezpečeny a utěsněny proti prachu a nečistotám.

Rovněž v době rekonstrukce pracovníci prováděli úklid společných prostor domu, aby ostatní nájemníci byli probíhající rekonstrukcí obtěžováni co možná nejméně. Díky opatrnosti a ohleduplnosti pracovníků firmy se předešlo zbytečnému poškození povrchů ve společných prostorách domu.

Dobrá věc se podařila

V průběhu stavby byl veden stavební deník a byly prováděny kontroly prací stavebním dozorem realizační firmy a stavebníkem, jejichž důsledkem bylo též hladké předání hotové stavby.

"Jsme rádi, že jsme se do rekonstrukce pustili, výsledek je opravdu skvělý a velmi zlepšil hodnotu našeho bytu. Takže mohu konstatovat, že se nám v našem malém panelovém bytě opravdu dobře bydlí a určitě bychom neměnili," říká na závěr setkání majitel bytu. A není důvod, abychom mu nevěřili.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
Aktuální byty na prodej najdete na Sreality.cz